Μουσείο Τυπογραφείας

“Βραχνάς” η ανασφάλιστη εργασία για ξεδοχοϋπαλλήλους στα Χανιά

Η ανασφάλιστη εργασία αλλά και η υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τους ξενοδόχους απασχόλησε τη χθεσινή ετήσια-απολογιστική συνέλευση του Σωματείου Ξενοδοχουπαλλήλων Ν. Χανίων. Η συνέλευση έγινε στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων, ενώ στους εργαζόμενους έγινε ενημέρωση και για τα συνταξιοδοτικά και γενικότερα ασφαλιστικά τους θέματα.
«Κάποιοι εργοδότες απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους, ειδικά αυτήν την περίοδο της προετοιμασίας και των εργασιών καθαρισμών. Πρέπει οι εργαζόμενοι να μας το καταγγείλουν άμεσα. Δεν μπορεί να υπάρχουν ανασφάλιστοι εργαζόμενοι εν έτη 2019 είναι ντροπή! Να ξέρουν οι ξενοδόχοι ότι όπου έχουμε καταγγελία θα κάνουμε ότι πρέπει» δήλωσε στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχουπαλλήλων κ. Μανώλης Μπαμιάκης. Ο ίδιος τόνισε επίσης πως ένα άλλο θέμα του κλάδου στα Χανιά είναι πως «έχουμε ορισμένους κακούς εργοδότες που δηλώνουν τους εργαζόμενους για 4ωρα ενώ εργάζονται για 6ωρα και 8ωρα.»
Αναφορικά με τη συλλογική σύμβαση εργασίας ο κ. Μπαμιάκης σημείωσε πως στα Χανιά
«καταφέραμε και υπογράψαμε νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που προβλέπει αυξήσεις 1% για το 2019 και 1% για το 2020. Μας ενδιαφέρει η υποχρεωτικότητα της σύμβασης. Πλέον η νομοθεσία προβλέπει ότι η σύμβαση εργασίας είναι υποχρεωτική και πρέπει να υπογράφεται από όλους τους ξενοδόχους.»
Ο αριθμός των ξενοδοχουπαλλήλων τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά στα Χανιά και υπολογίζεται ότι ξεπερνά τους 11.000 και με το να γίνονται συνέχεια νέες μονάδες υπάρχει ανάγκη σε προσωπικό (καμαριέρες και σερβιτόρους κυρίως).
Για το ΠΑΜΕ Ξενοδοχουπαλλήλων ο κ. Βαγγέλης Οικονομόπουλος σημείωσε «η αύξηση στον κλάδο μας στα Χανιά είναι μια κοροϊδία, είναι μικρότερη από την πανελλαδική που προβλέπει αύξηση 1,5% που επίσης είναι κοροϊδία τη στιγμή που τα κέρδη των ξενοδόχων παρουσίασαν τεράστια αύξηση και τη χρονιά που πέρασε. Αυτή η συλλογική σύμβαση δεν καλύπτει ούτε το 10% του κλάδου. Υπάρχουν ξενοδοχεία με ανασφάλιστο κόσμο, απλήρωτα ρεπό και υπερωρίες. Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να απαιτήσουν γενική συλλογική σύμβαση στον κλάδο μας».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.