Μουσείο Τυπογραφείας

Θέσεις – προτεραιότητες για τα Σφακιά από τον Μανούσο Χιωτάκη (video)

 To πού πήγε το δάνειο των 300.000€ είναι μια “μπόμπα” που θα σκάσει κάποια στιγμή

«Το ξυπνητήρι του δημάρχου πρέπει να κτυπάει στην έδρα του και ο πρώτος άνθρωπος που βλέπει κάθε πρωί να είναι ο δημότης του» λέει ο υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού “Ολοι μαζί για τα Σφάκια” Μανούσος Χιωτάκης.

IMG_0085

Στη συνέντευξη του στα “Χ.Ν.” ο κ. Χιωτάκης απαντά στις αιχμές του αντιπάλου του για τα οικονομικά του Δήμου, μιλά για τον ρόλο του αναπλ. Υπουργού Υγείας και πρώην δημάρχου Σφακίων Π. Πολάκη αλλά και παρουσιάζει ο πρόγραμμα με το οποίο ζητάει την ψήφο των συνδημοτών του.

•  Το 2014 ήσασταν μαζί με τον κ. Γ. Ζερβό, στο κοινό ψηφοδέλτιο του κ. Πολάκη, τι σας έφερε απέναντι το 2019;
Ο Π. Πολάκης μετά την παραίτηση του από δήμαρχος για να ασχοληθεί με την κεντρική πολιτική σκηνή είχε προτείνει στο συνδυασμό μας την Αφροδίτη Σφηνιά για δήμαρχο. Ήθελε υποψηφιότητα όμως και ο Γ. Ζερβός. Εμένα παρότι μου πρότειναν πολλοί να είμαι υποψήφιος επειδή ήμουν και πρώτος σε ψήφους δημ. σύμβουλος δεν το ήθελα. Και αυτό για δύο λόγους. Έναν πολιτικό γιατί ήθελα να ψηφιστώ από όλο το Δήμο και όχι μόνο από την παράταξη και δεύτερον για ένα προσωπικό λόγο γιατί η Αφροδίτη είναι φιλιότσα μου. Πλέον έχοντας μια εμπειρία 40 ετών στην τοπική αυτοδιοίκηση βλέπω ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά στο Δήμο. Βλέπω το πρόγραμμα του άλλου συνδυασμού και τα 2/3 εξ’ αυτών τα είχαμε ξεκινήσει με τον Π. Πολάκη, και στη θητεία του Γ. Ζερβού δεν πήγαν μπροστά τα πράγματα. Για αυτό και αποφάσισα να είμαι υποψήφιος δήμαρχος.

•  Ο τότε επικεφαλής του ψηφοδελτίου σας ο κ. Πολάκης έχει πάρει θέση σε ό,τι αφορά τα αυτοδιοικητικά δρώμενα των Σφακίων; Στηρίζει εσάς ή τον κ. Ζερβό;
Θέση ανοικτή δεν έχει πάρει. Εμένα δύο φορές μου είπε να μην κατέβω. Ο λόγος ήταν για να μην χαλάσει η παράταξη. Και παρότι και στην Κεντρική Ένωση Δήμων και σε άλλες είχε πει ότι είμαι ο καλύτερος αντιδήμαρχος στην Ελλάδα. Αποφάσισα να κατέβω. Τώρα το τι σκέπτεται ο κ. Πολάκης δεν το ξέρω. Ενδείξεις ότι με υποστηρίζει δεν έχω!

•  Πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Ζέρβος άφησε αιχμές για “κακοδιαχείριση” από μεριάς σας ως αντιδήμαρχος στο θέμα των οικονομικών με αποτέλεσμα ο Δήμος να χρειαστεί να πάρει δάνειο. Τι απαντάτε;
Ποτέ δεν έχει ο αντιδήμαρχος ή ο δήμαρχος τα οικονομικά. Τα οικονομικά τα διαχειρίζεται η προϊσταμένος οικονομικών του Δήμου που είναι αξιόλογη και πολύ καλή στη δουλειά της. Το δάνειο -300.000 ευρώ- το πήραμε για να αντιμετωπίσουμε παλαιότερες οφειλές που είχαμε προς τη ΔΕΗ και για να πληρώσουμε τις οφειλές δύο γεωτρήσεων. Η οικονομική επιτροπή του Δήμου, στην οποία δεν μετείχα, πήρε την απόφαση να πάρουμε το δάνειο. Όταν το ψηφίσαμε στο Δ.Σ. το ψήφισα και εγώ και ο Γ. Ζερβός. Αυτή είναι η αλήθεια. Τώρα που πήγε το δάνειο αυτό είναι μια “μπόμπα” που θα σκάσει κάποια στιγμή.

• Γράφετε στο πρόγραμμά σας ότι στοχεύετε ο Δήμος να μεριμνήσει ώστε όλοι οι εκπαιδευτικοί της επαρχίας να μένουν στο μέρος που διδάσκουν. Πώς θα γίνει αυτό, δεν θα υπάρχουν αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς;

Στα Σφακιά έρχονται καθημερινά 30 δάσκαλοι και καθηγητές. Σηκώνονται από τις 5 το πρωί για να είναι στα Σφακιά στις 7.30 και θέλουν να φύγουν γρήγορα για να είναι στα σπίτια τους έγκαιρα. Ολοι είναι μισθωτοί και τα νοίκια στα Σφακιά είναι ακριβά. Από μικρός ξέρω ότι ο παπάς, ο πρόεδρος και ο δάσκαλος πρέπει να είναι στο χωριό. Για αυτό σκέφτομαι ο Δήμος να επιδοτεί τη διαμονή των εκπαιδευτικών, να δίνει κίνητρα. Αν γίνει αυτό οι εκπαιδευτικοί θα θέλουν να μείνουν στο Δήμο μας.

• Αυτό το επιτρέπει η νομοθεσία; Θα εγκριθεί μια τέτοια δαπάνη από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού;
Πιστεύω ότι είναι μια δαπάνη που μπορεί να εγκριθεί και αν δεν περάσει μπορεί να καλυφθεί με δωρεές από συνεπαρχιώτες ή με διευκολύνσεις στο ενοίκιο. Είναι κάτι που γίνεται.

• Το οδικό δίκτυο για τους οικισμούς του Φοίνικα, του Λύκου αλλά και άλλες απομακρυσμένες περιοχές των Σφακίων είναι σε κακή κατάσταση. Πως θα μπορούσε να βελτιωθεί; Καταρχήν μπορεί να υπάρξει βελτίωση του ή το κόστος είναι απαγορευτικό για τέτοιου είδους επεμβάσεις;
Δίκτυο οδικό υπάρχει για το Φοίνικα και το Λύκο αλλά ένα μέρος του είναι χωματόδρομος που είναι σε κακή κατάσταση. Επιχειρήσαμε να το ασφαλτοστρώσουμε την προηγούμενη θητεία μας αλλά έβαζε εμπόδια το Δασαρχείο.
Τώρα λέει η σημερινή δημοτική αρχή ότι έχουν βγει κάποια χρήματα και είναι δημοπρατημένα. Με την εκλογή μου εγγυώμαι ότι θα είναι στις άμεσες προτεραιότητες μου. Επίσης υπάρχει θέμα και με τον Καλλικράτη όταν έχουμε χιονοπτώσεις. Στη τη θητεία μου ως αντιδήμαρχος ο Καλλικράτης δεν αποκλείστηκε ποτέ. Ο ίδιος δούλευα στο “γκρέιντερ” και στις 12 τη νύχτα παρότι απαγορεύεται όμως το έκανα για να μην αποκλειστεί ούτε μια οικογένεια. Αυτήν την πολιτική θα την συνεχίσω.

• Από τα πρώτα χρόνια του “Καποδίστρια” εδώ και 20 χρόνια ακούμε για το λιμάνι της Αγ. Ρουμέλης την ανάγκη βελτίωση των υποδομών εκεί καθώς δέχονται χιλιάδες επισκέπτες λόγω του φαραγγιού. Τα λιμενικά έργα δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου αλλά προφανώς μπορεί να διεκδικήσει. Πως θα το αντιμετωπίσετε αν εκλεγείτε δήμαρχος;
Ήμουν προχθές στην Αγ. Ρουμέλη και συζητούσα αυτά ακριβώς τα πράγματα. Τη δεκαετία του ΄80 είχε κάνει η αρχαιολογία έρευνα στο βυθό και δεν βρήκε κάτι που να έχει ενδιαφέρον, είχαν εγκριθεί και κάποια χρήματα,είχε ενδιαφερθεί και ο πρώην πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης κα. Ομως τα πράγματα σταμάτησαν εκεί, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη. Στη θητεία του Π. Πολάκη κάτι είχαμε ξεκινήσει αλλά και πάλι δεν έγινε κάτι. Στις προτεραιότητες μας είναι να κάνουμε ενέργειες τόσο για την Αγ. Ρουμέλη όσο και για τη Χ. Σφακίων. Ο Δήμος μπορεί να μην έχει άμεση αρμοδιότητα αλλά θα βοηθήσει σε ότι χρειαστεί, σε ότι απαιτηθεί! Θα κάνουμε άμεσες παρεμβάσεις σε όλα τα αρμόδια υπουργεία και όπου αλλού χρειαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση. Η κατάσταση που επικρατεί στην Αγ. Ρουμέλη δεν μπορεί να συνεχιστεί.

• Για να προχωρήσετε κάποια έργα απαιτούνται μελέτες. Έχετε μόνο ένα μηχανικό και πρέπει να απευθυνθείτε είτε σε ιδιώτες που θέλουν χρήματα, είτε στη τεχνική υπηρεσία του Δήμου Χανίων που όμως εξυπηρετεί όλο το νομό. Πως θα προχωρήσετε τα έργα;
Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου! Ο ένας μηχανικός δεν φτάνει. Δεν υπάρχει περίπτωση να δουλέψει ο Δήμος χωρίς 2-3 μηχανικούς. Θα ζητήσουμε να προσλάβουμε αλλά είμαι διατεθειμένος ακόμα και να φτάσω και στο έσχατο σημείο να πάρουμε μηχανικό και να τον πληρώνουμε με “μαύρα” χρήματα! Δεν μπορεί να δουλέψει ο Δήμος με ένα μηχανικό, αυτή είναι η βασική αιτία που έχουν τόσο μεγάλη καθυστέρηση στα έργα!

•  Είχατε ξεκινήσει το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Σφακίων (ΔΕΑΠ), το οποίο όμως από όσο γνωρίζω αντιμετωπίζει προβλήματα στη λειτουργία του…
Αυτό θα σας ζητούσα να το ρωτήσετε και τον Γ. Ζερβό. Είχα ξεκινήσει το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Σφακίων. Φέραμε γεωπόνους, κτηνιάτρους, μελισσοκόμους που έκαναν μαθήματα με πολύ μεγάλη συμμετοχή. Ξεκινήσαμε με 180 εκπαιδευόμενους και πήραν όλοι πτυχία. Όταν με έβγαλε ο Γ. Ζερβός από τη θέση του αντιδημάρχου, μπορεί να πικράθηκα αλλά αυτός ήταν ο δήμαρχος ,ήταν δική του η απόφαση, τη σεβάστηκα. Έφυγα από τη θέση του αντιδημάρχου, έφυγα και από το ΔΕΑΠ, έκαναν δύο μαθήματα και τέλος. Έκτοτε πέρασαν τρία χρόνια, δεν έχει γίνει τίποτα και τώρα μιλάει ο Γ. Ζερβός για το ΔΕΑΠ; Για αυτό και άμεσα θα το συστήσω και πάλι γιατί ήταν ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους Σφακιανούς και σημειωτέον τα μαθήματα ήταν όλα δωρεάν.

• Στην πρώτη σας θητεία ως αντιδήμαρχος είδαμε το Δήμο να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για το φαράγγι της Ίμβρου ώστε να γίνει επισκέψιμο. Γράφετε ότι θα θέλατε να αξιοποιήσετε και τα άλλα φαράγγια των Χανίων είναι εφικτό αυτό ;
Καταφέραμε με χίλιες δυσκολίες να αναμορφώσουμε το φαράγγι της Ίμβρου, να βάλουμε κόσμο να δουλεύει, για αυτό και πλέον το επισκέπτεται πάρα πολύ κόσμος. Ήταν τεράστια τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε αλλά τα καταφέραμε. Αφού τα καταφέραμε στην Ίμβρο είμαι βέβαιος ότι κάτι ανάλογο μπορούμε να κάνουμε και για τα φαράγγια της Αράδαινας, των Ασφένδου και άλλα ακόμα γιατί ο πλούτος των Σφακίων είναι και τα φαράγγια.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.