Μουσείο Τυπογραφείας

Τι ήθελε και βγήκε στο μπαλκόνι του;

Η εξουσία εξιδανικεύει το κακό στην ανθρωπότητα. 
Για κείνο πιστεύω πως όταν αναστενάζω συνθέτω μουσική. 
Δεν είναι; τι λέτε; δεν είναι κάτι;
Νίκος Καρούζος
Δεμένος στην ταράτσα του σπιτιού του. Λύστε με, δεν μπορώ, είναι ταπείνωση. Η φυσική κατάσταση είναι να είμαστε ελεύθεροι. Σωστά φώναζε ο Ινδαρές αλλά είναι επικίνδυνο να έχεις δίκιο όταν το κράτος έχει άδικο έλεγε ο Βολταίρος.
Και μάλιστα το ελληνικό κράτος που συγκροτήθηκε μετεμφυλιακά πάνω στην ηθική της δύναμης και όχι στην ηθική της πειθούς και του διαλόγου .
Για αυτό και ο “χρήσιμος ηλίθιος” που βρήκανε είπε ότι σε 15 μέρες θα έχουν λήξει οι καταλήψεις δίνοντάς διορία να φύγουν μόνοι τους οι καταληψίες.
Αλλιώς; Αλλιώς θα επιβληθεί η κανονικότητα.
Αλλά όταν έχετε αποτελεσματική κυβέρνηση έχετε δικτατορία.
Ποιος το είπε; όχι κανένας αριστερός, αναρχικός ή κομμουνιστής, αλλά ο Χάρι Τρούμαν.
Γιατί το έκαναν αυτό; Είναι ένα ερώτημα. Το έκαναν μήπως ως παράδειγμα, ως υπόδειγμα κρατικής πυγμής ή έτσι είναι ο βαθύτερος πυρήνας της ελληνικής δεξιάς;
Το βέβαιον είναι ότι τα έργα είναι των αστυνομικών, ο λόγος όμως είναι της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.
Και είναι αυτή η ηθική της δύναμης της ελληνικής δεξιάς που την ωθεί σε απλουστευτικές αναλύσεις, διότι έχει ιδεολογική ξηρασία.
Να θέλει π.χ. να συνδέσει αιτιακά ένα σύνθετο κοινωνικό, πολιτικό φαινόμενο, όπως είναι οι καταλήψεις, που έχει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και πολλαπλή αιτιότητα, με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν μπορεί καν να διαχωρίσει τους αυτοδιαχειριζόμενους κοινωνικούς χώρους από τις καταλήψεις “ορμητήρια”.
Δεν μπορεί να δει τους νέους κόμβους της αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας όπου διοργανώνονται καθημερινά δεκάδες δραστηριότητες και παράγεται ένας άλλος πολιτισμός, εναλλακτικός της ισοπέδωσης και της ομοιομορφίας.
Δεν μπορεί να δει ότι οι νέες αυτόνομες κοινότητες σε αυτοδιαχειριζόμενους κοινωνικούς χώρους που κυοφορούν νέες ιδέες και μία νέα κουλτούρα, πολλαπλασιάστηκαν στην Ελλάδα της κρίσης και της παρακμής.
Προσπαθεί να συσχετίσει το φαινόμενο με τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες μπορεί να μην ήταν οι καλύτερες αλλά τα γεγονότα αυτά δεν έχουν αιτιακή σχέση.
Το ελληνικό κράτος και οι θεσμικοί του βραχίονες δεν μπορούν καν να υιοθετήσουν τις νέες τεχνικές ελέγχου των πολιτών των σύγχρονων ανεπτυγμένων κοινωνιών και έχουν μείνει στην κοινωνία της βίας, των φυλακών και των Ψυχιατρείων. που έλεγε και ο Φουκώ.
Ας μείνουμε όμως στην εικόνα του Ινδαρέ στην ταράτσα του σπιτιού του, δεμένου  και ακινητοποιημένου αναιτίως.
Με τους αστυνομικούς από πάνω του.
Ας ακούσουμε τη σπαρακτική κραυγή του αλλά και τη βάρβαρη σιωπή των αστυνομικών.
Δεν ενδιαφέρει τι πραγματικά έγινε δίπλα στην κατάληψη.
Για τη βαρβαρότητα μιλάμε, που θέλει να λέγεται κανονικότητα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.