Μουσείο Τυπογραφείας

Θετική ανταπόκριση φορέων στην πρόταση Βολουδάκη για τον ΒΟΑΚ

Θετικοί στην πρόταση του βουλευτή Μ. Βολουδάκη να διεκδικηθούν τα χρήματα από τα κέρδη των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και η Ε.Κ.Τ., για τις ανάγκες του Β.Ο.Α.Κ. εμφανίσθηκαν οι τοπικοί φορείς των Χανίων.

Στη χθεσινή παρουσίαση της πρότασης από τον βουλευτή Χανίων, οι εκπρόσωποι των φορέων που μετείχαν σε αυτή, συμφώνησαν ότι θα πρέπει από κοινού να διεκδικήσουν τη δυνατότητα ένα μέρος των χρημάτων αυτών (4,8 δις στο σύνολο τους) να έλθει στην Κρήτη και να διατεθεί για το ΒΟΑΚ. Και αυτό παρότι αναγνώρισαν τη δυσκολία της προσπάθειας αφού οι εταίροι θα πρέπει να συμφωνήσουν το συγκεκριμένο ποσό να επιστραφεί στην Ελλάδα για δημόσιες επενδύσεις. Χαρακτηριστικά στην τοποθέτηση του ο κ. Βολουδάκης επισήμανε πως προφανώς δεν μπορούν να δοθούν όλα τα χρήματα, ούτε τα μισά, αλλά αν μπορέσει να εξασφαλίσει η Κρήτη το 1,2 δις που προβλέπονται από τα ομόλογα για το 2021 αυτό θα ήταν ένα εξαιρετικό ποσό.
Αρχικά τοποθετήθηκε ο κ. Λευτέρης Κοπάσης λέγοντας πως «ανοίγει μια νέα σελίδα με την πρόταση αυτή για το ΒΟΑΚ» την οποία απέδωσε στην οξυδέρκεια του κ. Βολουδάκη.
Από τη μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής σημείωσε πως «από τον συντοπίτη μας τον Μ. Βολουδάκη υπάρχει μια εναλλακτική πρόταση που ακούγεται ενδιαφέρουσα. Μακάρι να βρούμε χρήματα από όπου και αν είναι θα είναι για καλό». “Παρών” δήλωσε και ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης συμπληρώνοντας πως είναι ανοικτός σε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο. Τη στήριξή της στην πρόταση δήλωσε και η αντιδήμαρχος Σφακίων κ. Αφροδίτη Σφηνιά, όπως επίσης και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κώστας Γύπαρης. Την ικανοποίηση του για την πρόταση του βουλευτή εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ κ. Αντώνης Ροκάκης τονίζοντας πως το έργο θα πρέπει να το δούμε στο σύνολο του από τον Πλάτανο Κισσάμου μέχρι τη Σητεία.

ΣΤΑ 2,5 ΔΙΣ.
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του κ. Γιώργου Αγαπάκη προϊστάμενο κυκλοφοριακών θεμάτων του ΟΑΚ. Ο κ. Αγαπάκης επισήμανε πως από το Φεβρουάριο που το Υπουργείο Υποδομών πήρε από τον ΟΑΚ το θέμα του ΒΟΑΚ εργάζεται πάνω στο τμήμα Χανιά- Αγ. Νικόλαος, ενώ παρατήρησε πως για το τμήμα Χανιά- Κίσσαμος δεν υπάρχει ούτε μια μελέτη ωστόσο το τεχνικό έργο δεν θα είναι δύσκολο σε αυτό το τμήμα καθώς δεν απαιτούνται σήραγγες παρά μόνο ορισμένες κοιλαδογέφυρες με το κόστος να υπολογίζεται σε 235 εκ. ευρώ . Υπογράμμισε πως το συνολικό κόστος του ΒΟΑΚ υπολογίζεται στα 2,5 δις (με ΦΠΑ και απαλλοτριώσεις) και πως η τελική πρόταση του Υπουργείου αναμένεται για τα τέλη του 2020.
Σύμφωνος με την πρόταση του βουλευτή ζητώντας παράλληλα να παραμείνει στο πλαίσιο διεκδίκησης και η δανειοδότηση του ΒΟΑΚ από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων καθώς αποτελεί ένα πολύ σημαντικό φορέα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Σπύρος Σοφιανός. Ο ίδιος χαρακτήρισε αισιόδοξο το ποσό των «2,5 δις για το ΒΟΑΚ» καθώς όπως είπε «φοβάμαι ότι θα ανέβει εξαιτίας των απαλλοτριώσεων».

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
«Η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας μας δίνει νέες δυνατότητες χρηματοδότησης των επενδύσεων. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει με τους εταίρους μας στην Ευρώπη για την αξιοποίηση των χρημάτων που επιστρέφονται στη χώρα μας από τα κέρδη μου κατέγραψαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης από τα ελληνικά ομόλογα… Η ελληνική κυβέρνηση ζητάει τα χρήματα για να τα αξιοποιήσει όπως θέλει, οι εταίροι σύμφωνα με πληροφορίες ζητάνε να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις. Η συζήτηση δεν έχει κλείσει. Σε κάθε περίπτωση έχουμε να λάβουμε 4,8 δις ευρώ μέχρι το 2023 που μπορούν να αλλάξουν εντελώς το τοπίο των δημοσίων επενδύσεων στην Ελλάδα αν η διαπραγμάτευση καταλήξει σε αυτό που εγώ και κάθε Έλληνας ελπίζει και εύχεται» είπε στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Βολουδάκης.
Για το θέμα αυτό κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταικούρα που θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα και ζήτησε τη στήριξη των τοπικών φορέων ώστε ένα σημαντικό μέρος αυτών των χρημάτων να διατεθεί για τις ανάγκες του ΒΟΑΚ.
«Εφόσον επιβεβαιωθεί η δυνατότητα της πατρίδας μας να αξιοποιήσει τα χρήματα αυτά, εφόσον λήξει επιτυχώς η διαπραγμάτευση τότε όλες οι περιφέρειες, όλα τα υπουργεία θα θέλουν να πάρουν μέρος των χρημάτων αυτών για επενδύσεις. Θα πρέπει να έχουμε προπορευτεί στον τομέα αυτό. Θα μπορούσε να μου πει κάποιος “γιατί ξεκινάς τη συζήτηση αυτή χωρίς να έχεις κάτι δεδομένο”. Γιατί πιστεύω ότι δεν πρέπει να χάσουμε καμία ευκαιρία και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καθιστούμε σαφές ότι πρώτη προτεραιότητα για τις δημόσιες επενδύσεις είναι και πρέπει να είναι ο ΒΟΑΚ» είπε ο κ. Βολουδάκης υπογραμμίζοντας την ανάγκη για καλή προετοιμασία των τοπικών φορέων.

SMPs KAI ANFAs: Περί τίνος πρόκειται
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των Κ-Μ της Ευρωζώνης, αγόρασαν τα πρώτα χρόνια της κρίσης ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, με σκοπό να στηρίξουν την τιμή τους και να αποφευχθεί η χρεωκοπία.
Τα αγόρασαν στη δευτερογενή αγορά, σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την ονομαστική τους αξία.
Τα ομόλογα αυτά εξαιρέθηκαν από το «κούρεμα» του PSI. Έτσι οι κεντρικές τράπεζες κατέγραψαν μεγάλα κέρδη, καθώς αγόρασαν τα ομόλογα σε κλάσμα της ονομαστικής αξίας τους, αλλά στη λήξη εισέπραξαν από το ελληνικό δημόσιο την ονομαστική αξία τους.

Πρόωρη η συζήτηση για τα διόδια
“Πρόωρη” χαρακτήρισε τη συζήτηση για τα διόδια ο κ. Βολουδάκης τόσο στους δημοσιογράφους όσο και στη σύσκεψη. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «όταν δεν έχουμε δει την πρόταση του Υπουργείου Υποδομών και του Ελληνικού δημοσίου δεν μπορούμε να ανοίξουμε καμία άλλη κουβέντα. Θεωρώ ότι είναι πρόωρο και κακώς ορισμένοι σπεύδουν να μιλήσουν από τώρα για αυτό το θέμα γιατί δεν ξέρουμε τι είναι διαθέσιμο. Μην ξεχνάτε ότι αν χρειαστεί να μπουν διόδια, θα υπάρξει και μια διαπραγμάτευση του δημοσίου με τις εταιρίες για το πόσο θα είναι τα διόδια. Αν εμείς έχουμε σπεύσει να πούμε ότι “όλα καλά, κανένα πρόβλημα στο να έχουμε διόδια”, χωρίς να ξέρουμε το κόστος τότε η Αγορά θα πάρει το μήνυμα ότι μπορεί να διεκδικήσει ό,τι θέλει».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.