Μουσείο Τυπογραφείας

Το 3ο Γενικό Λύκειο Χανίων στη Φλωρεντία

Το  3ο Γενικό Λύκειο Χανίων συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus plus με θέμα το σεβασμό της διαφορετικότητας και την καταπολέμηση των διακρίσεων μαζί με σχολεία άλλων τριών ευρωπαϊκών χωρών, Γερμανίας, Ρουμανίας και Ιταλίας.
Tο πρόγραμμα είναι διετές και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2019. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο μετακινήσεις, η πρώτη στην Γερμανία, το Φεβρουάριο του 2018, και η δεύτερη στην Ελλάδα, τον Απρίλιο του 2018. Στα πλαίσια της τρίτης μετακίνησης , από τις 22 έως τις 26/10/2018 , οι καθηγήτριες Εύη Κατσαμπέκη και Ζέτα Γιαμπαζολιά, και οι μαθητές της Β΄λυκείου Κατερίνα Λελεδάκη, Δέσποινα Μενεγάκη, Μαίρη Μελεμενή, Κωνσταντίνα Μπαλολάκη, και Γιώργος Αντωνιάδης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ταξίδεψαν στην Φλωρεντία.
Η πρώτη μέρα της επίσκεψης στο σχολείο Russell-Newton στην περιοχή του Scandicci συνοδεύτηκε από ένα θερμό καλωσόρισμα από του Ιταλούς συναδέλφους, τους μαθητές και τη χορωδία του σχολείου. Ξεναγηθήκαμε στους χώρους του σχολείου-  όπου φοιτούν περίπου 1500 μαθητές – και έπειτα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουν  διαδραστικά  παιχνίδια γνωριμίας,  να φτιάξουν χειροποίητα βραχιόλια στο εργαστήρι μόδας και,  παράλληλα με τους καθηγητές,  να παρακολουθήσουν μια εισαγωγή στην τέχνη και την ιστορία της Αναγέννησης. Τις επόμενες μέρες ακολούθησε ένα πλήθος επιμορφωτικών  δραστηριοτήτων εντός και εκτός του σχολείου και γνωριμία με ενδιαφέρουσες προσωπικότητες: σεμινάριο για τη σεξουαλική διαφορετικότητα, συνάντηση με το ζωγράφο και πρώην ευρωβουλευτή Carlo Carli, το έργο του οποίου συνδέεται με το προσφυγικό πρόβλημα και την υποδοχή των προσφύγων από την Ευρώπη, ξενάγηση στο περίφημο μουσείο Uffici και συζήτηση με το διευθυντή του, εκδρομή στην Πίζα και το Λιβόρνο, λιμάνι της Ιταλίας που αποτελεί ανέκαθεν πύλη εισόδου μεταναστών. Ιδιαίτερα εποικοδομητική και συγκινητική ήταν η επίσκεψή μας σε κοινωνική φάρμα στα περίχωρα της πόλης , που αποτελεί μια πρωτότυπη δομή για την ενσωμάτωση και τη στήριξη ατόμων με πνευματικές αναπηρίες. Φυσικά η ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας μας ταξίδεψε στο χρόνο και αποτέλεσε ένα σπουδαίο μάθημα για το πώς η οικονομική ευμάρεια μιας πόλης μπορεί να μετουσιωθεί σε τέχνη, ομορφιά,  πολιτισμό,  που αποτελούν κοινή γλώσσα των ανθρώπων!
Οι εργασίες έληξαν με μια ενθουσιώδη τελετή στο κάστρο των Acciaiolo , όπου οι μαθητές παρουσίασαν τις εντυπώσεις τους, τραγούδησαν, χόρεψαν, δέχτηκαν δώρα και αποχαιρετίστηκαν με την αίσθηση ότι καινούριες φιλίες γεννήθηκαν και την πεποίθηση όλων μας ότι η αλληλογνωριμία και η αλληλεπίδραση των λαών είναι ο πιο σταθερός εγγυητής της ειρήνης σε μια Ευρώπη που δονείται από το φάντασμα της ξενοφοβίας και του εθνικισμού!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.