Μουσείο Τυπογραφείας

Το momentum του EastMed

Η Ελλάδα επανακάμπτει και αιφνιδιάζει τώρα αυτή, με την υπογραφή του φυσικού αερίου EastMed, μεταξύ της χώρας μας, της Κύπρου και του Ισραήλ.
Ο κ. Τραμπ με ένα προειδοποιητικό τηλεφώνημα έκανε συστάσεις στον Ερντογάν για την επιθετική του πολιτική στην περιοχή αλλά διόλου απίθανο το βράδυ στο Twitter να γράφει άλλα.
Ο EastMed είναι η εθνική κορύφωση της χώρας, να στοιχηθεί με φίλιες δυνάμεις στην περιοχή και να εκπέμψει ένα μήνυμα καθορισμού των γεωπολιτικών εξελίξεων μέσα από το δικό μας διπλωματικό τόξο.
Νομίζω ότι τούτη την ώρα, η Τουρκία αισθάνεται περισσότερο απομονωμένη από κάθε άλλη φορά.
Παρά ταύτα, το παιχνίδι είναι ακόμη ανοιχτό και οι διεργασίες συνεχίζονται.
Τα “αμορτισέρ” της διπλωματικής ιστορίας εργάζονται πυρετωδώς.
Η Ελλάδα με τον EastMed σε βάθος χρόνου, καταφέρνει να εδραιώσει την παρουσία της στην περιοχή και η Τουρκία να προσπαθεί μάταια να φτιάξει έναν κόσμο στα μέτρα της.
Τούτη την ώρα έχει εξαιρετική σημασία η αντίδραση και η στάση της Ρωσίας που έχει έναν ρυθμιστικό ρόλο στο ενεργειακό παιχνίδι της περιοχής.
Οταν εμείς αντιδρούμε σωστά, δεν ανησυχώ καθόλου.
Πάντα απέναντι σε μια κίνηση του Ερντογάν πρέπει εμείς να βγάζουμε μια πιο δυνατή κίνηση, αφού η εποχή του κατευνασμού και των ζεϊμπέκικων παρήλθε ανεπιστρεπτί.
Ο τελικός στόχος ποιος είναι;
Δεν ξέρω αν η πολιτική ηγεσία του τόπου έχει έναν οδικό χάρτη και αν ξέρει τι θα συναντήσει στο τέλος του δρόμου. Αυτό με προβληματίζει αφού στη διπλωματία αντεγκλήσεων όλα είναι δρόμος.
Σε γενικές γραμμές η Ελλάδα αντιδρά σωστά, με αίσθηση του momentum και με ψυχραιμία.

1 σχολιο

  • [Καγιαλές] ~ ~ ~ Απάντηση

    Αξιότιμε κύριε,είναι απόλαυση να διαβάζουμε ως πολίτες τέτοιες αναλύσεις ,που να είναι κατανοητές στους πάντες και όχι μόνο σε αυτούς που είναι χρόνια στο //κουρμπέτι// η ζήσανε τα πράγματα πίσω από το παραβάν.Ο ελληνισμός οφείλει να ξέρει τι συμβαίνει (τουλάχιστον την κατεύθυνση των πραγμάτων)με ψυχραιμία και ρεαλισμό,ώστε να είναι έτοιμος να κρίνει και να αποφασίσει για το μέλλον της πατρίδος μας,με τα πραγματικά δεδομένα και όχι με σουρεαλιστικές ονειρώξεις.Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι τους δικούς μας πολέμους ,όποια μορφή και αν έχουν αυτοί,θα τους κάνουμε κατ΄αρχή μόνοι μας και αν είμαστε όπως πρέπει θα έχουμε φροντίσει να υπάρχουν συμμαχίες συμφερόντων, όπως αυτό που είδαμε στο Ζάππειο προχθές . ΄Εστω και αν ο αγωγός δεν φέρει στην πατρίδα μας μεγάλα οικονομικά οφέλη,(λέμε τώρα)η γεωπολιτική και γεωστρατηγική του σημασία είναι ανεκτίμητη δεδομένου ότι ,βγάζει από τον λαιμό της χώρας μας την θηλιά της δορυφοροποίησης και υποτέλειας στους ισλαμονεοοθωμανούς της ΄Αγκυρας.Η φράση //Η Τουρκία προσπαθεί να φτιάξει ένα κόσμο στα μέτρα της//τα λέει όλα .Στην σύγχρονη ιστορία δύο //καθεστώτα// το προσπάθησαν,αγνοώντας την επιθυμία του ανθρώπου να σκέπτεται και να αποφασίζει ελεύθερα,με τα γνωστά αποτελέσματα.Το χιτλερικό και το σταλινικό.Η γειτονική μας χώρα διάγει περίοδο ισλαμοεθνικοφασισμού.Στα υπόλοιπα εξαιρετικά που γράφετε δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που μπορεί να διαφωνήσει σε κάτι.Είμαστε στην περίοδο όπου ισχύει //τα πάντα ρει// με απρόβλεπτους παράγοντες τόσο στην Ουάσιγκτων,όσο και στην Μόσχα.Η πατρίδα μας κινείται ,όπως πολύ σωστά το λέτε με ρεαλιστική λογική ,χωρίς φανφάρες με σύνεση και επιδίωξη κοινής στρατηγικής.Η παρουσία υπουργών προηγουμένων κυβερνήσεων στο Ζάππειο έφερε τους ΄Ελληνες πιο κοντά και σε εναρμόνιση με το πνεύμα του Μακρυγιάννη….Καλή επιτυχία στον δύσκολο αγώνα του ΄Εθνους μας για επιβίωση και καλή και παραγωγική χρονιά σε όλους.Με εκτίμηση

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.