Μουσείο Τυπογραφείας

Το Στρατιωτικό Μουσείο στο Χρωμοναστήρι Ρεθύμνης

Από καιρό επιθυμούσα να επισκεφθώ με φίλους το Στρατιωτικό Μουσείο στο Ρέθεμνος αφού άκουγα τόσο καλά λόγια γι’ αυτό, αλλά στ’ αλήθεια, η πραγματικότητα υπερέβαλε τη φήμη.

Σε ένα αναστηλωμένο θαυμάσιο κτήριο του έτους 1610 που ο Ενετός άρχοντας Κλώντιο είχε για θέρετρο και που το οικόσημό του υπάρχει ακόμη στην πέτρινη πρόσοψη της αυλής, έρχεται ο επισκέπτης σε επαφή με την ιστορία και την αντρειοσύνη αυτού του τόπου. Δεν χρειάστηκαν ούτε πολλές διαβουλεύσεις, ούτε στείρες συνεδριάσεις συλλόγων, φορέων και παρόμοια. Eνας θαυμαστός άνθρωπος της περιοχής με αφάνταστη θέληση και ικανότητα έφτιαξε αυτό το θαύμα και με τη βοήθεια φυσικά της τοπικής κοινωνίας στο Χρωμοναστήρι και την υποστήριξη τη στρατού. Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Μανούσος Παραγιουδάκης.
Εκπλήσσεσαι πριν εισέλθεις σε αυτό με τα τεθωρακισμένα, τα πυροβόλα, το ελικόπτερο και το αεροπλάνο πρώην παρατηρήσεως του πυροβολικού που συναντάς παρατεταγμένα εξωτερικά.
Στις εσωτερικές αίθουσες, η κυριότερη, αφιερωμένη στην Μάχη της Κρήτης (αλήθεια στον εορτασμό των 100 χρόνων της Μάχης, ίσως έχει φτιαχτεί το μουσείο μας) με υλικό κυρίως σε γερμανικό οπλισμό και θαυμαστές φωτογραφίες από την γερμανική κατοχή, από εκτελέσεις αμάχων στο Κοντομαρί και αλλού. Μια πλευρά αφιερωμένη στην Επανάσταση του 1821. Αλλη στον διαχρονικό αγώνα του Κυπριακού λαού. Στον Μακεδονικό αγώνα και τον Παύλο Μελά και σε πολλά άλλα. Στην εσωτερική αυλή ακόμη διαφόρων διαμετρημάτων όλμοι και άλλα τεκμήρια πολέμου των Ελλήνων.
Φίλοι μου, μόλις 11 χλμ. από την πόλη του Ρεθύμνου, υπάρχει αυτό το θαύμα, σε μια πανέμορφη περιοχή. Μην αμελήσετε να το επισκεφθείτε ιδιωτικά, με συλλόγους ή σχολεία. Θα φύγετε από εκεί με περίσσια περηφάνια για τους αγώνες του στρατού και του λαού αυτού του τόπου.
Λειτουργεί με στρατιωτικό προσωπικό και θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε τον επιλοχία Δημήτρη Παυλίδη που μας αφιέρωσε για ξενάγηση αρκετή ώρα.
(Τηλ. Πληροφοριών 28310-75135).

1 σχολιο

  • [ΕΦΗ ΤΟΥΡΝΑΚΗ] ~ ~ ~ Απάντηση

    ΠΑΩ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΑΩ ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΘΑ ΜΑΘΩ . ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ , ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΟΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΣΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΟΥ ΑΝΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ .ΦΕΥΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΥΤΟ ΓΕΜΑΤΟΣ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ .

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.