Μουσείο Τυπογραφείας

Τζαν Ντουντάρ: «Μας συνέλαβαν!»

Πόσο δύσκολο είναι να είναι κανείς ακόμη δημοσιογράφος, με την πραγματική διάσταση του επαγγέλματος, σε χώρες όπως η Τουρκία, όπου η οποιαδήποτε αντιπαράθεση με το καθεστώς Ερντογάν αποφέρει σοβαρές ποινές φυλάκισης μέχρι απόλυτης απαξίωσης του επαγγέλματος, από την στιγμή που η αλήθεια όχι μόνο δεν υπηρετείται αλλά αποσιωπάται;
Πώς καταφέρνει κανείς να υπερασπιστεί το δημοσιογραφικό επάγγελμα σε εποχές όπου το να εκφράζεις και να αποκαλύπτεις μυστικά σχέδια, τηρώντας στο έπακρο τον δημοσιογραφικό κώδικα δεοντολογίας, σε καθιστά ύποπτο «αντεθνικών δράσεων», ακόμη και πιθανώς φίλα προσκείμενο στην τρομοκρατία;
Το σημερινό τουρκικό καθεστώς αποδεικνύει περίτρανα, σύμφωνα με τον τούρκο δημοσιογράφο Τζάν Ντουντάρ, τον ολοκληρωτικό του χαρακτήρα. Με το βιβλίο του «Μας συνέλαβαν», ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, που μέχρι το 2016 ήταν αρχισυντάκτης της τουρκικής εφημερίδας της αντιπολίτευσης «Τζουμχουριέτ», που πλέον ζει εξόριστος στην Γερμανία και που στην χώρα του εκκρεμεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης, προσπαθεί να περιγράψει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία αλλά και την τύχη που περιμένει όποιον αντιπαρατίθεται με το καθεστώς Ερντογάν.
Το βιβλίο περιγράφει το χρονικό της καταδίωξης, σύλληψης και παραμονής στις τούρκικες φυλακές του δημοσιογράφου εκείνου που προτίμησε να μην σιωπήσει, αποφασίζοντας χωρίς δεύτερη σκέψη ως αρχισυντάκτης μαζί με την συντακτική ομάδα της «Τζουμχουριέτ» να αποκαλύψουν δημοσιοποιώντας εικόνα από βίντεο όπου αποκαλύπτεται ότι η τούρκικη υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ προμήθευε με όπλα ριζοσπαστικές ισλαμικές οργανώσεις στην Συρία, καθιστώντας έτσι την χώρα συμμέτοχο στον συριακό εμφύλιο.
Το βίντεο είχε τραβηχθεί στις 19 Ιανουαρίου 2014 και δημοσιεύθηκε στις 29 Μαίου 2015 στην εφημερίδα. Ο Τζάν Ντουντάρ, μετά από μια ολογοήμερη παραμονή στο Λονδίνο, επιστρέφει στην Τουρκία, γνωρίζοντας τις κυρώσεις που θα υποστεί και αγνοώντας τον κίνδυνο σύλληψης και προφυλάκισής του λόγω «διαρροής κρατικών μυστικών». Η κυβέρνηση Ερντογάν συνέλαβε τελικά τον δημοσιογράφο και μετά από αστήρικτες κατηγορίες, τον προφυλάκισε.
Εκεί ο Τζαν Ντουντάρ περιγράφει τις συνθήκες κράτησης αλλά και το κατά πόσο ένας δημοσιογράφος ή αντιφρονούντας μπορεί να αντιπαρατεθεί με το καθεστώς. Αναδεικύει ταυτόχρονα όλες τις κινήσεις αλληλεγγύης όχι μόνο από τον δημοσιογραφικό αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο για την κατά την γνώμη του «μεγαλύτερη φυλακή των δημοσιογράφων στον κόσμο», την Τουρκία.
Ο συγγραφέας του βιβλίου «Μας συνέλαβαν» – ενός οδοιπορικού προ, κατά την διάρκεια, και μετά την φυλάκιση του, που παρουσιάζουν στην Ελλάδα οι εκδόσεις «Κριτική», προσπαθεί να δείξει ποια Τουρκία ορματίζεται ο Τζαν Ντουντάρ και ποια Τουρκία υπάρχει σήμερα, λόγω της παντελούς έλλειψης Δημοκρατίας.
Το βιβλίο απευθύνεται σε όσους τιμούν ακόμη το δημοσιογραφικό επάγγελμα αλλά και τους ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες , υπενθυμίζοντας παράλληλα πως υπάρχουν πολλοί τρόποι επιβίωσης σε ένα απολυταρχικό καθεστώς. Πως από τις «αγρυπνίες» απλών ανθρώπων έξω από τις φυλακές ως πράξη αντίστασης, μέχρι τις διεθνείς πράξεις αλληλεγγύης, η προάσπιση των ελεύθερων φωνών δεν έχει ακόμη χαθεί.
Ο Τζάν Ντουντάρ επικαλείται πολλούς συγγραφείς, όπως τον Κάφκα και την «Δίκη», μέχρι τον Όργουελ και το «1984» ή την «Φάρμα των ζώων»  για να καταδείξει πως στην σημερινή τούρκικη κοινωνία το να βρεθείς από την μια στιγμή στην άλλη κατηγορούμενος για αντικαθεστωτική δράση δεν είναι και τόσο δύσκολο.
Ο δημοσιογράφος όμως δείχνει πως και με ποιον τρόπο μπορεί κάποιος να επιβιώσει σε συτές τις συνθήκες. Όπλο του, μεταξύ άλλων, και το χαμόγελο. Όπως λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά «το χαμόγελο είναι όπλο επιβίωσης, ένα από τα λιγοστά όπλα εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν που το μισεί. «Δεν σταμάτησα να χαμογελώ ούτε στην φυλακή», λέει ο Τούρκος δημοσιογράφος, παροτρύνοντάς μας όλους να χαμογελούμε γιατί η πραγματική δημοκρατία είναι πάντα το φωτεινό μονοπάτι. Με λίγα λόγια «Μας συνέλαβαν» αλλά δεν μας στέρησαν την φωνή ελευθερίας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.