Μουσείο Τυπογραφείας

Τάσος Βάμβουκας: «Ένα απολογισμός με προοπτική»

«Συνεχίζουμε επειδή πιστεύουμε ότι έχουμε θέσει σοβαρές βάσεις, ώστε αυτή η δημοτική περίοδος στηριζόμενη σε αυτές, να αποδειχθεί θετικά αποφασιστική για τα Χανιά του σήμερα και του αύριο». Αυτό σημειώνει ο απερχόμενος δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, σε άρθρο του στα “Χανιώτικα νέα”, κάνοντς τον απολογισμό τη θητεία του.

Αναλυτικά στο άρθρο του με τίτλο «ένας απαλογισμός με προοπτική» ο απερχόμενος δήμαρχος αναφέρει:

«Με την ολοκλήρωση της θητείας μας και την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα δημοτική αρχή, ο Δήμος Χανίων εισέρχεται σε μια νέα και γεμάτη προκλήσεις δημοτική περίοδο.

ουργήθηκαν από τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής και από τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις συγκροτούν ένα πρωτόγνωρο πλαίσιο για τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρά το ότι οι τελευταίες ρυθμίσεις δίνουν υπερεξουσίες στη Δημοτική Αρχή, για την υπέρβαση των δυσκολιών απαιτείται η υπεύθυνη στάση όλων των παρατάξεων του νέου δημοτικού συμβουλίου. Η διάθεση συνεργασίας, συνεννόησης και προωθητικών συμβιβασμών από όλους μας, με πρώτο απ’ όλους την Δημοτική Αρχή, θα κρίνει πολλά.

Ως «Δήμος Ενεργών Πολιτών» από την αρχή της παρουσίας μας στα δημοτικά πράγματα από το 2010 αγωνιστήκαμε για να επικρατήσουν αυτές oι αρχές, οι νέες αντιλήψεις στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ως δημοτική αρχή τα τελευταία πέντε χρόνια κάναμε πράξη τη νέα αντίληψη στη διοίκηση του Δήμου Χανίων. Αντιλαμβανόμενοι τη δυναμική ανάπτυξης των Χανίων δεν αντιμετωπίσαμε τα όρια της θητείας μας ως όρια για τους σχεδιασμούς μας.

Αντίθετα με ό,τι συνηθίζεται στη χώρα μας, κινηθήκαμε με όραμα, σχέδιο και στόχευση όχι μόνο για την κάλυψη των αναγκών του παρόντος αλλά και του μέλλοντος. Γιατί μόνο προβλέποντας για τις επερχόμενες ανάγκες ανοίγει κανείς τον δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης. Ιδιαίτερα για τα Χανιά, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, οι αποσπασματικές παρεμβάσεις σε στενά χρονικά όρια λειτουργούν ως φρένο για την ανάπτυξη. Σε αυτήν ακριβώς τη λογική κινηθήκαμε, με μακρόπνοο και συνολικό σχεδιασμό για το αύριο της πόλης, υιοθετώντας νέα εργαλεία για την υλοποίησή του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ριζοσπαστικός τρόπος που αντιμετωπίσαμε την μεγάλη έλλειψη σχολικής στέγης. Αντί να περιμένουμε δεκαετίες για να αποκτήσουμε τα σχολεία που χρειαζόμαστε, πείσαμε την κυβέρνηση να υιοθετήσει το σχέδιό μας για την κατασκευή 8 νέων σχολικών μονάδων με τη μέθοδο ΣΔΙΤ μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, με το εντυπωσιακό ποσόν προϋπολογισμού 52 εκ. ευρώ, όταν για όλη την Κρήτη ήταν διαθέσιμα για σχολική στέγη μόνο 25 εκ. ευρώ από τα ΕΣΠΑ.

Με τον ίδιο τρόπο σχεδιάσαμε με ορίζοντα δεκαετιών την αντιμετώπιση της έλλειψης υποδομών σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη πόλη που πιέζεται ήδη από τον τουρισμό. Με ευρωπαϊκά κονδύλια (B.A.A.) ύψους 11 εκ. ευρώ που εξασφαλίσαμε, ανοίξαμε μια μεγάλη γκάμα έργων και παρεμβάσεων που αλλάζουν τη μορφή και τη λειτουργία της πόλης. Εδώ εντάσσονται τα νέα πεζοδρόμια, τα δίκτυα ποδηλατοδρόμων (σε πρώτη φάση από την Τζανακάκη έως το Πανελλήνιο). Με την ίδια χρηματοδότηση αλλάζει μορφή ο Δημοτικός Κήπος και ανακατασκευάζεται ήδη το εμβληματικό του Ρολόι. Παράλληλα η μελέτη Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που τρέχει, έρχεται να αντιμετωπίσει το κυκλοφοριακό, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την ελκυστικότητα για τους επισκέπτες, άρα και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Πάντα με το βλέμμα στο μέλλον κινηθήκαμε για την παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στον Δήμο και την αξιοποίηση των 54 στεμμάτων του για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Όλα αυτά μαζί με τα ήδη ολοκληρωμένα έργα στη Νέα Χώρα, στη Χάληδων, τα Πάρκα Αμπεριάς και Γιαμπουδάκη, το Πάρκινγκ της Περίδου, το νέο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, τα νέα πεζοδρόμια, οι παιδικές χαρές, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι ασφαλτοστρώσεις και πολλά άλλα που έρχονται, όπως η πλατεία της Σούδας που ξεκινάει, το προετοιμασμένο έργο της Δημοτική Αγοράς, συνθέτουν το νέο πρόσωπο της πόλης και του Δήμου μας.

Και όλα αυτά έχοντας ήδη μεριμνήσει για άλλες σημαντικές και συνήθως «αόρατες» υποδομές, όπως τα μεγάλα αντιπλημμυρικά, τα έργα αποχέτευσης- ύδρευσης, η δημιουργία νέου χώρου Υγειονομικής Ταφής Στερεών Αποβλήτων, η ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικών κτηρίων κλπ..

Στις 2 Σεπτεμβρίου εφαρμόζοντας την νέα αντίληψη που φέραμε στα Χανιά και στην τοπική αυτοδιοίκηση και κατά την λήξη της θητείας, θα παραδώσω στον νέο Δήμαρχο Χανίων τον αναλυτικό απολογισμό του έργου μας που περιλαμβάνει και τα έργα σε εξέλιξη, το στάδιο στο οποίο βρίσκονται και τις διασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις ύψους περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και την απεικόνιση της καλής κατάστασης των οικονομικών του Δήμου μας. Ταυτόχρονα έχουμε ήδη δηλώσει τη διάθεσή μας να εργαστούμε μαζί με τη νέα δημοτική αρχή, συνεπείς ακριβώς στις αρχές με τις οποίες πορευόμαστε εδώ και μία δεκαετία. Η ολοκλήρωση της θητείας μας δεν σημαίνει για εμάς και ολοκλήρωση της ευθύνης μας απέναντι στα Χανιά και το μέλλον τους. Συνεχίζουμε επειδή πιστεύουμε ότι έχουμε θέσει σοβαρές βάσεις, ώστε αυτή η δημοτική περίοδος στηριζόμενη σε αυτές, να αποδειχθεί θετικά αποφασιστική για τα Χανιά του σήμερα και του αύριο.

Ο απολογισμός μας, επομένως, κατατίθεται τώρα, αλλά στην πραγματικότητα θα κλείσει στο μεγαλύτερο μέρος του κατά την διάρκεια της Δημοτικής Περιόδου που μόλις ξεκινά. Άλλωστε αυτή είναι η έννοια της συνέχειας στην διοίκηση από την οποία όλοι ήμαστε περαστικοί».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.