Μουσείο Τυπογραφείας

Θετικά και αρνητικά του νέου ωραρίου καταστημάτων

Θετικά στοιχεία για το καταναλωτικό κοινό αλλά και κάποια αρνητικά για τους πωλητές και τις πωλήτριες, ιδίως τις μητέρες, εντοπίζουν οι Χανιώτες και οι Χανιώτισσες που μίλησαν στα “Χ.ν.” σε σχέση με το νέο ωράριο των καταστημάτων που προτείνει να εφαρμοστεί από σήμερα πιλοτικά, ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων.

  • «Νομίζω ότι το συνεχές ωράριο εξυπηρετεί», σημείωσε η Σταυρούλα.
  • «Θα είναι πιο βολικό για τους καταναλωτές αλλά και για τους εργαζόμενους ίσως να είναι πιο ξεκούραστο», ανέφερε η Βίκυ.
  • «Ως εργαζόμενη προτιμώ το νέο ωράριο. Ειδικά το Σάββατο θα έχουμε περισσότερο χρόνο να ξεκουραστούμε», τόνισε η Αγγελική.
  • «Θα ήταν καλύτερο να ήταν ανοιχτά τα καταστήματα μέχρι τις 9 το βράδυ για να προλαβαίνουν όλοι να πάνε να κάνουν τις δουλειές τους», σημείωσε η Μαριάννα.
  • «Πιστεύω ότι τα καταστήματα θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν με τους υπαλλήλους που έχουν», υπογράμμισε ο Αλκης.
  • «Δεν ξέρω πως θα εξυπηρετήσει τις εργαζόμενες μανούλες που θα χρειαστεί να απουσιάζουν από τα παιδιά τους το μεσημέρι», παρατήρησε η κα Ευαγγελία.
  • «Το συνεχές εξυπηρετεί. Μπορεί να κάνει ο κόσμος τη δουλειά του», επεσήμανε ο κ. Κώστας.
  • «Το συνεχές εξυπηρετεί τον κόσμο αλλά όχι τους υπαλλήλους», υποστήριξαν οι Εύα και Μαρία.
  • Αναστάτωση στον οικογενειακό προγραμματισμό εκτιμά ότι θα φέρει το νέο ωράριο η κα Ερη.
  • «Εμένα προσωπικά με βολεύει η αλλαγή γιατί τα πρωινά είμαι απασχολημένη», σημείωσε η Σταυρούλα.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμφωνα με τη σχετική πρόταση, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν πιλοτικά κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο από τις 10 το πρωί έως τις 2.30 μετά το μεσημέρι και τις ημέρες Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.
Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο Σύλλογος η πρόταση δεν είναι δεσμευτική για τους επιχειρηματίες.
«Νομίζω ότι το συνεχές ωράριο εξυπηρετεί και πως το 2.30 το μεσημέρι που είναι να κλείνουν κάποιες μέρες είναι νωρίς», σχολίασε η Σταυρούλα, ενώ η Βίκυ τάχθηκε υπέρ της αλλαγής: «Θα είναι πιο εξυπηρετικό και βολικό για τους καταναλωτές αλλά και για τους εργαζόμενους ίσως να είναι πιο ξεκούραστο γιατί θα κάνουν το ωράριό τους όλο μαζί και μετά θα πηγαίνουν στο σπίτι για ξεκούραση. Το σπαστό ωράριο είναι σκότωμα».
«Ως εργαζόμενη προτιμώ το νέο ωράριο. Ειδικά το Σάββατο το να τελειώνεις στις 2.30 το μεσημέρι θα είναι πολύ καλό. Θα έχουμε περισσότερο χρόνο να ξεκουραστούμε. Επίσης, τις καθημερινές, νωρίς το πρωί δεν υπάρχει μεγάλη κίνηση», ανέφερε η Αγγελική.
«Θα ήταν καλύτερο να ήταν ανοιχτά τα καταστήματα μέχρι τις 9 το βράδυ για να προλαβαίνουν όλοι να πάνε να κάνουν τις δουλειές τους», σημείωσε η Μαριάννα ενώ στην παρατήρησή μας ότι οι περισσότερες ώρες απαιτούν και περισσότερους υπαλλήλους για τα μικρά εμπορικά καταστήματα σχολίασε ότι ίσως αυτό να λειτουργήσει ευεργετικά για την αγορά ανοίγοντας νέες θέσεις εργασίας.
Στη θετική κατεύθυνση για το καταναλωτικό κοινό θεωρεί ότι κινείται το νέο ωράριο ο Άλκης: «Με το συνεχές ωράριο κάποιοι εργαζόμενοι που σχολάνε και θέλουν να ψωνίσουν δεν χρειάζεται να ξανακατέβουν στην πόλη αργότερα το απόγευμα. Πιστεύω ότι και τα καταστήματα θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν με τους υπαλλήλους που έχουν».

ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Ωστόσο, κάποιοι πολίτες έθεσαν το θέμα του προγραμματισμού της καθημερινότητας των οικογενειών, καθώς οι υπάλληλοι που θα δουλεύουν συνεχόμενο ωράριο θα απουσιάζουν τις μεσημεριανές ώρες από το σπίτι.
«Νομίζω ότι το συνεχές θα εξυπηρετήσει τους καταναλωτές. Όμως δεν ξέρω πως θα εξυπηρετήσει τις εργαζόμενες μανούλες που θα χρειαστεί να απουσιάζουν από τα παιδιά τους το μεσημέρι. Αυτό νομίζω ότι είναι το μόνο μελανό σημείο. Κατά τα άλλα θα εξυπηρετήσει», επεσήμανε η κα Ευαγγελία.
«Το συνεχές εξυπηρετεί. Μπορεί να κάνει ο κόσμος τη δουλειά του. Γιατί με το να ανοίγουν πιο αργά περιορίζεται κάποιος κόσμος που εξυπηρετείται νωρίς το πρωί όταν δεν υπάρχει και μεγάλη κίνηση», ανέφερε ο κ. Κώστας.
«Το συνεχές εξυπηρετεί τον κόσμο αλλά όχι τους υπαλλήλους. Ιδίως για τις γυναίκες που έχουν παιδιά τα οποία πάνε σχολείο κ.λπ. θα είναι χειρότερα. Βέβαια Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο θα είναι περισσότερες ώρες στο σπίτι», υποστήριξαν οι Εύα και Μαρία.
«Υπάρχει η λογική που λέει ότι πρέπει να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές. Για σκεφτείτε όμως κι ένα ζευγάρι που ο πατέρας πάει το πρωί τα παιδιά στο σχολείο και το μεσημέρι η μητέρα πρέπει να τα πάρει, ενώ σχολνάνε άλλη ώρα το ένα κι άλλη το άλλο. Αυτοί οι άνθρωποι πως θα τα καταφέρουν; Δεν θα υπάρξει ένα χάος;», υπογράμμισε η Ερη.
Με θετική διάθεση βλέπει την αλλαγή του ωραρίου η Σταυρούλα: «Εμένα προσωπικά με βολεύει η αλλαγή γιατί τα πρωινά είμαι απασχολημένη», σχολίασε σχετικά και τόνισε ότι για εργαζόμενους με τυπικό ωράριο τα συνεχές ωράριο των εμπορικών καταστημάτων τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν τις δουλειές τους ευκολότερα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.