Μουσείο Τυπογραφείας

Το αρχαιότερο δέντρο της Ευρώπης βρίσκεται στη Δεσκάτη Γρεβενών

Βιάζονται οι Ιταλοί επιστήμονες να πάρουν την “πρωτιά” για τον “Italus” ως το αρχαιότερο δέντρο της Ευρώπης θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τον “Αδωνη” της Πίνδου.
Παρόλο που η δενδροχρονολόγηση για τον “Italus” ήταν δύσκολη λόγω της κονιοποίησης των δακτυλίων, υπολογίστηκε η ηλικία του στα 1230 χρόνια. Στη Δεσκάτη όμως Γρεβενών και στη θέση “Μέλοβο” υπάρχει μια βελανιδιά το είδους Δρυς η ποδισκοφόρος (Quercus pedunculiflora) που η δενδροχρονολόγησή δείχνει πως φτάνει στα 1300 χρόνια με απόκλιση σφάλματος μέτρησης 30-50 χρόνια. Κατά συνέπεια υπολογίζοντας τη μεγαλύτερη απόκλιση σφάλματος των 50 χρόνων η ηλικία της φτάνει στα 1250 χρόνια δηλαδή κατά 20 χρόνια αρχαιότερη του “Italus”. Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως η βελανιδιά αυτή ξεκίνησε τη ζωή της όταν στο Βυζάντιο άρχισε η περίοδος της “Δυναστείας των Ισαύρων” και τα γεγονότα της εικονομαχίας.
Το μεγαλοπρεπές αυτό δέντρο έχει διάμετρο 2,25 μέτρα. Η περίμετρος του κορμού της, στο ύψος του στηθαίου, είναι 7,06 μέτρα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 658 μέτρων και το ύψος της ξεπερνά τα 23 μέτρα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.