Μουσείο Τυπογραφείας

Βιβλιοκριτική “Μεσογείων 14-18”

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΛΛΙΒΡΕΤΑΚΗΣ

Εκδόσεις Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών

Τα γραφεία της υποδιεύθυνσης Γενικής Ασφάλειας Αθηνών στην αρχή της οδού Μεσογείων (14-18) δεν ήταν ένα οποιοδήποτε κτήριο την εποχή της στρατιωτικής χούντας. Αποτέλεσαν ένα από τα πολλά σημεία όπου βασανίστηκαν χιλιάδες άτομα τα σκληρά χρόνια της δικτατορίας από τα πρωτοπαλίκαρα της Μάλλιο, Μπάμπαλη, Σμαίλη κα.

Τα γεγονότα αυτά καταγράφονται στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του Χανιώτη ιστορικού Λεωνίδα Καλλιβρετάκη που εκδόθηκε φέτος από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Πολλά ανέκδοτα γεγονότα άλλες πιο γνωστές αφηγήσεις και δεκάδες ονόματα με σχέση με τα Χανιά (τότε φοιτητές σήμερα γιατροί, μηχανικοί, συγγραφείς) περνάνε από τις σελίδες του βιβλίου που ξεχωρίζει για την επιστημονική του τεκμηρίωση, τον πλούτο των στοιχείων και των ονομάτων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το τμήμα του βιβλίου που αναφέρετε στην επόμενη ημέρα των βασανιστών της Ασφάλειας με το σύνολο τους να τιμωρείται με ποινές “χάδι” και ορισμένους από αυτούς μετά από χρόνια να αποκαθίστανται με πολιτικές αποφάσεις παρά των ξεκάθαρων εγκλημάτων τους. Ένα βιβλίο που αξίζει σίγουρα να διαβαστεί.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.