Μουσείο Τυπογραφείας

Το Αγιον Φως είναι θέμα πίστης

Είχα τη χαρά να βρεθώ αρκετές φορές στον μεγαλοπρεπή ναό της Αναστάσεως του Χριστού, στην Ιερουσαλήμ, κατά το μεγάλο Σάββατο, μεσημέρι, που πραγματοποιείται η αφή του Αγίου Φωτός και μου έχουν μείνει αλησμόνητες εκείνες οι στιγμές και εικόνες.
Πρόσφατα, σε πρόγραμμα τηλεοπτικό, έγινε αναφορά σε βιβλίο Ελληνα δημοσιογράφου στο οποίο αναφέρεται και στο γεγονός αυτό και ακούστηκαν και απόψεις άλλων παρευρισκομένων, που όμως δεν αναφέρθηκαν στο κυριότερο στοιχείo της αφής αυτής που είναι η πίστη.
Από μερικά χρόνια, το Αγιον Φως, Μεγάλο Σάββατο απόγευμα, μεταφέρεται με ειδική πτήση στην Ελλάδα και φτάνει σε πολλές Ενορίες της χώρας.
Για χρόνια και αιώνες, το Αγιον Φως φώτιζε τη βραδιά της Αναστάσεως, τους πιστούς, σε χιλιάδες μεγαλόπρεπους ναούς ή σε φτωχικά εκκλησάκια απομακρυσμένων χωριών.
Ποτέ δεν αμφέβαλλαν οι άνθρωποι για τη δύναμή του, που, με κεριά ή φαναράκια, το έπαιρναν στα σπίτια τους για να έχουν τη φώτιση και ευλογία του και το διατηρούσαν σε κάποιο καντηλάκι, όσο μπορούσαν. Ηταν και θα είναι ανά τους αιώνες το Αγιον Φως της πίστης, άσχετα με ποιο τρόπο άναψε σ’ αυτές τις εκκλησιές και που όλοι το θεωρούσαν Θεόσταλτο.
Ετσι, και στον Πανάγιο τάφο του Χριστού, για κάθε πιστό δεν υπάρχει θέμα πώς έγινε η αφή και αν πρόκειται για θαύμα, γιατί το θαύμα πραγματοποιείται στις ψυχές και τις καρδιές των περίπου τεσσάρων χιλιάδων χριστιανών μέσα στο ναό και άλλων τόσων στην Αγία Αυλή μα και όπου της γης φθάνει.
Εκατομμύρια Χριστιανοί από κάθε γωνιά της γης φθάνουν κάθε χρόνο να προσκυνήσουν στην Αγία Γη με προσδοκία πρώτα απ’ όλα τα προσκυνήματα να πάρουν την ευλογία, και μόνο με την είσοδό τους, στον Πανάγιο Τάφο.
Μετά την αφή, η φλόγα που άναψε μόλις ο Πατριάρχης εξέλθει από το Ιερό Κουβούκλιο μετατρέπεται σε φως ανέσπερο και ανάβουν μέσα και έξω από το Ναό την δέσμη -πλεγμένη με 33 κεριά, όσα και τα χρόνια του Χριστού, αυτές οι χιλιάδες των ανθρώπων. Και εδώ υπάρχει η επιβεβαίωση ότι πρόκειται για Φως και όχι φλόγα. Αμέτρητοι απ’ όσους το έλαβαν, το περιφέρουν με τα 33 κεριά στις γενειάδες, στο πρόσωπο, στις παλάμες, χωρίς κανένα πρόβλημα εγκαύματος αλλά με πίστη, από τα πλέον των εκατό χιλιάδων αναμμένα κεριά, ενώ πολλοί από εμάς σε κάποιο μικρό συνωστισμό έχουν υποστεί σε ρούχα ή μαλλιά μικροκαψίματα.
Νεαρής ηλικίας Αραβες, Ορθόδοξοι,ανεβασμένοι στους ώμους συνομηλίκων των, κραδαίνουν σε κάθε τους χέρι από έναν ορμαθό των 33 αναμμένων κεριών και κραυγάζουν και εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους για το γεγονός με συνθήματα πίστης μεταξύ των οποίων, όπως πληροφορήθηκα, και το ότι “ένας είναι ο Θεός των Ορθοδόξων Χριστιανών”!
Αρκετές ομάδες Αράβων Ορθοδόξων προσκόπων περιφέρονται στα στενά της παλιάς Ιερουσαλήμ και αναγγέλλουν το χαρμόσυνο γεγονός με βροντερά ταμπούρλα και μουσικές. Ο Νίκος Καζαντζάκης στα ταξιδιωτικά του περιγράφει με γλαφυρό τρόπο το γεγονός και την έκπληξή του.
Κατά καιρούς, άπιστοι ή δύσπιστοι Θωμάδες, μα ακόμη και επιστήμονες, διαφόρων ειδικοτήτων, αναλώνουν χρόνο και φαιά ουσία, ακόμη και με χημικές αναλύσεις, για να αποδείξουν ότι το φως “έρχεται” με κάποιες διαδικασίες, όπως συμπέραναν στις αλληλοσυγκρουόμενες “διαπιστώσεις” τους. Ματαιοπονούν γιατί το Φως αυτό θα εξακολουθήσει στο διηνεκές να φωτίζει τους ανθρώπους που το προσμένουν με λαχτάρα και πίστη για να έχουν την ευλογία Του.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.