Μουσείο Τυπογραφείας

Τζαζ “αντίδοτο” στην πανδημία

Το φετινό καλοκαίρι λόγω πανδημίας είναι δύσκολο από όλες τις πλευρές. Ο τουρισμός βρίσκεται στο ναδίρ, η οικονομία “αγκομαχάει”, οι κοινωνικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις είναι περιορισμένες. Κι όμως παρά τις δυσκολίες και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, η καρδιά της τζαζ μουσικής θα χτυπήσει και φέτος στον Βάμο Αποκορώνου, εκεί όπου θα πραγματοποιηθεί το 9ο Jazz in July Festival!
Μια απόφαση που μόνο εύκολη δεν ήταν, όπως εξομολογήθηκε στις “διαδρομές” ο εμπνευστής και “ψυχή” του φεστιβάλ Γιώργος Χατζηδάκης. Ενα φεστιβάλ που φέτος αναμένεται «ελαφρώς διαφοροποιημένο, ελαφρώς πιο μίνιμαλ, αλλά πάντοτε υψηλής αισθητικής και αξίας και με τη φιλοδοξία να ανοίξει νέα πεδία δράσης», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης καθώς ξεκινούσαμε να ξετυλίγουμε το νήμα των φετινών εκδηλώσεων…

Δύσκολο καλοκαίρι για τις τέχνες λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την πανδημία. Το τζαζ φεστιβάλ στον Βάμο όμως είναι ξανά εδώ. Πώς το πήρες απόφαση;
Για να πω την αλήθεια Δημήτρη, τον Απρίλιο ήμουν σε βαριά περισυλλογή. Αυτό που είχα σχεδιάσει για το 2020 είχε πλήρως ανατραπεί. Είχα στα σκαριά ένα έντονα διεθνοποιημένο φεστιβάλ, με μετάκληση συγκροτημάτων από το εξωτερικό, μέχρι και το πρόγραμμα με ημερομηνίες ήταν έτοιμο! Όλα αυτά πήγαν περίπατο ασφαλώς. Όμως δεν θέλησα να υπάρξει κενό. Τα φεστιβάλ κρίνονται και από την συνέχειά τους, δεν θέλησα το πνευματικό μου παιδί να σιγήσει. Το ξανασκέφθηκα λοιπόν, έκανα τις απαραίτητες προσαρμογές, το είδα και ως ευκαιρία για καινούργιες δράσεις, κι έτσι έχουμε επί θύραις το 9ο στη σειρά Jazz in July festival στο Βάμο!

Φέτος το πρόγραμμα περιλαμβάνει τζαζ μουσικά σχήματα από την Κρήτη, μια ξεχωριστή προβολή της θρυλικής ταινίας του Τσάπλιν «Τα φώτα της πόλης» με ζωντανή μουσική κι ένα σεμινάριο κρουστών με το Νίκο Τουλιάτο. Τι θα ήθελες να μείνει ως “απόηχος” από το φετινό φεστιβάλ;
Ας τα πιάσουμε ένα ένα. Στις 9/7 παίζουν οι Elements Quartet από τα Χανιά και στις 10/7 το Trio Calimendo συνεργαζόμενο με την Μαρία Κριτσωτάκη από το Ηράκλειο. Έχω σε μεγάλη εκτίμηση τους (λίγους) μουσικούς της jazz εδώ στην Κρήτη. Είναι εξαιρετικοί σολίστες, και είναι και λίγο ήρωες εδώ που τα λέμε. Το γεγονός πως τα δύο αυτά συγκροτήματα θα σηκώσουν το κύριο μουσικό βάρος του φεστιβάλ, διόλου δεν σημαίνει πως υποβαθμίζω την ποιότητά του χάριν της διευκόλυνσης, το αντίθετο! Είναι πολύ καλοί μουσικοί, και ειλικρινά χαίρομαι που δίνεται μια καλή ευκαιρία να ξεδιπλώσουν την τέχνη τους μπροστά σε ένα κοινό που ξέρει να ακούει μουσική. Στις 11/7 θα έχουμε την πρώτη από τις δύο καινούργιες δράσεις στις οποίες αναφέρθηκα στην προηγούμενη ερώτηση. Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων (να άλλο ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός στο Νομό!) θα προβληθεί η βωβή ταινία «Τα φώτα της πόλης» του Charlie Chaplin, ενώ ταυτόχρονα επί σκηνής ο διακεκριμένος συνθέτης και πιανίστας Γιώργος Σαλτάρης θα επενδύει ζωντανά με την μουσική του την προβολή της ταινίας. Είναι κάτι που γινόταν παλιά, και η ωραία αυτή ιδέα είναι μια παραγωγή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, που έτσι εγκαινιάζουμε και την συνεργασία μας. Εν τω μεταξύ από τις 10/7 έως και τις 12/7, θα “τρέχει” το σεμινάριο-εργαστήρι αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής για κρουστά από το Νίκο Τουλιάτο (η δεύτερη καινούργια δράση), το οποίο και θα κορυφωθεί με μια συναυλία στις 12/7, με εκτελεστές επί σκηνής τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο. Για να απαντήσω λοιπόν στην ερώτησή σου, αυτό που θέλω να μείνει ως απόηχος από το φετινό φεστιβάλ είναι το άνοιγμά του προς παράλληλες, εξίσου ουσιαστικές δράσεις, μια ώσμωση των τεχνών με στόχο ένα πληρέστερο και πιο ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Και βεβαίως, η θέληση να προχωρούμε μπροστά παρά τις δυσκολίες των καιρών.

Θα ήθελα να πούμε δυο κουβέντες ειδικότερα για το σεμινάριο και το Ν. Τουλιάτο. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία με τον διεθνώς αναγνωρισμένο Ελληνα καλλιτέχνη και σε ποιους απευθύνεται το σεμινάριο;
Όπως το είπες. Ο Νίκος Τουλιάτος αποτελεί έναν από τους πλέον καταξιωμένους διεθνώς Έλληνες μουσικούς της jazz, σύγχρονης και αυτoσχεδιαζόμενης μουσικής. Έχει συνεργαστεί με τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες, με εικαστικούς καλλιτέχνες, χορευτές, ηθοποιούς, σκηνοθέτες Έλληνες και ξένους, έχει σκηνοθετήσει και παρουσιάσει παραστάσεις multi media στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει γράψει μουσική για ταινίες και θέατρο. Συμμετείχε σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ. Η προσωπική του δισκογραφία ξεπερνά τα 20 albums. Το 2004 συμμετείχε στην τελετή έναρξης και στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, με ομάδα μουσικών, χορευτών και ηθοποιών χρησιμοποιώντας αντικείμενα των αθλητών σαν κρουστά όργανα, σε δική του σύνθεση. Με δυο κουβέντες ένας μύθος! Παρακολουθώ την καλλιτεχνική πορεία του Νίκου πολλά χρόνια τώρα, τέτοια σεμινάρια-εργαστήρια τα έχει κάνει κι αλλού στην Ελλάδα με τρομερή επιτυχία. Καλή συγκυρία το έφερε να έλθει στο Βάμο να παίξει ως μέλος του κουαρτέτου του Λευτέρη Χριστοφή πρόπερσι, το 2018, οπότε και βρήκα την ευκαιρία να ανοίξω ένα διάλογο μαζί του πάνω στο πώς θα μπορούσαμε να οργανώσουμε κάτι τέτοιο και εδώ, στα πλαίσια του φεστιβάλ. Η εκπαιδευτική διαδικασία έχει το αυτονόητο, μεγάλο ενδιαφέρον της και είπαμε με το Νίκο να το προσπαθήσουμε. Μας πήρε δύο χρόνια συζητήσεων και προετοιμασίας, αλλά επιτέλους το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί. Απευθύνεται σε ελληνόφωνους, η ηλικία δεν παίζει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο και δεν απαιτούνται απαραιτήτως μουσικές γνώσεις. Θα διεξαχθεί στο Βάμο, στον ευρύτερο χώρο του φεστιβάλ. Το πρόγραμμα είναι ως εξής:

– Παρασκευή 10 και Σάββατο 11/7, 11:00-13:00 & 17:00-19:00
– Κυριακή 12/7, 11:00-13:00 & συναυλία στις 21:00

Την συναυλία θα δώσουν οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο και θα πρέπει να τονίσω δύο πράγματα: 1) Μέγιστο πλήθος συμμετεχόντων είναι τα 25 άτομα και ήδη έχουμε αρκετές εγγραφές, οπότε σπεύσατε! 2) Το σεμινάριο είναι δωρεάν!

Το τζαζ φεστιβάλ στο Βάμο έχει γίνει πλέον θεσμός. Πώς οραματίζεσαι το μέλλον του;
Το φαντάζομαι και το επιθυμώ ακόμη πιο ανοιχτό στην κοινωνία, πιο διαδραστικό, πιο διεθνές, με περισσότερες παράπλευρες δράσεις, με περισσότερες συνεργασίες. Όπως διαπιστώνεις η φαντασία καλπάζει και η επιθυμία δεν έχει όρια…

Πληροφορίες – εισιτήρια – δηλώσεις συμμετοχής
Οπως έκανε γνωστή η “Vamos. Art & Thought”, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων – δράσεων του φεστιβάλ θα τηρηθούν απολύτως τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται και γι’ αυτό και θα υπάρχουν μόνο 120 διαθέσιμα εισιτήρια/συναυλία – δρώμενο. Τα εισιτήρια κοστίζουν 12 ευρώ/συναυλία στην πόρτα και 10 ευρώ/συναυλία από προπώληση. Τα σημεία προπώλησης είναι στον Βάμο, στο τουριστικό γραφείο “Vamos Village” και στην ταβέρνα “Στέρνα του Μπλουμοσήφη”. On-line κρατήσεις στο: www.jazzinjuly.gr.
Σε ό,τι αφορά το σεμινάριο με τον Νίκο Τουλιάτο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν πληροφορίες και να δηλώσουν συμμετοχή τηλεφωνικά στο 693 9983 958 και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση vamosart@gmail.com και www.jazzinjuly.gr.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.