Μουσείο Τυπογραφείας

Θρίαμβος των ομάδων της Κίνας

Τα χρυσά μετάλλια κέρδισαν η ανδρική και η γυναικεία ομάδα της Ρωσίας στην 43η σκακιστική ολυμπιάδα που διεξήχθη στο Μπατούμι της Γεωργίας.
Στην κατηγορία όπεν συμμετείχαν 183 ομάδες από όλο τον κόσμο. Στον τελευταίο γύρο η ανδρική ομάδα της κίνας ήρθε ισόπαλη με τις ΗΠα, ενώ η Ρωσία κέρδισε την Γαλλία 2.5-1.5 και έπιασε Κίνα και ΗΠΑ στην πρώτη θέση με 18 βαθμούς. Στα κριτήρια όμως η Κίνα υπερείχε κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με δεύτερες τις ΗΠΑ και τρίτη την Ρωσία. Πολωνία και Αγγλία με 17 βαθμούς πήραν την 4η και 5η θέση, ενώ με 16 βαθμούς ακολούθησαν οι Ινδία, Βιετνάμ, Αρμενία, Γαλλία, Ουκρανία, Σουηδία, Τσεχία, Γερμανία και Αυστρία. Η Ελλάδα σημειώνοντας μία σημαντικότατη νίκη επί του Ισραήλ  (με νίκες των Παπαϊωάννου και Νικολαΐδη και ισοπαλία του Μπανίκα) στον τελευταίο γύρο με 2.5-1,5  κατάφερε να αναρριχηθεί στην 20η θέση με 15β.
Η Εθνική μας αγωνίστηκε με τους  Παπαϊωάννου Γιάννη (2634) ο οποίος συγκέντρωσε 6,5β.σε 10 αγώνες με απόδοση 2663, τον Χρίστο Μπανίκα (2601) ο οποίος συγκέντρωσε 6β. σε 9 αγώνες με απόδοση 2586, τον Δημήτρη μαστροβασίλη (2594) ο οποίος συγκέντρωσε 5β. σε 8 αγώνες με απόδοση 2520, τον Γιάννη Νικολαΐδη (2544) ο οποίος συγκέντρωσε 6β. σε 8 αγώνες με απόδοση 2684 (!) και τον Αντώνη Παυλίδη (2552) ο οποίος συγκέντρωσε 4β. σε 9 αγώνες με απόδοση 2413.
Στην κατηγορία των γυναικών συμμετείχαν 151 ομάδες και το φινάλε των αγώνων βρήκε Κίνα και Ουκρανία στην πρώτη θέση με 18 βαθμούς. Καλύτερη η Κίνα στα κριτήρια κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο αφήνοντας την Ουκρανία με την παρηγοριά του ασημένιου μεταλλίου. Το χάλκινο μετάλλιο κέρδισε η οικοδέσποινα Γεωργία με 17 βαθμούς. Στις θέσεις 4-12 με 16β. ακολούθησαν κατά σειρά  οι Ρωσία, Ουγγαρία, Αρμενία, ΗΠΑ, Ινδία , η δεύτερη ομάδα της Γεωργίας, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν και Γαλλία.
Οι ελληνίδες δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και κατέλαβαν την 37η θέση με 13β. Η ομάδα μας αγωνίστηκε με τις Άννα-Μαρία Μπότσαρη (2252) η οποία συγκέντρωσε 2,5β. σε 8 αγώνες με απόδοση 2159, την Σταυρούλα Τσολακίδου (2393) η οποία συγκέντρωσε 7β. σε 10 αγώνες με απόδοση 2337, την Αναστασία Αβραμίδου (2260) η οποία συγκέντρωσε 7β. σε 10 αγώνες με απόδοση 2293, την σκακίστρια του Κύδωνα Κατερίνα Παυλίδου (2194) η οποία συγκέντρωσε 5β. σε 9 αγώνες με απόδοση 2142 και την Χανιώτισσα Χαριτωμένη Μαρκαντωνάκη (2149) η οποία συγκέντρωσε 5β. σε 7 αγώνες με απόδοση 2093.

Νέος πρόεδρος της ΦΙΝΤΕ ο Αρκάντι Ντβόρκοβιτς
Στις 3 Οκτωβρίου διεξήχθη στο Μπατούμι της Γεωργίας,  η ψηφοφορία για την εκλογή νέας διοίκησης στη ΦΙΝΤΕ και νέος πρόεδρος, έως το 2022, εκλέχτηκε ο Αρκάντι Ντβόρκοβιτς. Ο Ρώσος παράγοντας έλαβε 103 ψήφους έναντι 78 του Γ. Μακρόπουλου και μια άκυρη ψήφο. Ο τρίτος υποψήφιος Νάιτζελ Σορτ αποσύρθηκε λίγο πριν την ψηφοφορία υπέρ του Ντβόρκοβιτς. Τελικά ο ρώσος σύμβουλος του Πούτιν κατάφερε να ανατρέψει τους συσχετισμούς και να κερδίσει τις εκλογές θέτοντας υποψηφιότητα εδώ και  μερικούς μήνες – ενώ αυτόματα  ο Ιλιουμζίνοβ απέσυρε την δική του –  όταν αντιλήφθηκαν οι ρώσοι ότι ο Μακρόπουλος θα κέρδιζε εύκολα τις εκλογές. Με μία πολύ μεγάλη οικονομική στήριξη και όπως καταγγέλθηκε με την δραστηριοποίηση ακόμη και πρεσβευτών της Ρωσίας σε όλο τον κόσμο ο Ντβόρκοβιτς κατάφερε να συγκεντρώσει 103 εκλέκτορες και να κερδίσει τις εκλογές.  Το …κερασάκι στην τούρτα των εκλογών, ήταν η δήλωση του Σορτ  – του τρίτου υποψηφίου των εκλογών – λίγο πριν την ψηφοφορία ο οποίος ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι  δεν έχει διαφορές απόψεων με τον ρώσο παράγοντα και αποσύρθηκε δηλώνοντας ότι τον στηρίζει. Μπράβο το παλικάρι! Το κατάλαβε μετά από μερικούς μήνες προεκλογικού αγώνα και είδε το φως το αληθινό την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή. Ο Γιώργος Μακρόπουλος ήταν αναπληρωτής πρόεδρος της FIDE εδώ και αρκετές δεκαετίες. Η απουσία του σίγουρα αλλάζει τα πράγματα στην παγκόσμια Ομοσπονδία. Απομένει να δούμε αν αυτό θα αποβεί σε όφελος του σκακιού.

3ο Κύπελλο Λύσης Προβλημάτων «Βύρων Ζάππας»
Αν και ο «Ζορμπάς» φαίνεται πως αποθάρρυνε πολλούς λύτες να συμμετάσχουν στο 3ο Κύπελλο Λύσης Προβλημάτων «Βύρων Ζάππας», εντούτοις 48 λύτες από 7 πόλεις της Ελλάδας (Αγ. Κήρυκο Ικαρίας, Αθήνα, Δράμα, Πάτρα, Πρέβεζα, Χαλκίδα και Χανιά) αλλά και τη μακρινή Νιόν της Ελβετίας συμμετείχαν τελικά στον παράλληλο διαγωνισμό που διεξήχθη την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018.  Οι πολύ κακές καιρικές συνθήκες είχαν σαν αποτέλεσμα τη μη διεξαγωγή του διαγωνισμού σε Θεσσαλονίκη, Σύρο και Σάμο, εντούτοις ο αριθμός των συμμετοχών, δεδομένων των συνθηκών, κρίνεται ικανοποιητικός.Ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι στο διαγωνισμό συμμετείχαν αρκετοί νεαροί λύτες(για πολλούς ήταν η πρώτη τους επαφή με τη λύση προβλημάτων), ορισμένοι μάλιστα τα πήγαν πολύ καλά!
Σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα τις τρεις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν:
Φουγιαξής Χάρης (Αθήνα), 44,25 β. (149’)
Δημητριάδης Αλέξανδρος (Νιόν), 41 β. (150’)
Μασούρος Παναγιώτης (Πάτρα), 36,25 β. (150’)
Πρώτος έφηβος (και 4οςστη γενική κατάταξη) ο Χανιώτης Νίκος Μαρινάκης με 35 β. (150’) ενώ πρώτη γυναίκα η Πετρούλα Κευσίκογλου από την Πρέβεζα με 22 β. (139’)

Δωρεάν πρόγραμμα εκμάθησης σκακιού «ΑΘΗΝΑ» για μαθητές νηπιαγωγείων, Α΄ και Β΄ Δημοτικού
Πρόγραμμα εκκμαθησης σκακιου ΑΘΗΝΑ (1)Ο Α.Ο.Κύδων σε συνεργασία με το Παράρτημα Χανίων του Αθλητικού Συλλόγου  Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» υλοποιήσουν το πρόγραμμα «ΑΘΗΝΑ» το οποίο είναι πρόγραμμα δωρεάν εκμάθησης σκακιού για μαθητές νηπιαγωγείων, Α και Β Δημοτικού. Οι μαθητές που θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν θα πληρώνουν μηνιαία συνδρομή,  αλλά μόνο ένα παράβολο συμμετοχής το οποίο θα είναι 50 ευρώ συνολικά, για τους 10 μήνες του προγράμματος.
Για την συμμετοχή στο πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν στο τηλέφωνο  697 7719895. Θα τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας ανάλογα με την ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής.

Μαθήματα σκακιού στο Εθνικό Στάδιο  και το Κολυμβητήριο
Μαθηματα σκακιουΣτον Α.Ο.Κύδων ξεκίνησαν  τα νέα τμήματα εκμάθησης σκακιού για αρχάριους και προχωρημένους σκακιστές. Λειτουργούν τμήματα  αγωνιστικά, προαγωνιστικά, αρχαρίων και ενηλίκων.
Τα τμήματα θα λειτουργήσουν στα κεντρικά γραφεία του  Κύδωνα  στο Εθνικό Στάδιο Χανίων και στο σκακιστικό τμήμα στο Κολυμβητήριο Χανίων.  Πληροφορίες στο τηλέφωνο 697 255 2229 (κ. Συμεωνίδη)

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.