Μουσείο Τυπογραφείας

Το Santa Run πάει Αυστρία! (video)

Έχοντας ως έμπνευση το Santa Run των Χανίων οι Αυστριακοί πραγματοποιούν μία ανάλογη εκδήλωση στο Linz με την συμμετοχή μικρών και μεγάλων

Έχοντας ως έμπνευση το Santa Run των Χανίων οι Αυστριακοί πραγματοποιούν μία ανάλογη εκδήλωση στο Linz με την συμμετοχή μικρών και μεγάλων

Το Santa Run πάει…Αυστρία αφού η ιδέα που ξεκίνησε στα Χανιά πριν από λίγα χρόνια για μια χριστουγεννιάτικη προσπάθεια στήριξης ιδρυμάτων ήταν πηγή έμπνευσης και για ένα ζευγάρι Αυστριακών!

Μάλιστα φέτος το Santa Run διοργανώνεται για δεύτερη φορά από την Ρόζμαρι και τον Βάλτερ Σούλερ στην πόλη Linz της Αυστρίας. Πέρυσι στην πρώτη τους προσπάθεια είχαν 400 συμμετέχοντες και φέτος ο στόχος είναι να τους πολλαπλασιάσουν.
Το ζευγάρι είναι φανατικοί φίλοι των Χανίων. Από τη δεκαετία του ΄70 έρχονται σχεδόν κάθε χρόνο και μάλιστα το 2006 αγόρασαν και ανακατασκεύασαν σπίτι στην παλιά πόλη το οποίο και επισκέπτονται 6 με 7 φορές κάθε χρόνο.
«Συνήθως ερχόμαστε και τα Χριστούγεννα, έτσι γνωρίσαμε το Santa Run των Χανίων και εντυπωσιαστήκαμε από την ανταπόκριση και τη συμμετοχή του κόσμου σε αυτό. Έτσι λοιπόν είχαμε την ιδέα να παρουσιάσουμε κάτι ανάλογο και στην πόλη μας το Linz, ανάμεσα στο Σάλτμπουργκ και τη Βιέννη, μια βιομηχανική πόλη με ανοικτόμυαλους ανθρώπους. Έχει 200.000 πληθυσμό αλλά για ένα event όπως το Santa Run το πρόβλημα είναι ο καιρός κατά τη διάρκεαι του χειμώνα» εξηγεί στα “Χ.Ν.” το ζευγάρι.
Για το σκοπό αυτό το ζευγάρι είχε επαφές με τους διοργανωτές του Santa Run στα Χανιά ώστε να πάρει ιδέες και προτάσεις.
«Καταρχήν έπρεπε να πείσουμε κάποιους φίλους μας που ήταν σκεπτικοί. Και εμείς δεν είχαμε ιδέα πόσοι άνθρωποι θα συμμετέχουν στην προσπάθεια, πόσα κουστούμια Άι Βασίλη θα πρέπει να κατασκευαστούν, πόσες τσάντες με γλυκά για τα παιδιά να ετοιμάσουμε. Σιγά-σιγά όμως στήσαμε ένα καλό δίκτυο και μέσα σε μια εβδομάδα βρήκαμε αρκετούς υποστηρικτές. Έτσι το πρώτο Santa Run στο Linz έγινε στις 4 Δεκεμβρίου του 2016. Είμαστε τυχεροί γιατί ο καιρός ήταν καλός και είχαμε 400 συμμετοχές. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν δόθηκαν σε τοπικά ιδρύματα για την αγορά δώρων σε παιδιά σε φτωχές οικογένειες. Βέβαια η δική μας εκδήλωση δεν λέγεται Santa Run αλλά Nikolauf, καθώς είναι βασισμένη στην ιστορία του Άγιου Νικόλα που σύμφωνα με τη δική μας παράδοση πρόσφερε δώρα στα φτωχά παιδιά, για αυτό και στην εκδήλωση μας τα παιδιά παίρνουν μια τσάντα γεμάτη με γλυκά» λένε οι συνομιλητές μας.
Τώρα στο Linz ετοιμάζονται για το 2ο δικό τους event που θα γίνει στις 3 Δεκεμβρίου 2017. «Ελπίζουμε να αναπτύξουμε το Nikolauf όπως και τα Χανιά. Αυτός είναι ο στόχο μας» λένε η Ρόζμαρι και ο Βάλτερ.

Ξεκίνησαν οι ετοιμασίες  στα Χανιά

  • Από τις προετοιμασίες - συναντήσεις για το φετινό Santa Run
  • Από τις προετοιμασίες - συναντήσεις για το φετινό Santa Run

Για μια ακόμη χρονιά με χιλιάδες Αη Βασίληδες αναμένεται να πλημμυρίσουν τα Χανιά τα φετινά Χριστούγεννα.
Ηδη, ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για το 7ο Santa Run Chania.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, η ομάδα Red Action του Santa Run Chania βγήκε και φέτος στους δρόμους και έκανε την πρώτη της δράση.
Η πρώτη στάση – δράση είχε θέμα: «τα μεγάλα παιδιά στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων».
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η δράση εντάσσεται στον κύκλο δράσεων, που εγκαινιάσαμε πέρσι και φέτος πολλαπλασιάζουμε. Η ομάδα Red Action είναι κομμάτι του Santa Run Chania και διοργανώνει δράσεις με σκοπό τη διάδοση του πνεύματος της διοργάνωσης. Τα ξωτικά μαζεύτηκαν στις 15:00, φούσκωσαν μπαλόνια, φόρεσαν τη στολή του καλικάντζαρου, επιβιβάστηκαν στο έλκηθρο και ξεκίνησαν να συναντήσουν τα “παιδιά”. Μαζί τους ήταν και ο Παντελής Κιάσσος, η Γιούλη Κατσιμπίρη και ο Στέλιος Ηλιάδης με τα μουσικά τους όργανα. Ο χορός και το τραγούδι δεν άργησαν να ξεκινήσουν. Η σχολή Hotelier Education ήταν και αυτή εκεί με κεράσματα για όλους. Άφθονο κέφι, χαρά και ευφορία επικρατούσε στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων».
Στο μεταξύ, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση εθελοντών του Santa Run Chania 2017 στο Ξενοδοχείο Akali. Τα ξωτικά ξαναμαζεύτηκαν, παλιοί και νέοι ενημερώθηκαν για τη φετινή διοργάνωση.
«Οι προετοιμασίες για το 7ο Santa Run Chania στις 23 Δεκεμβρίου γίνονται ολοένα και εντονότερες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Γ. ΛΥΒ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.