Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

1,8 εκατ. ευρώ στον Δήμο Κισσάμου από την ανέγερση νέου ξενοδοχείου

» Απόφαση αποδοχής δωρεάς αντί για εισφορά σε γη

Χρηματική αποζημίωση κυρίως αντί για γη θα λάβει ο Δήμος Κισσάμου στα πλαίσια της ανέγερσης της ξενοδοχειακής μονάδας 1200 κλινών της IKOS KISSAMO. ‘Ενα ποσό της τάξης των 1.264.209 ευρώ που θα δώσει η εταιρεία στο Δήμος ως δωρεά, συν 535.790 ευρώ για την αντικειμενική αξία, τα οποία ο Δήμος θα τα αξιοποιήσει για την αγορά γης για κοινωφελείς δραστηριότητες.

Aυτό αποφάσισε  κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Κισσάμου στη χθεσινή του συνεδρίαση.
H απόφαση, ψηφίστηκε από τους συμβούλους της πλειοψηφίας και τον κ. Γ. Μακράκη από την παράταξη Σταθακη, ενώ “κατά” ψήφισε η υπόλοιπη παράταξη Σταθακη και ο Γ. Φραγκιουδάκης από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”.
Την εισήγηση για τη δημοτική Αρχή την έκανε ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της “¨Επιτροπής Ποιότητας Ζωής” κ. Γιώργος Χαχλάκης  που σημείωσε πως  αντί για την   παραχώρηση 26 στρεμμάτων ως εισφορά γης από την ΙΚΟS ΚΙSSAMOS εταιρεία που κατασκευάζει ξενοδοχειακή μονάδα 1200 κλινών στον κόλπο της Κισσάμου, ο Δήμος θα λάβει το ποσό της αντικειμενικής αξίας της έκτασης 535.790 ευρώ (το ποσό αυτό ο Δήμος θα το δώσει  για ανάγκες καθαριότητας, φωτισμού, έργα τεχνικής υποδομής κα) αλλά και επιπλέον ως δωρεά το ποσό των 1.264.209 ευρώ (το ποσό αυτό θα δοθεί για αγορά γης στις δημοτικές κοινότητες Καλουδιανών και Καλλεργιανών).

ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Ευθύνες στη δημοτική Αρχή για το ότι η απόφαση ήλθε και πάλι στο δημοτικό συμβούλιο επέρριψε ο κ. Θ. Σταθάκης, συμπληρώνοντας πως «έχετε καθυστερήσει 10 μήνες την εταιρεία»  και «θα βρεθεί κάποια στιγμή να πει ότι δεν μπορώ να σας δώσω τα χρήματα για τον Α΄ ή τον Β΄ λόγο». Τέλος τόνισε πως «θα είστε υπόλογοι αν η απόφαση σας δεν ωφελήσει τους δημότες» και πως είναι υπερ της παραχώρησης γης.
Για τη “Λαική Συσπείρωση Κισσάμου” ο κ. Γιώργος Φραγκιουδάκης δήλωσε πως “δεν θέλουμε να απεμπολήσουμε το δικαίωμα να παραχωρήσουμε γη σε μια περιοχή που γίνονται τουριστικές επενδύσεις. Πρέπει να υπάρχει δημοτική γη ώστε εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη κίνηση των πολιτών στην παραλία”.
Απαντώντας στην αντιπολίτευση ο κ. Ν. Κουμάκης επισήμανε πως ο κ. Σταθάκης «είχε πει ότι η έκταση αυτή δεν είναι χρήσιμη στο Δήμο και θα πρέπει να μας παραχωρηθεί άλλη έκταση» και παρατήρησε πως η εταιρεία είναι αδύνατον να υπαναχωρήσει από τη δωρεά του ποσού των 1.264.209 ευρώ.
Ανακοίνωση εξέδωσε και η παράταξη “Κίσαμος Αξιών και Ευθύνης” , με επκεφαλής τον Αντώνη Μουντάκη όπου δηλώνει πως δεν συμφωνεί με την μη παραχώρηση γης στο Δήμο καθώς θεωρεί απαραίτητη τη γη, αλλά αν η απόφαση για εισφορά σε χρήμα είναι μη αναστρέψιμη ,αυτή να γίνει στο ύψος της μέσης τιμής των συμβολαίων αγοράς.

ΠΛΩΤΗ ΕΞΕΔΡΑ ΣΤΟ ΜΠΑΛΟ

Το Δ.Σ. γνωμοδότησε επίσης θετικά στην τοποθέτηση πλωτής εξέδρας και διαδρόμου στο Μπάλο. Η πλωτή εξέδρα και ο διάδρομος θα αξιοποιηθούν για την αποβίβαση των επισκεπτών από τα ημερόπλοια που καθημερινά επισκέπτονται την περιοχή. Ο κ. Θ. Σταθάκης σημείωσε πως η εξέδρα θα πρέπει να είναι ιδιοκτησίας του Δήμου ,ενώ και ο κ. Γ. Φραγκιουδάκης παρατήρησε πως δεν μπορεί κάθε εταιρεία να έχει από μια δική της πλωτή εξέδρα.
Ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου κ. Κ. Κουκουράκης ενημέρωσε το σώμα πως η απόφαση είναι προσωρινή και η  πιο σωστή περιβαλλοντική λύση είναι η τοποθέτηση αγκυροβολίου για την προσέγγιση σκαφών και αυτό προβλέπει το διαχειριστικό σχέδιο της περιοχής που θα εφαρμοστεί από του χρόνου.
Το Δ.Σ. ενέκρινε το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης για το μονοπάτι που συνδέει τον αρχαιολογικό χώρο της Φαλάσαρνας με τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου, μήκους 14 χλμ.
Στην παραλαβή του προκατ κτηρίου των εργαστηρίων του ΕΠΑΛ Κισσάμου προχώρησε  το πρωί της Παρασκευής ο Δήμος Κισσάμου.  Το προκάτ κτήριο που κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης από τη νέα χρονιά θα φιλοξενεί τα εργαστήρια του σχολείου, οι σχολικές τάξεις του οποίου επίσης φιλοξενούνται σε προκάτ αίθουσες μετά τις μεγάλες ζημιές που υπέστη το Λύκειο – ΕΠΑΛ Κισσάμου μετά τον σεισμό του Νοεμβρίου του 2019.  Η ανακοίνωση για την παραλαβή του κτηρίου έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα