Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Κρέας: απαιτούνται μέτρα για καλύτερη σήμανση

Ανοικτή επιστολή προς τον Ευρωπαίο επίτροπο για την προστασία των καταναλωτών έστειλε η ευρωβουλευτής και μέλος της επιτροπής γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου κυρία Ανιές λε Μπρεν, Γαλλίδα συντηρητική, σημειώνοντας τις κυριότερες ανησυχίες που εκφράστηκαν στον Ευρωπαίο επίτροπο για την Προστασία των Καταναλωτών, κ. Μποργκ, αμφισβητώντας τη δέσμευσή του περί βελτίωσης της σήμανσης στο κρέας που χρησιμοποιείται σε σύνθετα έτοιμα πιάτα που παρασκευάζονται.
Και δεν έφθασε μόνο η ανοικτή επιστολή της ευρωβουλευτή, η οποία θεμελιώνει τις προσδοκίες όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων είναι νόμιμες και μη διαπραγματεύσιμες, αλλά και το ότι ισχυρές πιέσεις ασκούν και άλλοι ευρωβουλευτές προς την εκτελεστική εξουσία, την Κομισιόν. Η σήμανση δεν είναι απάντηση στο κρέας αλόγου λένε οι ευρωβουλευτές και επιμένουν ότι τουλάχιστον στα φθηνά τρόφιμα πρέπει να είναι ξεκάθαρος ο δρόμος που ακολουθεί το κρέας από τον παραγωγό στον καταναλωτή. Η ποιότητα της εικόνας των προϊόντων μας και ως εκ τούτου η ισορροπία της τροφικής αλυσίδας, πρέπει να φύγει από ασταθή γεγονότα και να σταθεροποιηθεί προκειμένου να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις για το τι τρώμε…
Οι ευρωβουλευτές ελπίζουν ότι μια λεπτομερής επισήμανση της καταγωγής ενός τροφίμου, η μεταποίηση, η συσκευασία θα επιτρέψουν στους καταναλωτές να είναι καλύτερα ενημερωμένοι, ιδίως για προϊόντα χαμηλού κόστους.
Πιστεύουμε ότι η ενδυνάμωση των κανόνων σήμανσης και ο σωστός έλεγχος θα επιτρέψει τη σταδιακή επαναφορά της εμπιστοσύνης και περιοχές όπως της χώρας μας θα επωφεληθούν σημαντικά λόγω και της καλής ποιότητας των παραγόμενων κρεάτων.

Αυστηρότεροι κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων
Οι ευρωβουλευτές μέλη της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν να ενισχύσουν τη νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων προχθές Δευτέρα (21 Οκτωβρίου), συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για την επιβολή προστίμων ύψους μέχρι € 100.000.000 για εταιρείες όπως η Yahoo!, το Facebook ή το Google εάν παραβούν τους κανόνες.
Η ψηφοφορία σχετικά της κοινοβουλευτικής επιτροπής αστικών ελευθεριών ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τις χώρες της Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα σχέδια και την αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας από το 1995 με τις τροποποιήσεις που υπέστη στο μεταξύ διάστημα.
Στις σχεδόν δύο δεκαετίες από τότε, τεράστιες αλλαγές έχουν λάβει χώρα στο πώς τα δεδομένα που παράγονται, αποθηκεύονται και προβάλλονται, κάνουν τους νομοθέτες αποφασισμένους να πάρουν πάνω τους το θέμα αυτό με κανόνες που θα προστατεύουν αποτελεσματικότερα τα άτομα. Η επίτροπος για τη δικαιοσύνη κα Βίβιαν Ρέντινγκ δεν έχασε την ευκαιρία να δηλώσει ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόλις έδωσε την πλήρη υποστήριξή του σε μια ισχυρή και ενιαία ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προστασίας των δεδομένων που θα μειώσει το κόστος για τις επιχειρήσεις και την ενίσχυση της προστασίας των πολιτών μας, με το σύνθημα: μια ήπειρος, ένας νόμος».
Σημειώνουμε ότι στη νομοθετική πρόταση της Κομισιόν που είχε παρουσιαστεί στις αρχές του 2012, η Επιτροπή πρότεινε κυρώσεις έως 2% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών για τις εταιρείες που παραβιάζουν τους κανόνες και είπε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν το «δικαίωμα να λησμονηθούν» και να είναι σε θέση να αφαιρέσουν όλα τα ψηφιακά ίχνη τους από το Διαδίκτυο (Internet).
Για να καταλήξουν οι ευρωβουλευτές σε ένα κοινά αποδεκτό νομοθετικό πλαίσιο, χρειάστηκαν να ενσωματωθούν περίπου 4.000 τροπολογίες στο αρχικό σχέδιο, όπως την αύξηση του προστίμου σε 5% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών ή 100 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το ποια είναι μεγαλύτερη.
Αξιωματούχοι είπαν ότι η αλλαγή στη γλώσσα ήταν απαραίτητη καθώς οι διαβουλεύσεις με τις εταιρείες τεχνολογίας κατέστησαν σαφές ότι θα ήταν αδύνατον να αφαιρεθούν εντελώς τα ίχνη κάποιου από το Internet.
Τέλος, επιβάλλονται αυστηροί κανόνες για το πώς τα δεδομένα μοιράζονται ή μεταφέρονται σε τρίτες χώρες και κυρίως θα πρέπει να ζητείται η άδεια από την ευρωπαϊκή αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα