Μουσείο Τυπογραφείας

“Ζητείται άνθρωπος”

Λένε ότι το βιβλίο είναι ο καλύτερός μας φίλος!
Κι έτσι είναι!
Διότι στις σελίδες του, σε κάθε λέξη, πρόταση ή παράγραφό του ο δημιουργός του είναι εκεί και μας… μιλά!
Oλες οι ανησυχίες, τα συμπεράσματα, η γνώση κι η πείρα ενός σκεπτόμενου ανθρώπου που αγαπά το μοίρασμα, βρίσκονται μαζεμένα στις σελίδες του πνευματικού παιδιού του, πάντα στη διάθεσή μας όποια στιγμή το θελήσουμε.
Το βιβλίο λοιπόν, είν’ ένας καλός φίλος που ακουμπισμένο δίπλα στο κομοδίνο ή στο γραφειάκι σου, διακριτικά θα σε καλεί σε συζήτηση. Αν σε κουράσει θα το κλείσεις για λίγο και θα ξαναγυρίσεις κοντά του όταν νοιώσεις ξανά την ανάγκη.
Το καλό βιβλίο ωστόσο δεν το αφήνεις έτσι εύκολα!
Του διαθέτεις μπόλικο απ’ τον χρόνο σου και θυσιάζεις άλλες ενασχολήσεις για να είσαι κοντά του…
Αυτό συνέβη και σ’ εμένα  όταν πήρα στα χέρια το τελευταίο πόνημα του αγαπητού δρ Γιάννη Πολυράκη με τίτλο “Ζητείται άνθρωπος”!
Eνα βαθιά φιλοσοφημένο βιβλίο αφιερωμένο στην αγαπημένη του σύζυγο, τη  Δέσποινα που βρίσκεται στο πλάι του, φίλη και συμπαραστάτης του 48 ολόκληρα χρόνια!
Στο διαλεχτό εξώφυλλο -στο εμπνευσμένο σκίτσο του Χρήστου Πετράκη- μας υποδέχεται ο λιπόσαρκος εκείνος, αρχαίος Διογένης που προβάλλει απ’ το μισοσπασμένο βαρέλι του με το γνωστό φανάρι στο χέρι. Δίπλα του με γυρισμένη τη πλάτη ένας ευτραφής κύριος που κουβαλά μπόλικο χρήμα στην τσάντα συνεχίζει αδιάφορος τον δρόμο του, ενώ στο βάθος  ένα πλήθος ανώνυμα ανθρωπάκια συνωστίζονται σε διασκεδάσεις, σε απολαύσεις, στο καλό φαγητό και στα θεάματα…
Είναι οι… “άνθρωποι” που μάταια θ’ αναζητήσει στα κείμενά του ο καλός μας συγγραφέας.
Εκεί όπου ο αρχαίος πρόγονός μας με τους θεούς, τους ημίθεους και τους ήρωές του, με τις δοξασίες και τα πιστεύω του, συμπλέκεται -σ’ ένα αέναο ταξίδι στο χρόνο- με τον σύγχρονο των χαλεπών καιρών μας, αλλά και μ’ όλους όσοι θ’ ακολουθήσουν…
Ο καλός μας λογοτέχνης με την ώριμη, μεστή, πλούσια σε νοήματα και μηνύματα γραφή δεν θ’ αφήσει τίποτα ασχολίαστο. Θα τον απασχολήσουν τα επίγεια, αλλά κι εκείνα  του άλλου κόσμου. Θα σταθεί εξίσου στο «κακό» σε όλες του τις μορφές κι εκπροσώπους, αλλά και στο προσδοκώμενο «καλό»!
Θα μας ταξιδέψει σε τόπους και χώρους φανταστικούς -ουτοπικούς ή μη- σε μια συνεχή αναζήτηση της ανθρωπιάς!
«ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ» ένα βιβλίο καινούργιο, αλλά και  πάντα επίκαιρο, μέσα απ’ το οποίο ο δημιουργός του θα καταγγέλλει, θα στηλιτέψει, θα επιστήσει την προσοχή, αλλά  και θα δώσει λύσεις κι ελπίδα στον γνώριμό μας, τον  χαμένο, σύγχρονο άνθρωπο με τη ταραγμένη ψυχή.
Μέσα απ’ τα σύντομα κείμενα των κεφαλαίων του θα αναζητήσει τον άνθρωπο που δεν θα καταστρέφει τη γη που τον φιλοξενεί, θα μας θυμίσει τον υποκριτή, τον αγνώμονα, τον υπέρ φιλόδοξο, εκείνον τον αφελή που επιτρέπει να σβήσουν οι πυρσοί της Ειρήνης, της Αγάπης, της Φιλίας και της Ελπίδας! Θα πει δυο λόγια για τον εκμεταλλευτή του αδύναμου, για  τον άνθρωπο φερέφωνο που υπάκουα διαδίδει τα θέλω και το άδικο “δίκαιο” των ισχυρών, τον ανόητο εκείνο που νομίζει πως όλη η γη κι όλα της τα αξιώματα τού ανήκουν. Δεν θα παραλείψει να συμπαρασταθεί στην αγωνία των μοναχικών κι απελπισμένων, να μας εξιστορήσει εξαίρετες πράξεις απλών ανθρώπων, να μας θυμίσει την πίστη μας στην Ορθοδοξία και στα σωτήρια ευεργετήματά της…
Δική του ποίηση αλλά και αναφορές σε σκέψεις διάσημων ανδρών θα συμπληρώσουν την  περιεκτική, σοφή γραφή του, θα ενισχύσουν τα επιχειρήματά του στο μακρύ κι επίπονο πνευματικό του ταξίδι στην αναζήτηση μιας καλύτερης και πιο δίκαιης κοινωνίας.
Θεωρώ ότι το βιβλίο του φίλου δόκτορος Γιάννη Πολυράκη δεν διαβάζεται απλώς!
Είναι ένα στοχαστικό πνευματικό δημιούργημα που θέλει μελέτη!
Και καλύτερα να  κάνει κανείς άμεσα τη γνωριμία μαζί του!
Να το διαβάσει ξανά και ξανά, και να εντρυφήσει σ’ αυτό!
Εξάλλου θα έχουμε την ευκαιρία στις 12 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων  ν’ ακούσουμε κι άλλες γνώμες στη πρώτη παρουσίασή του, να το πάρουμε στα χέρια μας, να το ξεφυλλίσουμε κι ύστερα να το ανοίξουμε  στην ησυχία του σπιτιού μας και να συνομιλήσουμε μαζί του όσο θέλουμε…
Εχει πολλά να μας δώσει, όπως κι ο αγαπητός μας συγγραφέας και ποιητής, στον οποίο ευχόμαστε από καρδιάς Καλή επιτυχία και στο άλλο με το καλό!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.