Μουσείο Τυπογραφείας

Τίμησαν την επέτειο της Μάχης της Κρήτης οι Κρητικοί των Αχαρνών

Την Κυριακή 24 Μαΐου 2020 ο Σύλλογος Κρητών Αχαρνών τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Αχαρνών, με την παρουσία ολιγομελούς αντιπροσωπείας του συλλόγου, το λάβαρό του και με την παρουσία του Δημάρχου Αχαρνών κ. Σπύρου Βρεττού, για τους πεσόντες αγωνιστές της Μάχης της Κρήτης.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «μετά την τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης, ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών κ. Δημήτρη Γιαννούλη και τον Δήμαρχο Αχαρνών και στην συνέχεια  η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου κα Μάντακα Μαρία αναφέρθηκε με λίγα λόγια στα γεγονότα ως εξής :

Αιδεσιμότατε Πάτερ Αλέξανδρε, κ. Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι.
Συμπληρώνονται φέτος εβδομήντα εννέα χρόνια από την ένδοξη Μάχη της Κρήτης, το κορυφαίο αυτό ιστορικό γεγονός του 20ού αιώνα στον τόπο μας, που αποτελεί διαρκές ορόσημο της συλλογικής μας μνήμης, και ανυπέρβλητο παράδειγμα φιλοπατρίας και αντίστασης για όλες τις επόμενες γενεές της χώρας μας.
Κάθε χρόνο ο Σύλλογος Κρητών Αχαρνών όπως και άλλοι Σύλλογοι Κρητών, πραγματοποιούν μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις για την ιστορική αυτή επάιτειο. Αυτή τη χρονιά τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά  λόγω της πανδημίας με τον κορωνοϊό Covid-19.  Οι τελετές λιτές, όπου γίνονται, έτσι και εμείς ακολουθώντας τις κυβερνητικές οδηγίες , είμαστε εδώ για μια, σεμνή και ολιγομελή  τελετή.
H Γερμανική εισβολή της 20ής Μαΐου 1941, βρήκε το νησί μας χωρίς αμυντική οργάνωση, με πενιχρά μέσα, με την συνδρομή μόνον ορισμένων συμμαχικών μονάδων, καθώς οι Κρήτες στρατιώτες δεν είχαν ακόμη επιστρέψει, έπειτα από την κατάρρευση των μετώπων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.  Εντούτοις, ο ηρωικός αγώνας του άμαχου πληθυσμού, που υπερασπίστηκε με πάθος και αυταπάρνηση την γη των προγόνων του, ανέτρεψε κάθε στρατηγική πρόβλεψη των Χιτλερικών δυνάμεων.
Η 7η Μεραρχία Αλεξιπτωτιστών, το επίλεκτο σώμα του Γερμανικού στρατού, που χρησιμοποιήθηκε για την κατάκτηση της Κρήτης, μετά από δέκα ημέρες σκληρών συγκρούσεων με τους Κρήτες άοπλους μαχητές και τους λιγοστούς συμμάχους τους, είχε σχεδόν αποδεκατιστεί, αλλά ο συντριπτικά μεγαλύτερος συσχετισμός στρατιωτικής ισχύος, έφερε την επικράτηση των εισβολέων και αναρίθμητα δεινά στον Κρητικό λαό για τα επόμενα χρόνια ως την απελευθέρωση.
Η Μάχη της Κρήτης, δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Επέδρασε καθοριστικά στις εξελίξεις των προετοιμαζόμενων επιθέσεων των Δυνάμεων του Άξονα, όχι μόνο στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά και στην Σοβιετική Ένωση και στην Μέση Ανατολή.
Με ευγνωμοσύνη και υπερηφάνεια στρέφομε πάντα την σκέψη μας, στους Κρήτες πεσόντες,  που διέσωσαν την τιμή  και την υπόσταση του τόπου μας, μαχόμενοι για το ύψιστο αγαθό της Ελευθερίας.
Αιωνία τους η μνήμη.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον στις 12:00 από τον δήμαρχο Σπύρο Βρεττό και  τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών κ. Γιαννούλη Δημήτριο.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους :
Η κα Λουίζα Κοσμίδη Αντιδήμαρχος Παιδείας , Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς, ο κος Ιωάννης Νίκας πρόεδρος τις ΔΗΚΕΑ, ο κος Γεώργιος Χαραλαμπίδης δημοτικός σύμβουλος , ο κος Παναγιώτης Φράγκος πρόεδρος ένωσης γονέων και κηδεμόνων δήμου Αχαρνών. ο κος Δημήτρης Τσιμπογιάννης εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης  «Αχαρνές Ξανά»,  ο πρόεδρος του συλλόγου των Ποντίων «Ο Καπετάν Ευκλείδης», κος Ιωάννης Τοπαλίδης μαζί με αντιπροσωπεία του συλλόγου, καθώς και αρκετά μέλη και φίλοι του Συλλόγου Κρητών Αχαρνών»

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.