Μουσείο Τυπογραφείας

“Τελεσίγραφο” για την κατάληψη στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Διωρία μέχρι αύριο δίνει η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης για τον τερματισμό της κατάληψης στο κτήριο της Διοίκησης και της Γαλλικής Σχολής, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και αστυνομικής επέμβασης.

Στην ιστοσελίδα του Πολυτεχνείου Κρήτης αναρτήθηκε η σχετική απόφαση της συνεδρίασης της Συγκλήτου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη σε κλίμα έντασης. Οπως έγινε γνωστό, ομάδα φοιτητών “έσπασε” τη συνεδρίαση, ενώ στα “Χ.Ν.” καταγγέλθηκαν προπηλακισμοί καθηγητών. Τελικά η συνεδρίαση της Συγκλήτου συνεχίστηκε σε άλλο χώρο και στην απόφαση που ελήφθη αναφέρεται αναλυτικά:
«Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης επισημαίνει ότι η μετακίνηση της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Πολυτεχνειούπολη έχει αποφασισθεί ομόφωνα και σε δύο συνεδριάσεις της καθώς η προσωρινή στέγαση της Σχολής στην Πολυτεχνειούπολη είναι η μόνη ρεαλιστική λύση για την κάλυψη των πιεστικών αναγκών στέγασης και λειτουργίας της. Η Γαλλική Σχολή δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει την πληθώρα των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής, ενώ είναι επιτακτική η ανάγκη κατεδάφισης των αυθαιρέτων για την άρση του προστίμου που έχει επιβληθεί και επίσης το διατηρητέο κτήριο πρέπει να συντηρηθεί.
Καθήκον της Συγκλήτου είναι η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Ιδρύματος και της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας. Η Σύγκλητος καταδικάζει τις καταλήψεις του κτηρίου της Διοίκησης και της Γαλλικής Σχολής. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα θεσμικά όργανα του Ιδρύματος, τα οποία δεν μπορούν να λειτουργούν υπό καθεστώς εκβιασμού.
Σχετικά με την κατάληψη του κτηρίου της πρώην Γαλλικής Σχολής και τη μη πραγματοποίηση των εξετάσεων της Αρχιτεκτονικής Σχολής, επισημαίνεται ότι δεν πρόκειται να γίνει τροποποίηση του Ακαδημαϊκού ημερολογίου και επομένως εξετάσεις μαθημάτων οι οποίες δεν έγιναν λόγω της κατάληψης δεν θα αναπληρωθούν.
Η κατάληψη του κτηρίου της Διοίκησης και ο αποκλεισμός των διοικητικών υπαλλήλων και της Πρυτανείας από τα γραφεία τους επί μακρόν, δημιουργεί ανυπέρθετα εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος. Εφόσον αυτή δεν σταματήσει έως την ερχόμενη Παρασκευή, η Σύγκλητος θα συνεδριάσει εκτάκτως για να εφαρμόσει όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία και τον ισχύοντα κανονισμό».

ΠΡΟΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ;
Η κατάληξη της ανακοίνωσης και η αναφορά στην προβλεπόμενη νομοθεσία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αστυνομικής επέμβασης στον χώρο της κατάληψης. Ο πρύτανης του Ιδρύματος Βασίλης Διγαλάκης, μιλώντας χθες στα “Χ.Ν.”, δεν θέλησε να σχολιάσει το ενδεχόμενο αστυνομικής επέμβασης, αλλά επεσήμανε πως «οι καταλήψεις είναι παράνομες και δεν μπορούν ορισμένοι να κλείνουν πανεπιστημιακούς χώρους». Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου ξεκαθάρισε πως «η Σύγκλητος σεβάστηκε την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων, λόγω της οποίας δεν υπήρχε πρόσβαση στο κτήριο της διοίκησης την περασμένη εβδομάδα, αλλά πλέον δεν υπάρχει απεργία, άρα η κατάληψη είναι αυτή που εμποδίζει την πρόσβαση».
Οι όποιες αποφάσεις πάντως για το ζήτημα της κατάληψης θα ληφθούν σε νέα συνεδρίαση της Συγκλήτου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει νόμου πλέον η αστυνομική επέμβαση μπορεί να γίνει και αυτεπάγγελτα χωρίς αίτημα της Πρυτανείας του εκάστοτε Ιδρύματος.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.