Μουσείο Τυπογραφείας

Τι χαρά μεγάλη, ήρθε η Παχαλιά!

Καλοί μου φίλοι, Χριστός Ανέστη!
Τι χαρά μεγάλη, ήρθε η Πασχαλιά! Τα λέει όλα στον πρώτο στίχο του μικρού αλλά ωραίου ποιήματός του ένα από τα παιδιά της Γ2 τάξης του 10ου Δημ. Σχολείου Χανίων, οι εργασίες των οποίων φιλοξενούνται στον σημερινό αναστάσιμο Παιδότοπο! Πάσχα σημαίνει χαρά, χαρά μεγάλη! Και για μας τους μεγάλους που επιστρέφουμε στην πατρίδα των παιδικών μας χρόνων, προπάντων, όμως, για τα παιδιά. Οπως τα συγκεκριμένα παιδιά, για παράδειγμα, που ανέλαβαν, έχοντας σε ρόλο εμψυχώτριας τη δασκάλα τους, την κυρία Κάτια Γκλαβά, να την διαλαλήσουν. Τι χαρά μεγάλη, ήρθε η Πασχαλιά.
Πάντα αναστημένοι και αναστάσιμοι, καλοί μου φίλοι!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος

Παλιά μετά την Ανάσταση και φεύγοντας από την εκκλησία με το Άγιο Φως οι πιστοί το μετέφεραν στο σπίτι τους αμίλητοι (χωρίς να λένε ούτε μια λέξη) πιστεύοντας ότι έτσι θα έχουν καλή τύχη και θα φύγουν οι δαίμονες από το σπιτικό τους. Αυτό το ονόμαζαν το “αμίλητο φως”.
Άγγελος Ζουμπουλιάς

Ο Χριστός πέθανε και αναστήθηκε για μας. Ομως δεν κράτησε κακία στους ανθρώπους και ζήτησε από τον Πατέρα του να συγχωρέσει τους ανθρώπους. Την Κυριακή του Πάσχα νιώθω μεγάλη χαρά βλέποντας και τους άλλους να είναι τόσο χαρούμενοι.
Λέανδρος Ανδριανάκης

Το περσινό Πάσχα για μένα ήταν διαφορετικό. Πήγα με την οικογένεια μου σε ένα ξενοδοχείο και κάναμε εκεί Πάσχα. Βέβαια τηρήσαμε όλα τα έθιμα. Πήγαμε εκκλησία, τσουγκρίσαμε κόκκινα αυγά, κουλουράκια, μαγειρίτσα, πολύ φαγητό δηλαδή. Ηταν λίγο διαφορετικό το Πάσχα εκείνο αλλά μου άρεσε πολύ.
Νικόλας Βεργάκης

Ήρθε πάλι η άνοιξη κι άνθισε όλη η πλάση.
Βιολέτες, πρίνα, πασχαλιές στην πόλη και στα δάση.
Όλος ο κόσμος φώτισε κι οι άνθρωποι γελούν
Και περιμένουν της Ανάστασης αγγέλους να φανούν.
Ο Ιησούς Χριστός σαν σήμερα αναστήθηκε
Κι o θάνατος από τη ζωή νικήθηκε.
Κι έγινε το δάκρυ της Παναγιάς γέλιο
Κι οι πιστοί διαβάζουν το Ευαγγέλιο
Κωνσταντίνα Περουλάκη

Στη Χίο, υπάρχει το γνωστό έθιμο του “ρουκετοπόλεμου” και υπάρχει από την Τουρκοκρατία. Οι πιστοί δυο εκκλησιών ρίχνουν ρουκέτες αυτοσχέδια πυροτεχνήματα ο ένας εναντίον του άλλου. Στην Καλαμάτα την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει το έθιμο “ο  “σαϊτοπόλεμος”. Οι σαΐτες είναι χαρτονένιοι σωλήνες γεμισμένοι με μπαρούτι και αρχίζουν την εκτόξευση.
Μαρίλια Μαρκάκη

Ενα ιδιαίτερο έθιμο που γνωρίζω είναι της Ηπείρου. Εκεί στον περίβολο της εκκλησίας την Κυριακή του Πάσχα χορεύουν το Καγκελάρι σχηματίζοντοντας έναν κύκλο και τραγουδώντας οι ίδιοι. Επίσης ένα άλλο ιδιαίτερο έθιμο που θα ήθελα να το δω από κοντά είναι το σπάσιμο των πήλινων κανατών στην Κέρκυρα την πρώτη Ανάσταση.
Γιώργος Σχετάκης

Αναστήθηκε ο Χριστός και εγώ κρατώ το Αγιο Φως
Βοήθειά μας ο Θεός, εύχομαι να είμαι καλός
Και ευγενικός όπως ο άνθρωπος – Θεός Χριστός.
Δημήτρης Πετράκης

Το Πάσχα το περνάω με την οικογένειά μου και πολλούς συγγενείς Το βράδυ του Μ. Σαββάτου αν δεν νυστάζω πηγαίνω στην εκκλησία με τα ξαδέρφια μου. Μετά την Ανάσταση πηγαίνουμε στο σπίτι και τρώμε όλοι μαζί μαγειρίτσα. Στην αρχή δεν μου άρεσε αλλά τώρα που μεγώλωσα μου αρέσει. Εύχομαι να περάσω και φέτος καλά.
Αργυρώ Δρακάκη

Εγώ θα σας μιλήσω για τα έθιμα που έχουμε στο χωριό μου, που είναι η Μίλατος του Ν. Λασιθίου. Το πρωί του Μ. Σαββάτου γίνεται ο εσπερινός του Πάσχα. Ο παπάς ρίχνει δαφνόφυλλα σε όλη την εκκλησία και οι πιστοί προσπαθούν να τα πιάσουν στον αέρα. Στο τέλος της λειτουργίας οι πιστοί παίρνουν τα “καλορίζικα” τα λουλούδια με τα οποία ήταν στολισμένος ο επιτάφιος. Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι άντρες και μέγάλα παιδιά φτιάχνουν την “φουνάρα” την εστία για να κάψουμε τον Ιούδα.Το βράδυ γίνεται η Ανάσταση ο παπάς φωνάζει το “Χριστός Ανέστη” ενώ οι πιστοί είναι έξω από την εκκλησία. Την ώρα αυτή με το “Χριστός Ανέστη” οι πιστοί βλέπουν τους πολυελαίους να κουνιούνται η εκκλησία να δονείται και να σείεται. Γυρίζουμε με το Αγιο Φως στα χέρια και με τον καπνό από τη φλόγα κάνουμε έναν σταυρό στην πόρτα του σπιτιού μας. Το άγιο Φως το κρατάμε αναμμένο 40 μέρες
Χρήστος Κονταξάκης

Σαν σήμερα αναστήθηκε ο Χριστός
Και παίρνουμε το Αγιο Φως
Στο σπίτι μας το πάμε
Κι όλοι μαζί γλεντάμε.
Ιάσονας
Ραγκούσης

Το Πάσχα το περνάω στο χωριό μου. Μου αρέσει γιατί εκεί έχω χώρο να παίζω, ενώ οι άλλοι ασχολούνται με τις ετοιμασίες του φαγητού. Όλοι είναι χαρούμενοι. Γέλια και τραγούδια ακούγονται από παντού. Εκεί περνάω το καλύτερο Πάσχα.
Κέλλυ Σημαντηράκη

Σήμερα Μ. Σάββατο βράδυ\ Αναστήθηκε ο Χριστός
Πάμε στην εκκλησία\ Για να πάρουμε το Άγιο Φως
Νίκος
Χριστοφόρου

Αυτό που κάνει μεγάλη εντύπωση κάθε Ανάσταση είναι το κάψιμο του Ιούδα. Από το απόγευμα του Μ. Σαββάτου μεγάλα παιδιά και άντρες μαζεύουν ξύλα και φτιάχνουν μια εστία για φωτιά. Κάθε φορά που το βλέπω μου κάνει εντύπωση. Το κάψιμο του Ιούδα γίνεται γιατί αυτός πρόδωσε τον Χριστὀ.
Μαίρη Καλαμαρίδη

Το Πάσχα για μένα είναι ευκαιρία για παιχνίδι και συντροφιά με οικογένεια συγγενείς και φίλους.Επισκέπτομαι τη γιαγιά μου κάνουμε όλοι μαζί Πάσχα και βλέπω πολλούς φίλους. Μου αρέσει πολύ όταν τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αυγά.
Νίκος Γλεντουσάκης

Το Πάσχα το περνάω στη Σούδα, έκει καίνε τον Ιούδα. Πρώτα τον κρεμάνε στο καμπαναριό της εκκλησίας και σιγά-σιγά τσουλάει με ένα μηχανισμο μέχρι τις φλόγες μέχρι να καεί τελείως. Είναι θεαματικό. Να σας πω ότι πολύ ωραίο θέαμα είναι και τα φαναράκια που αφήνουμε και πετάνε στον αέρα, φωτίζοντας τα ουράνια.
Σταύρος Καστρινάκης

Τι χαρά μεγάλη. Ηρθε η Πασχαλιά!
Εφτασαν τα κόκκινα αυγά, που συμβολίζουν τη χαρά.
Κουλούρια φέρνει η γιαγιά, λέγοντας ιστορίες στα παιδιά.
Για τις παλιές τις εποχές, που ήταν τόσες απλές.
Μαρία – Μαρίνα Στεφανογιάννη

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.