Μουσείο Τυπογραφείας

“Ζητείται Ανθρωπος”

Από 62 δοκίμια αποτελείται το νέο βιβλίο του Χανιώτη λογοτέχνη Γιάννη Θ. Πολυράκη “Ζητείται Άνθρωπος” το οποίο παρουσιάστηκε χθες στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Πρόκειται για το όγδοο κατά σειρά βιβλίο του συγγραφέα το οποίο πραγματεύεται ιδέες και αξίες σε μια εποχή που φαίνεται να έχουν χαθεί, όπως επεσήμανε ο ίδιος.
«Ψάχνω – ως άλλος Διογένης-  τον ιδανικό Άνθρωπο γιατί έχω απογοητευθεί από τον άνθρωπο. Ο τέλειος Άνθρωπος καταρχήν αγαπά τον άλλο άνθρωπο, δεν κάνει διακρίσεις φυλετικές, διακρίσεις θρησκεύματος, χρώματος. Είμαστε όλοι του ίδιου Θεού, δεν μας χωρίζει τίποτα. Έχουμε απομακρυνθεί ο ένας από τον άλλον. Όπως έλεγε ο Αντώνης Σαμαράκης: «Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο κοντά οι στέγες των σπιτιών και οι καρδιές των ανθρώπων τόσο μακρυά» ανέφερε ο κ. Πολυράκης.
Έμπνευση για την συγγραφή του βιβλίου υπήρξε για τον συγγραφέα ο μύθος του Διογένη σε σχέση με την σημερινή εποχή. «Δυστυχώς σήμερα η αδερφοσύνη έγινε ωχαδερφισμός, ο συναγωνισμός σκληρός ανταγωνισμός, το δίκαιο του ανθρώπου καταπατείται από το δίκαιο του ισχυρού, μας έχει κυριεύσει όλους ο “θεός του Χρήματος”, δεν υπολογίζουμε τίποτε άλλο παρά μόνο το συμφέρον. Το χρήμα όμως δεν μπορεί να ζεστάνει την ψυχή μας», επεσήμανε ο κ. Πολυράκης προσθέτοντας ότι το βιβλίο «αποτελείται από 62 δοκίμια και έχει 5 ενότητες: Αισώπειος αναζήτηση, Ζητείται Άνθρωπος, Ζητείται Ανθρωπιά, Ζητείται Πίστης και Ζητείται Ελπίς».
Την εκδήλωση οργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και η “Λογοτεχνική Παρέα Χανίων”.
Η παρουσίαση του βιβλίου και ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από την τέως διευθύντρια της ΕΡΑ Χανίων Αννα Μακράκη – Καρέλα.
Όπως ανέφερε η κα Μακράκη-Καρέλα «μέσα από την σκληρή ζωή, τα πέτρινα χρόνια, τις ρίζες του, την οικογένεια του, τις παιδικές του αναμνήσεις, τα χρόνια του σχολειού και των πολύχρονων σπουδών του, την θητεία του στην Αγροτική Τράπεζα, την διδακτική του εμπειρία, όλες τις κινητήριες δυνάμεις και κυρίως την δύναμη της ψυχής του κινητοποίησε ο Γιάννης Πολυράκης ώστε να γράψει αυτό το βιβλίο, άλλοτε σαν Διογένης, άλλοτε σαν Αίσωπος, άλλοτε σαν Καζαντζάκης. Ο αναγνώστης θα κρίνει εάν ο συγγραφέας βρήκε τελικά τον Άνθρωπο».
Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν τα μέλη της “Λογοτεχνικής Παρέας Χανίων”, Μαρία Βογιατζάκη – Ντούζα (φιλόλογος – ποιήτρια), Ηλέκτρα Πολυράκη (νομικός – λογοτέχνης).

1 σχολιο

  • [Κατερίνα+Πατηνιωτάκη+Ι.Καποδιστρίου+15+,Χανιά] ~ ~ ~ Απάντηση

    Κύριε Πολυράκη τιμή μου και χαρά μεγάλη που σας γνώρισα .!!! Που γνώρισα τον ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΥΡΑΚΗ. !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Πιστεύω ότι με αγαπά ο Θεός, και σας οδήγησε στην στράτα μου!!!!!!!!!!!! Ίσως γιατί και εμένα οι ρίζες μου, στα πέτρινα χρόνια φύτρωσαν. Δεν μπορώ να κρίνω αν ο κύριος Πολυράκης βρήκε τον άνθρωπο. Ξέρω ότι οι αναγνώστες του βιβλίου σίγουρα και όσοι τον γνωρίσουν προσωπικά θα βρουν τον ΑΝΘΡΩΠΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΚΥΡΙΕ ΠΟΛΥΡΑΚΗ,να σας έχει ο Θεός καλά, με την εκτίμηση και τον σεβασμό μου!!!!!!!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.