Μουσείο Τυπογραφείας

Tα Μυστικά του Κήπου…

Τι συνθήκες θέλει το κουνουπίδι για να αναπτυχθεί;
Το κουνουπίδι είναι λαχανικό ψυχρής εποχής και χρειάζεται δροσερό περιβάλλον. Κατάλληλες θερμοκρασίες για την καλλιέργειά του είναι από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Η ανθοκεφαλή του κουνουπιδιού όταν σχηματισθεί είναι ευπαθής στους παγετούς, όσο και στις υψηλές θερμοκρασίες. Το κουνουπίδι χρειάζεται ηλιοφανείς θέσεις για να ευδοκιμήσει, καθώς σε ημισκιερές θέσεις καθυστερεί να ωριμάσει. Μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους τους τύπους εδαφών, εκτός από τα πολύ αλκαλικά, και χρειάζεται αρκετή εδαφική υγρασία για να πετύχουμε ποιοτική παραγωγή. H φύτευση του κουνουπιδιού στον λαχανόκηπο ξεκινά τον Αύγουστο και φτάνει συνήθως μέχρι τα μέσα φθινοπώρου. Υπάρχουν, επίσης, πρώιμες ποικιλίες που φυτεύονται την άνοιξη. Ο πολλαπλασιασμός του κουνουπιδιού γίνεται με σπόρο. Μπορούμε, βέβαια, να προμηθευτούμε έτοιμα σπορόφυτα κουνουπιδιού από φυτώρια ή να το φυτέψουμε σε σπορείο 1,5 μήνα πριν τη μεταφύτευση στο χωράφι. Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για την καλλιέργεια του κουνουπιδιού είναι περίπου 40-50 εκατοστά επί της γραμμής και 60-80 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Πιο φυτό είναι συτό που το λένε αίχμεα;
mistikakipou-bromelia-aixmea-frontidaΗ αιχμέα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου που συναντάμε σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους. Η αιχμέα ανηκει στην ίδια οικογένεια με την βρομέλια, γι’ αυτό άλλωστε αναφέρεται και ως η «βρομέλια με το ροζ λουλούδι». Κατάγεται από την Βραζιλία και στο φυσικό της τροπικό περιβάλλον αναπτύσσεται ως επίφυτο πάνω σε κορμούς δέντρων με στενόμακρα δερματώδη γκριζοπράσινα φύλλα που βγαίνουν από το κέντρο του φυτού σε μορφή ρόδακα. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της αιχμέας είναι τα βράκτια φύλλα που βγαίνουν από το κέντρο του φυτού, έχουν ροζ χρώμα και δίνουν την εντύπωση ενός μεγαλοπρεπούς λουλουδιού. Αυτά τα ροζ φύλλα διατηρούνται στο φυτό για αρκετούς μηνες. Το πραγματικό λουλούδι της αιχμέας φυτρώνει ανάμεσα από τα βράκτια φύλλα, είναι αρκετά μικρό, έχει μπλε χρώμα και διατηρείται για λίγο διάστημα επάνω στο φυτό.

Θα μας πείτε λίγα λόγια για τον φιλάδελφο;
mistikakipou-philadelphos-frontida-370x220Ο φιλάδελφος είναι εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με λευκά λουλούδια που εμφανίζονται από τις αρχές Ιουνίου μέχρι και τα τέλη καλοκαιριού και μας χαρίζουν το υπέροχο άρωμά τους. Με καταγωγή από τη Μεσόγειο, ο φιλάδελφος έχει σχετικά γρήγορη ανάπτυξη και σχηματίζει αραιή σφαιρική κόμη με καταπράσινα οδωντωτά φύλλα. Φτάνει συνήθως σε ύψος τα 2-3 μέτρα και αποτελεί εξαιρετική επιλογή για δημιουργία φράχτη, καθώς για φύτευση σε μενονωμένες γωνιακές θέσεις στον κήπο. Υπάρχουν, βέβαια, και πιο χαμηλές, καθώς και νάνες ποικιλίες φιλάδελφου που δεν υπερβαίνουν το ένα μέτρο σε ύψος και μπορούν να φυτευτούν σε γλάστρα για να δώσουν μία υπέροχη λευκή νότα στην αυλή και το μπαλκόνι μας.
O φιλάδελφος είναι πολύ ανθεκτικό φυτό που φυτεύεται και μπορεί να αναπτυχθεί σε όλα τα εδάφη, είτε όξινα είτε ασβεστώδη, αρκεί να έχουν ένα σχετικό βάθος. Ο φιλάδελφος είναι ανθεκτικός τόσο στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, όσο και στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, ενώ μας δίνει περισσότερα λουλούδια σε γόνιμα εδάφη που περιέχουν αρκετή οργανική ουσία και συγκρατούν την υγρασία. Ο φιλάδελφος προτιμά ηλιόλουστες και ημισκιερές θέσεις, καθώς σε σκιερά σημεία εμφανίζει περιορισμένο αριθμό λουλουδιών.

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.