Μουσείο Τυπογραφείας

Tα Μυστικά του Κήπου…

Επισκεφθείτε τη σελίδα “Τα Μυστικά του Κήπου” στο Facebook, για ερωτήσεις και προηγούμενες δημοσιεύσεις της στήλης

Τα κηπευτικά μου ταλαιπωρήθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους. Πώς να τα φροντίσω;
Ψέκασε τα κηπευτικά, τα ανεμοδαρμένα,
βάλε φυκιών εκχύλισμα και θάναι όλα πένα.
Τα φύκια προστατεύουν τα φυτά από ανεμοπληξίες, θερμοπληξίες, παγετοπληξίες και γενικότερα αντιμετωπίζουν έντονες συνθήκες stress. Περιέχουν θρεπτικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες, αλγινικό οξύ και μαννιτόλη καθώς και φυσικά διεγερτικά ανάπτυξης όπως οι κυττοκινίνες, οι αυξίνες και τα αμινοξέα. Παράλληλα, ενισχύουν την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, συντελούν στη βελτίωση της αντοχής των φυτών απέναντι στις προσβολές από έντομα και παράσιτα. Επιπλέον, βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από τα φυτά, ενώ διεγείρουν και προωθούν το φύτρωμα των σπόρων. Τέλος, η προσθήκη φυκιών συντελεί στην αύξηση της καρπόδεσης και βελτίωση της ποιότητας και της γεύσης των καρπών. Σε γεωπονικά καταστήματα θα βρείτε εκχυλίσματα φυκιών σε υγρή ή στερεή μορφή με όλες τις ευεργετικές ιδιότητες που αναφέραμε. Το εκχύλισμα φυκιών αραιώνεται σε διάλυμα και ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών ή τα ποτίζουμε στη ρίζα.

2Θέλω να μου προτείνετε ένα θαμνώδες φυτό που να ανθίζει όλο τον χρόνο. Μήπως ζητάω πολλά;
Αν είσαι απαιτητική, φύτεψε πολυγάλα,
γιατί ανθίζει ολοχρονίς, δεν είναι σαν τα άλλα.
Το πολυγάλα είναι ένας αειθαλής γρήγορης ανάπτυξης θάμνος με συνεχή ανθοφορία και σφαιρικό σχήμα που φτάνει μέχρι και το 1,5 μέτρο ύψος. Είναι από τα λίγα φυτά που ανθίζουν όλο το χρόνο όταν οι συνθήκες φωτός και θερμοκρασίας είναι καλές. Προτιμά γόνιμα εδάφη και θέσεις ημισκιερές, ενώ είναι ευαίσθητο στο ψύχος. Κλαδεύεται μετά τα κρύα του χειμώνα και μπορεί να διαμορφωθεί και σε δενδρύλλιο. Στη χωρά μας καλλιεργούνται πολλά ειδή, αλλά σχεδόν όλα έχουν περιορισμένο ανάστημα και ποώδη εμφάνιση. Οι κορυφές που ανθίζουν έχουν την ιδιότητα ταυτόχρονα να διαιρούνται και να αναπτύσσουν νέα στελέχη σε αντίθετη διάταξη που και αυτά στις κορυφές τους φέρουν πλήθος από λουλούδια που ανοίγουν όταν μαραθούν τα προηγούμενα. Ο πολλαπλασιασμός πραγματοποιείται την άνοιξη ή το φθινόπωρο με μοσχεύματα. Στην αρχαιότητα πιστεύανε ότι τα ζώα που τρέφονταν με τα φυτά πολυγάλα ήταν περισσότερο παραγωγικά σε γάλα και έτσι δόθηκε η σχετική σύνθετη ονομασία από τις λεξεις “πολύ” και “γάλα”.

3Πώς να προστατεύσω βιολογικά τις φασολιές μου από τον τετράνυχο;
Θειάφι στη ρίζα πέταξε,
και σκόνισε τα φύλλα,
πριν έρθει ο τετράνυχος
και φέρει ανατριχίλα
Ο τετράνυχος είναι ένα μικροσκοπικό άκαρι σαν αραχνάκι που προσβάλλει τις φασολιές, τις ντομάτες κι άλλα κηπευτικά, το αμπέλι, τα εσπεριδοειδή και πολλές άλλες καλλιέργειες. Μπορεί να προσβληθούν τα φύλλα, τα στελέχη, τα άνθη και οι καρποί. Στην επάνω επιφάνεια των φύλλων παρουσιάζεται χλώρωση κατά κηλίδες, ενώ στην κάτω επιφάνεια διακρίνονται ασημόχρωμες και ελαφρά βυθισμένες οι θέσεις διατροφής των αποικιών τους. Χαρακτηριστικό σημάδι της προσβολής είναι και οι μετάξινοι αραχνοειδείς ιστοί που είδες στα προσβεβλημένα μέρη των ανθέων και των φύλλων. Σε έντονη προσβολή τα φύλλα καρουλιάζουν, ξηραίνονται σαν να έχει περάσει φλόγιστρο. Οι τετράνυχοι ευνοούνται από ξηρό και ζεστό καιρό και μπορούν ταχύτατα να αναπτύξουν μεγάλους πληθυσμούς και να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές. Η αντιμετώπισή τους πρέπει να γίνεται έγκαιρα, σε χαμηλό επίπεδο πληθυσμού με σκόνισμα με θειάφι γύρω από τη ρίζα των φυτών ή πάνω στα φύλλα μόνο σε θερμοκρασίες κάτω των 30 βαθμών Κελσίου για να μη προκληθούν εγκαύματα στα φυτά. Επίσης κυκλοφορούν στο εμπόριο βιολογικά σκευάσματα για τετράνυχο  με βάση το σκορδέλαιο και αιθέρια έλαια βασιλικού και γαρύφαλλου.

4Τι κυπαρισσοειδές να φυτέψω σε ένα μικρό παρτέρι;
Διάλεξε τούγιες συμπαγείς και βάλτες στο παρτέρι,
για να χει ο κήπος ομορφιά που δεν θα έχει ταίρι.
Η τούγια είναι κωνοφόρο φυτό και χαρακτηριστικό της είναι το συμπαγές σχήμα που δημιουργεί. Ανάλογα την ποικιλία έχει χρωματισμό από σκούρο πράσινο, ανοιχτό πράσινο έως και χρυσοκίτρινο. Εκτός από την κανονική ποικιλία υπάρχει και νάνα ποικιλία με διάφορους χρωματισμούς επίσης. Χρειάζεται σημεία ηλιόλουστα, ελαφρώς όξινο χώμα, ενώ το καλοκαίρι θέλει συχνό και αρκετό νερό και αζωτούχα λίπανση για την περίοδο άνοιξη – φθινόπωρου. Είναι εξαιρετικά ανθεκτική στον παγετό ενώ καλό είναι να γίνονται προοληπτικοί ψεκασμοί για μύκητα. Η τούγια μπορεί να έχει χρήση σαν μεμονωμένο φυτό στον κήπο, σαν φυτοφράχτης, ενώ υπάρχουν νάνες ποικιλίες για βραχόκηπους και παρτέρια. Είναι πολύ όμορφο και σε μπονζάι, ενώ μπορεί να γίνει φύτευση και σε γλάστρα. Τον χειμώνα είναι φυσιολογικό να παίρνει πιο σκούρο χρώμα και ύστερα την άνοιξη με την ζέστη θα αρχίσει να παίρνει πάλι το φυσικό της χρώμα.

5Ο άντρας μου σπούδασε στο Παρίσι και θέλει να βάζω στο φαγητό εστραγκόν. Τι είναι πάλι αυτό;
Αν θες κουζίνα γαλλική, πολύ να μαγειρέψεις,
να μην ξεχάσεις εστραγκόν στον κήπο να φυτέψεις.
Το εστραγκόν, ή η αρτεμισία ή δρακόντιος είναι ποώδες, πολυετές αρωματικό φυτό με ύψος έως 1,50 μ. Τα φύλλα είναι λογχοειδή, μήκους έως 10 εκ. χρώματος πράσινου γυαλιστερού. Ο βλαστός είναι τρυφερός και έχει χρώμα καφέ – κοκκινωπό. Τα άνθη είναι μικρά, κίτρινου ή πρασίνου χρώματος, τα οποία σπάνια ανοίγουν πλήρως και εμφανίζονται τέλος καλοκαιριού. Τον χειμώνα επιζεί μόνον το ριζικό του σύστημα, που εκτός από την κεντρική ρίζα έχει και πολλές οριζόντιες διακλαδώσεις. Η αρτεμισία (εστραγκόν) ευδοκιμεί σε ποικιλία κλιμάτων, καθόσον αντέχει και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αλλά και τις χαμηλές του χειμώνα. Τα τρυφερά φύλλα του εστραγκόν χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, σε σαλάτες, σάλτσες και γαρνιτούρες φαγητών. Τα ξηρά φύλλα του χρησιμοποιούνται για να αρωματίζουν το ξίδι και φυτικά βούτυρα. Το εστραγκόν καλλιεργείται για τα φύλλα του, τα οποία διατίθενται στην αγορά νωπά ή αποξηραμένα. Τόπος καταγωγής του θεωρείται η Δυτική Ασία, ήταν γνωστό φυτό στους αρχαίους Ρωμαίους ενώ κύριες χώρες παραγωγής είναι η Γαλλία και η Ρωσία.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.