Μουσείο Τυπογραφείας

Ζητούμενο ο εκσυγχρονισμός για το Εθνικό Στάδιο Χανίων (φωτ.)

Στα λόγια παραμένουν μέχρι σήμερα οι περισσότερες από τις εξαγγελίες για εκσυγχρονισμό του Εθνικού Σταδίου Χανίων καθώς οι εικόνες που κατέγραψε ο φακός των “Χ.ν.” τόσο στα γυμναστήρια της Άρσης Βαρών, όσο και στο χώρο που επρόκειτο να γίνει προθερμαντήριο για τον στίβο αλλά και στην περίφραξη του σταδίου και κυρίως στους τέσσερις πυλώνες φωτισμού, είναι αποκαρδιωτικές.

  • Ζημιές στους τοίχους και στην οροφή του κλειστού
  • Αποκαρδιωτική και ενδεχομένως επικίνδυνη η εικόνα των πυλώνων φωτισμού
  • Παρεμβάσεις χρειάζεται η περίφραξη
  • Παρεμβάσεις χρειάζεται η περίφραξη
  • Ζημιές στους τοίχους και στην οροφή του κλειστού
  • Λακκούβες... ενθύμιο παλαιότερων έργων και τομών
  • Λακκούβες... ενθύμιο παλαιότερων έργων και τομών
  • Πρόσφατα τοποθετήθηκαν τα όργανα εκγύμνασης εξωτερικού χώρου και ξεκίνησαν εργασίες στις κερκίδες
  • Πρόσφατα τοποθετήθηκαν τα όργανα εκγύμνασης εξωτερικού χώρου και ξεκίνησαν εργασίες στις κερκίδες

Το τρέχων διάστημα σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες μόνωσης και βάψιμο των κερκίδων, τοποθέτηση καθισμάτων και εξωτερικών οργάνων εκγύμνασης. Το κόστος των εργασιών καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του ΕΑΚ.
Ωστόσο οι εργασίες αυτές πολύ απέχουν από την αναβάθμιση που είχε υποσχεθεί ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Συναδινός ο οποίος τον περασμένο Μάιο αφού είχε επισκεφτεί τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Νομού ανακοίνωσε την αναβάθμιση του Εθνικού Σταδίου Χανίων με την υπογραφή δύο μελετών συνολικού ύψους 270.000 ευρώ. Τότε ο κ. Συναδινός είχε ανακοινώσει την έγκριση μελέτης για την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Σταδίου Χανίων προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, μια εργολαβία που επρόκειτο να δημοπρατηθεί «άμεσα».
Η μελέτη περιλάμβανε την αποκατάσταση της περίφραξης του σταδίου, την αποκατάσταση των γυμναστηρίων της Άρσης Βαρών και της Αντισφαίρισης, δύο οικίσκους για τις ανάγκες του σταδίου και την στεγανοποίηση της εξέδρας ώστε να τοποθετηθούν 1.200 καθίσματα.
Ωστόσο,11 μήνες μετά, σύμφωνα με τα όσα κατέγραψε χθες ο φακός των “Χ.ν” η περίφραξη του σταδίου σε αρκετά σημεία έχει καταρρεύσει ή υποβαστάζεται με σιδερένιες βέργες εκ των έσω , τα γυμναστήρια της Άρσης Βαρών είναι κλειστά αφού λόγω της διάβρωσης έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές στους τοίχους και στην οροφή . Σε εξέλιξη βρίσκονται μόνο εργασίες στεγανοποίησης της εξέδρας ώστε να προχωρήσει η τοποθέτηση καθισμάτων.
Το κυριότερο όμως, που ενδεχομένως να εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των χρηστών του γηπέδου είναι η συντήρηση των 4 πυλώνων φωτισμού ύψους 49,5 μέτρων έκαστος που λόγω της διάβρωσης έχουν σκουριάσει σε πολλά σημεία από την βάση έως την κορυφή.
Επίσης όπως είχε ανακοινώσει ο Γεν. Γραμματέας Αθλητισμού, εκκρεμούσε η υπογραφή μελέτης ύψους 70.000 ευρώ που αφορούσε το προθερμαντήριο για τον στίβο στην ανατολική πλευρά του σταδίου και η οποία επρόκειτο να υπογραφεί και αυτή άμεσα αλλά οι εργασίες θα ξεκινούσαν μετά την ολοκλήρωση των βελτιώσεων. Σήμερα ο χώρος θυμίζει… άλσος από την βλάστηση ενώ κάποιες εργασίες που πιθανόν έχουν γίνει από την Αρχαιολογία έχουν αφήσει μεγάλες λακκούβες στο υπέδαφος (στα σύνορα με τον πεζόδρομο της οδό Κοραή).

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Α.Κ.

Για μεγάλες καθυστερήσεις που υπήρξαν στην υλοποίηση των έργων λόγω γραφειοκρατίας από τη δημιουργία Οργανογράμματος του αρμόδιου Υπουργείου, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ενιαίου Αθλητικού Κέντρου Χανίων, Σάκης Κουβάτσος.
Όπως εξήγησε ο κ. Κουβάτσος, για την μελέτη έργων 200.000 ευρώ στο Εθνικό στάδιο έχει βρεθεί ανάδοχος, έχει υπογραφεί σύμβαση και αυτή την στιγμή «ο ανάδοχος έχει φέρει τον εξοπλισμό του, τα εργαλεία και περιμένει την Επιτροπή μηχανικών της Γενικής Γραμματείας να ξεκινήσει.
Ουσιαστικά αυτή η μεγάλη καθυστέρηση που έχουμε στο να κατέβουν οι μηχανικοί ήταν γιατί έγινε νέος Οργανισμός με την αλλαγή των Υφυπουργών στα Υπουργεία Αθλητισμού- Πολιτισμού και υπάρχει μια διαδικασία δικαιώματος υπογραφής, πρέπει να δοθούν τα αντίστοιχα πρωτόκολλα σύμφωνα με τις διαδικασίες για να μπορέσει να υπογράψει ο Προϊστάμενος και να κατέβει η αρμόδια επιτροπή προκειμένου να ξεκινήσει το έργο. Δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία στην Γενική Γραμματεία, υπάρχει καθυστέρηση, τυπική μεν αλλά αδικαιολόγητη. Περιμένουμε από μέρα σε μέρα να λυθεί το πρόβλημα αυτό, να κατέβει η επιτροπή και να ξεκινήσει το έργο. Ο εργολάβος περιμένει να ξεκινήσει. Πιστεύω ότι μέσα σε 10-15 ημέρες θα ξεκινήσει αυτή η εργολαβία που περιλαμβάνει αναστύλωση του τείχους, φτιάξιμο στα κάγκελα της περίφραξης, δύο οικίσκους και εργασίες στο γυμναστήριο της Άρσης Βαρών».

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΟΙ ΠΥΛΩΝΕΣ

«Hδη έχουμε κάνει εγγράφως αναφορά και ζητάμε να κατέβουν υπεύθυνοι μηχανικοί για τον φωτισμό, έχουμε ζητήσει στα πλαίσια της ενεργειακής αναβάθμισης να παρθούν αποφάσεις» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΑΚ ο οποίος προτείνει ανακατασκευή των πυλώνων και συγκεκριμένα μείωση του ύψους τους καθώς και αντικατάσταση των φώτων με led.
«Για μας είναι προτεραιότητα» τόνισε ο κ. Κουβάτσος, επισημαίνοντας ότι στα έγγραφα που έχουν σταλεί για τους πυλώνες στο Υπουργείο και στην Γεν. Γραμματεία υπογραμμίζεται ότι υπάρχει θέμα επικινδυνότητας και απαιτείται αντικατάσταση καθώς υπάρχουν και ηλεκτρολογικά προβλήματα.
«Υπήρχε κίνδυνος διαρροής στον έναν πυλώνα και επειδή το εντοπίσαμε έγκαιρα κόψαμε το ρεύμα από το υπόγειο σύστημα παροχής και δώσαμε ρεύμα από την Άρση Βαρών σε 3-4 φώτα αλλά δεν λειτουργούν και τα 48 φώτα του πυλώνα που βρίσκεται από την οδό Ανδρέα Παπανδρέου».
Τέλος όπως ανέφερε ο κ. Κουβάτσος το δυτικός τείχος του Σταδίου θα ανακατασκευαστεί και θα τοποθετηθούν κάγκελα, σε συνεργασία με τον δήμο Χανίων μέσα στο 2018, καθώς ο δρόμος της Χαρ. Τρικούπη προβλέπεται να πεζοδρομηθεί.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.