Μουσείο Τυπογραφείας

Το εγχείρημα

«τα όνειρα μας είναι πιο δυνατά από
τις αναμνήσεις μας»
(Φώφη Γεννηματά)

ΑΣΧΕΤΑ από την έκβαση του τελικού αποτελέσματος των εκλογών την Κυριακή 19/11, για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, τρία είναι τα πολιτικά συμπεράσματα που βγαίνουν, κατά την άποψή μας από το πρωτότυπο πολιτικό εγχείρημα:

-Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια ανεξάρτητη αρχή (Επιτροπή Ν. Αλιβιζάτου), με επικεφαλής έναν άνθρωπο εγνωσμένου επιστημονικού κύρους, διεξάγει εκλογές στη δημοκρατική παράταξη. Η σοβαρότητα, η εγκυρότητα και η εμπειρία της Επιτροπής αποδείχθηκε κι από το άψογο αποτέλεσμα του α’ γύρου.

-Οι εκλογές δεν αποτέλεσαν το θέμα παρατάξεων (ΔΗ.ΣΥ-ΔΗΜΑΡ ή ΠΟΤΑΜΙ). Απλά η ευθύνη για τη δημιουργία του νέου φορέα μετακυλίστηκε σε όλη την κοινωνία. Ή, σε εκείνα τα άτομα που επιθυμούν «το κάτι άλλο» στην πολιτική σκηνή, μακριά από ιδεοληψίες και «παραλυτικές ισορροπίες», όπως αυτές που εξακολουθούν να υπάρχουν στην «αριστερή» κυβέρνηση. Όμως,

-Το σήμαντικότερο, για μας είναι ότι έχουμε για πρώτη φορά εκλογή αρχηγού παράταξης από τη βάση. Ο λαός αφήνεται ελεύθερος να εκφραστεί άμεσα. Οχι να εγκρίνει «υποψηφίους άνωθεν». Κι όλα αυτά εν μέσω λαίλαπας φόρων και απαράδεκτων γεγονότων στη χώρα που προσβάλλουν το κοινό αίσθημα.

ΟΣΟΙ σκέφτονται και πονάνε τον τόπο, σίγουρα επιθυμούν να δούν κάτι το νέο και σοβαρό που να μας οδηγεί σε έξοδο από την κρίση πραγματικά. Έτσι, μετά από μια κρίσιμη περίοδο για τη δημοκρατική παράταξη (διασπάσεις, αποχωρήσεις και δημιουργίες μικροκομμάτων), βλέπουμε τον καθαρά κεντροαριστερό χώρο να συσπειρώνεται.

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ δε ότι, όλοι οι συμμετέχοντες στη διαδικασία (επιτυχόντες και μη), θα βγουν κερδισμένοι, ακόμα και αν δεν πετύχουν απόλυτα τους στόχους τους.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ μέρα, με Φώφη Γεννηματά (ήρεμη δύναμη της λογικής) ή Νίκο Ανδρουλάκη (εκσυγχρονιστικό σφρίγος), θα έχει να κάνει με μια κατ’ ανάγκη μετεξέλιξη όλων των «συνιστωσών» του νέου φορέα. Όσο δε θα προχωράει η δημιουργία του, οι αποκλίσεις πρέπει να εκλείπουν, ώσπου το διαφορετικό να αφομοιωθεί με το καινούργιο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.