Μουσείο Τυπογραφείας

Τραπεζικές κερδοφορίες

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι είμαστε μια χώρα υπό καθεστώς επιτροπείας. Η κυβέρνηση η σημερινή και οι μεταγενέστερες, δεν μπορούν να κάνουν οικονομικές παροχές χωρίς την έγκριση των δανειστών. Αντίθετα, όμως, ιδρύματα κοινής ωφελείας και δημόσιες επιχειρήσεις προβαίνουν αδιακρίτως και συνήθως καταχρηστικώς σε αυξήσεις, δι’ επιβολής υψηλών προμηθειών στις συναλλαγές τους με τους πολίτες. Το κακό έχει παραγίνει με τις συστημικές τράπεζες.
Τραπεζικά ιδρύματα έχουν αναστατώσει τους πολίτες με τις κρατήσεις, που κάνουν στα γκισέ και στα ηλεκτρονικά μηχανήματα. Οι προμήθειες στα ταμεία αρχίζουν από 3 ευρώ για το μικρότερο έμβασμα και κλιμακούται μέχρι 8 ευρώ αναλόγως με το ύψος της ανάληψης. Εντονότερες διαμαρτυρίες γίνονται σε χαμηλά ποσά, διότι η κράτηση είναι δυσανάλογη με την αξία της συναλλαγής, ακόμα και μέσω ίντερνετ. Το ίδιο συμβαίνει και με τις συναλλαγές χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ με μικρότερα τραπεζογραμμάτια. Κρατούν 0,15% με ελάχιστη χρέωση 3-5 ευρώ, που ποικίλει σύμφωνα προς την πολιτική της τράπεζας. Από μία τράπεζα ανακοινώθηκε ότι θα επιβληθεί “χαράτσι”, τρόπος του λέγειν, για τη διατήρηση του λογαριασμού των πελατών της. Επιπλέον και οι χρηματιστηριακές εταιρείες κρατούν απ’ το λογαριασμό του μετόχου, που υποχρεωτικά είναι συνδεδεμένος με κάποια τράπεζα, 10 ευρώ το χρόνο, για τη συντήρηση του μετοχολογίου τους, ανεξάρτητα αν γίνεται αγοραπωλησία μετοχών ή όχι, όπου εισπράττουν ποσοστιαία προμήθεια. Εχουμε, προς το παρόν, και τη ΔΕΗ, που μας παίρνει 1 ευρώ για την έκδοση του εντύπου στο λογαριασμό του ρεύματος και μειώνουν από 15 σε 10% την “έκπτωση συνέπειας”.
Σ’ αυτά τα προϊόντα οι τράπεζες έχουν εναποθέσει μεγάλες ελπίδες για ν’ αντισταθμίσουν τις απώλειες, που έχουν στα έσοδά τους απ’ τις καταθέσεις, οι οποίες συνεχώς μειώνονται. «Εχουμε λοιπόν χρεώσεις για ερώτηση υπολοίπου, για έκδοση απόδειξης, για επανέκδοση κάρτας ή βιβλιαρίου λόγω απώλειας για αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ, για επανέκδοση PIN και ποιος ξέρει τι άλλο θ’ ανακαλύψουν αργότερα!
Ολα έχουν φορτωθεί στον καταναλωτή. Από παντού τον εκμεταλλεύονται αποσπώντας του με το παραμικρό όλο και περισσότερα απ’ τα έσοδά του, εξαντλώντας τον οικονομικά. Τι κάνει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης; Η Τράπεζα της Ελλάδος; Φαίνεται τίποτα!! Αρκεί να χρησιμοποιούνται οι πιστωτικές κάρτες. Επιβάλλεται τώρα να γίνονται μ’ αυτές, πλαστικό χρήμα” το λένε, αγοραπωλησίες ακόμα και απ’ τους ελεύθερους επαγγελματίες σε ποσόστωση κατ’ αντιστοιχίαν με το εισόδημα του φορολογούμενου. Αποτελούν πεδίο δράσεως για τη βέβαιη είσπραξη εσόδων από φορολογία και ΦΠΑ.
Ολοι, που μας διοικούν, αξιοποιούν συνειδητά κάθε ευκαιρία για μικροπολιτικούς σκοπούς. Αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη, αντί να την διαφωτίζουν, γι’ αυτό όλα πάνε “στραβά κι ανάποδα”!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.