Μουσείο Τυπογραφείας

“Τουλάχιστον ένα” άγνωστης ταυτότητας υποβρύχιο σκάφος μπήκε σε σουηδικά χωρικά ύδατα

Το Πολεμικό Ναυτικό της Σουηδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι “τουλάχιστον ένα” άγνωστης ταυτότητας υποβρύχιο σκάφος εισήλθε στα σουηδικά χωρικά ύδατα, κοντά στην Στοκχόλμη και ότι τερματίζει την επιχείρηση αναζήτησής του.
“Θεωρούμε ότι υπήρξε τουλάχιστον ένα, σύμφωνα με τις εικόνες που εξετάζουμε προς το παρόν”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αντιναύαρχος Αντερς Γκρένσταντ, επικεφαλής της επιχείρησης έρευνας και εντοπισμού. “Μπορεί να επρόκειτο για ένα μικρό υποβρύχιο σκάφος”, πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι η παρουσία ενός “συμβατικού υποβρυχίου” μπορεί να αποκλεισθεί.
“Η εκτίμηση των ενόπλων μας δυνάμεων είναι ότι εντός του αρχιπελάγους της Στοκχόλμης έλαβε χώρα πιθανότατα ξένη υποβρύχια δραστηριότητα”, δήλωσε ο σουηδός στρατιωτικός.
Η επιχείρηση του σουηδικού στρατού ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου μετά τον εντοπισμό των πρώτων ενδείξεων “υποβρύχιας δραστηριότητας”.
Σήμερα, οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν τον τερματισμό της επιχείρησης, αφού δεν κατόρθωσαν να εντοπίσουν τίποτε ύποπτο, έπειτα από πέντε διαφορετικές μαρτυρίες πολιτών που κρίθηκαν αξιόπιστες.
Περισσότερα από 250 e-mail και τηλεφωνικές κλήσεις πολιτών ελήφθησαν και ορισμένες μαρτυρίες συνεχίζουν να εξετάζονται.
Οταν ερωτήθηκε για τις δηλώσεις που έγιναν από την πλευρά της Ρωσίας, η οποία αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στο συμβάν, ο αντιναύαρχος αρνήθηκε να απαντήσει. “Δεν θέλω να σχολιάσω τι λέει η Ρωσία, δεν έχουμε κατηγορήσει καμία χώρα” ως ύποπτη για την αποστολή του ενός ή περισσοτέρων σκαφών”, είπε.
Η Σουηδία παθιάστηκε με το περιστατικό που έφερε και πάλι στο προσκήνιο πληθώρα ανάλογων περιστατικών της εποχής του Ψυχρού Πολέμου που παρέμειναν, όπως και αυτό, ανεξιχνίαστα.
Σύμφωνα με τον αντιναύαρχο Γκρένσταντ, η επιχείρηση έρευνας και εντοπισμού των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων κόστισε περί τα 20 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (2,2 εκατομμύρια ευρώ).

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.