Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, 2020

1.391 κρούσματα στην Κρήτη

Από την ερχόμενη Πέμπτη οι έρευνες στα αστικά λύματα

Τον μήνα Νοέμβριο καταγράφηκε το 60% των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κρήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ανεξάρτητου οργανισμού iMEdD, του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” που παρουσιάζουν σήμερα τα “Χ.ν.”.

Eιδικότερα, στα 1.391 έχουν φτάσει τα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη από την αρχή της πανδημίας ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Νοεμβρίου, τα κρούσματα που έχουν εξακριβωθεί ξεπερνούν τα συνολικά κρούσματα των οκτώ πρώτων μηνών της πανδημίας! Συγκεκριμένα, στο διάστημα από 1 έως 20 Νοεμβρίου, εξακριβώθηκαν στην Κρήτη 830 νέα κρούσματα κορωνοϊού, αριθμός που αντιστοιχεί στο 59,6% των συνολικών κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας. Ανάλογη είναι και η εικόνα στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όπου έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας συνολικά 379 κρούσματα, τα 243 από τα οποία εντοπίστηκαν μέσα στον μήνα Νοέμβριο, γεγονός που σημαίνει ότι το 64,1% των συνολικών κρουσμάτων στα Χανιά έχει καταγραφεί το τελευταίο 20ημερο. Από τα συνολικά 1.391 κρούσματα που έχουν καταγραφεί στην Κρήτη, τα 379 αφορούν τα Χανιά, τα 789 το Ηράκλειο, τα 146 το Ρέθυμνο και τα 77 το Λασίθι.

Όπως απεικονίζεται στον χάρτη γεωγραφικής διασποράς της νόσου που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, μετά τα τελευταία στοιχεία και με αναγωγή σε κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και οι τέσσερις νομοί της Κρήτης κατατάσσονται στην «πορτοκαλί» κατηγορία με 50 – 150 κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες 14 ημέρες, αυτά δηλαδή που θεωρούνται ως «ενεργά». Ακολουθεί η «κόκκινη» κατηγορία με τις περιοχές που έχουν καταγράψει περισσότερα από 150 κρούσματα τις τελευταίες 14 ημέρες.

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΛΥΜΑΤΑ
Στο μεταξύ, από την ερχόμενη Πέμπτη 26 Νοεμβρίου η Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων θα συλλέγει και θα στέλνει μη επεξεργασμένα δείγματα 24ωρου από την είσοδο των λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού στον Κουμπελή, στο πλαίσιο έρευνας για την μέτρηση του ιικού φορτίου κορωνοϊού και τον υπολογισμό της διασποράς του στην κοινότητα. Για το θέμα, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη εχθές μεταξύ των ΔΕΥΑ της Κρήτης που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, του ΕΟΔΥ και των επιστημονικά υπεύθυνων από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Κρήτης. Η συλλογή δειγμάτων θα γίνεται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη και στόχος είναι το πρόγραμμα να διαρκέσει για ένα έτος. Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, η Δ.Ε.Υ.Α. Ρεθύμνου κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα διενέργησε τακτικούς ελέγχους στα ανεπεξέργαστα λύματα, που καταλήγουν στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού. Ο έλεγχος γινόταν λαμβάνοντας 24ωρα ανεπεξέργαστα δείγματα από την είσοδο λυμάτων του Βιολογικού Καθαρισμού και με την μέθοδο της διενέργειας τεστ με την τεχνική της μοριακής ανίχνευσης του γενετικού υλικού του ιού, σε συνεργασία με εργαστήριο του Ρεθύμνου, ελέγχαμε πιθανή συγκέντρωση του ιού στο δείγμα.
Κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων ελέγχων τα αποτελέσματα εύρεσης γενετικού αποτυπώματος του ιού στα λύματα ήταν αρνητικό. Κατά τον τελευταίο όμως έλεγχο την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020 τα αποτελέσματα ήταν θετικά, αποτέλεσμα για το οποίο έχει ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ. Και η Δ.Ε.Υ.Α. Ρεθύμνου θα συμμετέχει στο πρόγραμμα ανάλυσης των λυμάτων και το πρώτο δείγμα θα αποσταλεί την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου.

ΔΥΟ ΘΑΝΑΤΟΙ ΚΑΙ 68 ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ
50 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν χθες στην Κρήτη από τον ΕΟΔΥ, από τα οποία τα 18 στα Χανιά, τα 26 στο Ηράκλειο, τα πέντε στο Ρέθυμνο και το ένα στο Λασίθι.
Δύο ασθενείς με κορωνοϊό έχασαν χθες την ζωή τους χθες στη στο Ηράκλειο. Πρόκειται για έναν 90χρονο που νοσηλευόταν στο ΠΑΝΓΗ και έναν 72χρονο, ο οποίος έδινε μάχη για την ζωή του στην ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη είχε χάσει την ζωή του ακόμα ένας υπερήλικας στο ΠΑΓΝΗ.
Στο μεταξύ αυξήθηκαν κατά δύο οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Κρήτης, οι οποίοι φτάνουν πλέον τους 68 ενώ μόλις τέσσερις κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού είναι κενές από 18 συνολικά. Στα Χανιά, η κλινική covid, όπου νοσηλευόνταν μέχρι χθες το απόγευμα εννέα ασθενείς, αύξησε την δυναμικότητά της από εννέα σε 13 κλίνες ενώ υπάρχει δυνατότητα σε περίπτωση μεγάλης πίεσης, να αναπτυχθούν έως και 34 κλίνες στην ήδη διαμορφωμένη κλινική που μέχρι στιγμής χωρίζεται σε covid και «ενδιάμεσης νοσηλείας».
Κενή είναι η κλίνη ΜΕΘ κορωνοϊού του νοσοκομείου Χανίων μετά την μεταφορά του 42χρονου σε άλλη κλινική, αφού είναι πλέον αρνητικός στον κορωνοϊό και αναρρώνει.
Στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 25 ασθενείς, οι 18 σε κλινική covid και οι επτά σε ΜΕΘ. Στο Βενιζέλειο 15 ασθενείς, οι 10 σε κλινική covid και οι πέντε σε ΜΕΘ. Στο Ρέθυμνο 11 ασθενείς, όλοι στην κλινική covid
Στον Άγιο Νικόλαο πέντε ασθενείς, οι τρεις σε κλινική covid και οι δύο στη ΜΕΘ και από ένας ασθενής στις κλινικές covid των νοσοκομείων Σητείας, Ιεράπετρας και Νεάπολης.

Στο 3ο Podcast επισκεπτόμαστε το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και ανακαλύπτουμε την κλειδαριά του Καλέ Καπισί, της Κεντρικής Πύλης των οχυρώσεων των Χανίων, η οποία κατεδαφίστηκε το 1903.

 

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
«Να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στις υπηρεσίες της περιφέρειας Κρήτης» ζητά η περιφερειακή παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» μετά τα τρία εξακριβωμένα κρούσματα κορωνοϊού στο κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας στο Ρέθυμνο. «Δεν είναι τυχαία η εμφάνιση των κρουσμάτων στη Δ/νση Τεχνικών Έργων, υπηρεσία που η υποστελέχωση και συνεπώς η εντατικοποίηση της δουλειάς και η εξάντληση των εργαζόμενων έχει χτυπήσει «κόκκινο».» αναφέρει σχετική ανακοίνωση που καταγγέλλει ότι «ακόμη και μετά την εμφάνιση των κρουσμάτων, δεν έχουν τεθεί σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας οι υπηρεσίες του κτιρίου, παραβιάζοντας έτσι το πρωτόκολλο διαχείρισης συρροής κρουσμάτων σε οργανική μονάδα και βάζοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των εργαζόμενων και του κοινού.» επιρρίπτοντας ευθύνες στην Περιφερειακή Αρχή της Κρήτης. Αυτό που ζητά η παράταξη είναι στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, τακτικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ στο σύνολο των εργαζομένων, μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων, εξασφάλιση αδειών σε όσους εργαζόμενους απαιτείται, πέρα της κανονικής.

ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Επαναλειτουργούν από την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων καθώς ολοκληρώθηκαν όλα όσα προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ μετά το νέο κρούσμα κορωνοϊού που εξακριβώθηκε. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε,
«μετά το πέρας των διαγνωστικών ελέγχων που έγιναν σε όλους τους εργαζομένους της εν λόγω υπηρεσίας και τα αρνητικά αποτελέσματα για το σύνολο των δειγμάτων, η υπηρεσία επανεκκινεί τη λειτουργία της, τηρώντας παράλληλα όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ορίζονται.
Οι εξυπηρετούμενοι πολίτες στα Κέντρα Κοινότητας του Δήμου Χανίων, θα μπορούν να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους, είτε ηλεκτρονικά, μέσω e-mail στη διεύθυνση: kentro-koinotitas-chanion@chania.gr, είτε τηλεφωνικά στο: 28213 41688-689».

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης χαρακτηρίζει «εξαίρετη» την πρωτοβουλία των δέκα νοσηλευτριών από το νησί «που αποφάσισαν εθελοντικά και εκούσια να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη, για να βοηθήσουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας». «Ολοι οι Αρχιερείς της Εκκλησίας Κρήτης, συγχαίρουμε τις νοσηλεύτριες αυτές και μαζί τους όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι
Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι έλεγχοι της αστυνομίας, για την τήρηση των μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού. Ειδικότερα, μέχρι τις 6 το πρωί της Παρασκευής στην Κρήτη έγιναν 1.442 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν συνολικά 93 πρόστιμα. Για μη χρήση μάσκας βεβαιώθηκαν 48 παραβάσεις και επιβλήθηκαν τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα, εκ των οποίων τα 24 στο Ηράκλειο, τα 10 στα Χανιά, τα τέσσερα στο Ρέθυμνο, τα 7 στο Λασίθι και τα τρία στον ΒΟΑΚ.
Ακόμα διαπιστώθηκαν 45 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις, (λάθος χρήση sms, απουσία εγγράφων) και βεβαιώθηκαν τα αντίστοιχα πρόστιμα, εκ των οποίων τα 35 στο Ηράκλειο, τα τέσσερα στα Χανιά και τα έξι στο Ρέθυμνο.

Τεστ σε αστυνομικούς
Σε τεστ υπεβλήθη χθες προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος Χανίων, λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα κρούσματα διπλασιάστηκαν καθώς χθες έγιναν γνωστά δύο ακόμη περιστατικά (συνολικά 4 κρούσματα σε αστυνομικούς).
Τα αποτελέσματα των τεστ αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Κρούσμα στο ΕΑΚ: Κλείνουν Στάδιο, Κολυμβητήριο, Σκοποβολή
Κλειστές θα παραμείνουν οι εγκαταστάσεις του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου (ΕΑΚ) Χανίων (Εθνικό Στάδιο, Κολυμβητήριο, Σκοποβολή) μετά από επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού. Ήδη έχει ξεκινήσει η απολύμανση όλων των χώρων, ενώ σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωσε που εξέδωσε η διοίκηση, σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία ιχνηλάτησης, υπό τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες