Μουσείο Τυπογραφείας

Θεσμός με διεθνή εμβέλεια ο διαγωνισμός αφίσας του Μουσείου Τυπογραφίας

 » Τα βραβεία για τον 5ο διαγωνισμό απονεμήθηκαν το περασμένο Σάββατο

  • Στιγμιότυπο από την τελετή απονομής των βραβείων του 5ου διαγωνισμού αφίσας 
του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη.
  • Ο πρόεδρος του Μουσείου Γιάννης Γαρεδάκης 
υπογράμμισε τον εξωστρεφή χαρακτήρα του διαγωνισμού.
  • Τα μέλη της κριτικής επιτροπής Αλ. Κοκκόλας, Σπ. Ορνεράκης και Λ. Καλογερή.
  • Ο νικητής του διαγωνισμού Δημήτρης Λελάκης παρέλαβε
το βραβείο από τον δικηγόρο και συνεργάτη της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” Αντώνη Γκαζή.
  • Ο Βαγγέλης Αργυρός απέσπασε τιμητική διάκριση,
την οποία του απέδωσε το μέλος της κριτικής
επιτροπής Αλ. Κοκκόλας.
  • Ο Γιώργος Πατσαλίδης παραλαμβάνει την τιμητική διάκριση καθώς το έργο του συμπεριλήφθηκε στα 30 πρώτα.
  • Ο Αλέξανδρος Δημόπουλος απέσπασε τιμητική διάκριση.
την οποία του απέδωσε το μέλος της κριτικής
επιτροπής Αλ. Κοκκόλας.
  • Tα έργα που βραβεύτηκαν ήταν των Αλ. Λελάκη (στο μέσον), 
Nicos Terzis (αριστερά) και Breech Asher Harani (δεξιά).
  • Πολλοί διαγωνιζόμενοι από το εξωτερικό δεν κατάφεραν να παραστούν στην τελετή απονομής
των βραβείων. Ωστόσο, χαιρέτισαν την τελετή
με μαγνητοσκοπημένα μηνύματα που προβλήθηκαν.
  • Η διευθύντρια του Μουσείου Eλια Κουμή τόνισε ότι οι φετινές συμμετοχές από το εξωτερικό ήταν περισσότερες από τα προηγούμενα χρόνια.

Σε θεσμό με διεθνή εμβέλεια, που έχει αγκαλιαστεί από δημιουργούς από όλο τον κόσμο, εξελίσσεται ο διαγωνισμός αφίσας που διοργανώνει το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη στα Χανιά. Η απονομή των βραβείων για τον 5ο διαγωνισμό που είχε ως θέμα “Τυπογραφία – Παράθυρο στον κόσμο” πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο με τις φετινές έγκυρες συμμετοχές να αγγίζουν τις 530.
Nικητής του διαγωνισμού αναδείχθηκε ο Δημήτρης Λελάκης από την Ελλάδα αποσπώντας το πρώτο βραβείο το οποίο συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο 1500 ευρώ. Το δεύτερο βραβείο (με χρηματικό έπαθλο 1000 ευρώ) απέσπασε ο Nicos Terzis από τη Σουηδία και το τρίτο βραβείο (χρηματικό έπαθλο 700 ευρώ) ο Breech Asher Harani από τις Φιλιππίνες.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του Μουσείου Τυπογραφίας με τον εμπνευστή και ιδρυτή του μουσείου Γιάννη Γαρεδάκη να υπογραμμίζει στον χαιρετισμό του τον εξωστρεφή χαρακτήρα του διαγωνισμού και την απήχηση που γνωρίζει στο εξωτερικό. «Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε σημαίνει προβολή για το Μουσείο αλλά και για τον τόπο και την πόλη μας», τόνισε ο κ. Γαρεδάκης, ενώ η διευθύντρια του Μουσείου Ελια Κουμή ανέφερε ότι μόνο οι διεθνείς συμμετοχές έφτασαν τις 68 χώρες: «Είχαμε συμμετοχές από τις Φιλιππίνες μέχρι την Αυστραλία, από την Ιαπωνία μέχρι το Εκουαδόρ, το Καζακστάν, την Κένυα και τον Καναδά, από τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία και το Ιράν, από την Κούβα, την Κύπρο, τη Μαλαισία, την Τουρκία, τις Φιλιππίνες, τη Ρωσία και βέβαια από χώρες τις Ευρώπης».
Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, που απαρτίζονταν από τους Γιάννη Γαρεδάκη (δημοσιογράφο, εκδότη, ιδρυτή της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” και πρόεδρο του Δ.Σ. του Μουσείου Τυπογραφίας), Δημήτρη Αρβανίτη (Graphic Desingner, member of AG I-Alliance Graphique Internationale), Λίλα Καλογερή (εικονογράφο), Αλέξανδρο Κοκκόλα (γραφίστα, καθηγητή σχολής Βακαλό), Σπύρο Ορνεράκη (σκιτσογράφο, εικονογράφο) και Γήση Παπαγεωργίου (σκιτσογράφο, αξιωματικό Π.Ν. ε.α.) επέλεξε τις καλύτερες αφίσες εκ των οποίων βραβεύτηκαν 3 και απονεμήθηκαν έπαινοι σε 27, ενώ ένα ακόμα βραβείο απονεμήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής έπειτα από ψηφοφορία του κοινού. Το τέταρτο βραβείο απέσπασε η Lia Merilaine από την Φινλανδία.
Ο κ. Σπ. Ορνεράκης χαρακτήρισε “θησαυρό” τις συμμετοχές του διαγωνισμού υπογραμμίζοντας το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο που υπήρχε. Τόνισε το δύσκολο έργο της επιτροπής να αποφασίσει ποιες θα βραβευτούν, ενώ κάλεσε τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων να στηρίξουν τον θεσμό του διαγωνισμού ο οποίος, όπως τόνισε, αποτελεί ένα παγκόσμιο γεγονός.
Ο κ. Αλ. Κοκκόλας μίλησε για την αξία και τη συμβολή του Μουσείου Τυπογραφίας στην εκπαίδευση των φοιτητών γραφιστικής και τη διάσωση της ιστορίας της τυπογραφίας ενώ τόνισε ότι πρόκειται για έναν χώρο που θα πρέπει να στηριχθεί από όλους. Χαρακτήρισε εξαιρετικές τις δημιουργίες των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό και υπογράμμισε τη δυσκολία που είχε η επιτροπή να ξεχωρίσει κάποιες από αυτές.
Η κα Λ. Καλογερή ανέφερε ότι ο φετινός 5ος διαγωνισμός αφίσας ήταν ίσως εκείνος με το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη του θεσμού και σημείωσε ότι ακόμα και οι συμμετοχές που δεν διακρίθηκαν και δεν συμπεριλήφθηκαν στις 30 πρώτες ήταν πολύ καλές. Τόνισε επίσης την εικαστική αρτιότητα των έργων αλλά και τον πλούτο των εικαστικών μέσων που χρησιμοποίησαν οι συμμετέχοντες.
Για σοβαρούς προσωπικούς λόγους δεν μπόρεσαν να παραστούν στον διαγωνισμό τα μέλη της κριτικής επιτροπής Δ. Αρβανίτης και Γήσης Παπαγεωργίου οι οποίοι απέστειλαν γραπτό χαιρετισμό, στον οποίο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στη σημασία του διαγωνισμού, τη διαχρονική αξία της αφίσας και τη γοητεία που ασκεί σε νέους ανθρώπους.
Ξεχωριστή στιγμή ο χαιρετισμός του συνεργάτη του Μουσείου, τυπογράφου – λιθογράφου και γραφίστα Αντώνη Παπαντωνόπουλου, ο οποίος αν και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο απέστειλε το δικό του μήνυμα στήριξης στον διαγωνισμό, περιγράφοντας παράλληλα με γλαφυρό τρόπο την προσωπική του, πολυεπίπεδη, σχέση με την τέχνη της αφίσας.
Ο νικητής του Α΄ βραβείου του διαγωνισμού Δημήτρης Λελάκης παραλαμβάνοντας το βραβείο του μίλησε για την αξία του διαγωνισμού ως βήμα έκφρασης για τους νέους δημιουργούς ενώ υπογράμμισε τη διεθνή εμβέλειά του.
Ο Βαγγέλης Αργυρός που απέσπασε τιμητική διάκριση μίλησε για το έργο που απέστειλε στον διαγωνισμό και ευχαρίστησε το Μουσείο και την κριτική επιτροπή.
Ο Αλέξανδρος Δημόπουλος ο οποίος απέσπασε τιμητική διάκριση αναφέρθηκε στο έργο με το οποίο συμμετείχε στον διαγωνισμό, ενώ ο Γιώργος Πατσαλίδης από την Κύπρο του οποίου το έργο συμπεριλήφθηκε στα 30 πρώτα, ευχαρίστησε τους συντελεστές του διαγωνισμού, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για μια απίθανη διοργάνωση.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.