Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Πώς προστατεύουμε τα φυτά από τη ζέστη και τον καύσωνα;
Για την προστασία των φυτών μας από τη ζέστη, τον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού,
– Κάνουμε τακτικά ποτίσματα τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες, ώστε τα φυτά μας να είναι δροσερά κατά την περίοδο της ημέρας.
– Διαβρέχουμε το φύλλωμα των φυτών, κατά τις νυχτερινές ώρες, ειδικά για τα φυτά εσωτερικού χώρου, καθώς και για συγκεκριμένα φυτά εξωτερικού χώρου που θέλουν δροσερό περιβάλλον, όπως η γαρδένια, η καμέλια και ο φίκος.
–  Μεταφέρουμε τις γλάστρες των ευαίσθητων φυτών, σε βορεινό ή δυτικό σημείο της αυλής ή του μπαλκονιού που έχει μικρότερη έκθεση σε ηλιοφάνεια και έντονη ζέστη.
– Τοποθετούμε ειδικό δίχτυ προστασίας από τον ήλιο, για να μην έρχονται απευθείας σε επαφή τα φυτά με τις δυνατές ακτίνες του μεσημεριανού ήλιου του καλοκαιριού.
– Αποφεύγουμε τη λίπανση των φυτών τις ζεστές μέρες του καύσωνα, ειδικά με αζωτούχα και αμμωνιακά λιπάσματα, καθώς και κοπριά, γιατί επιφέρουν σημαντικό στρες στα φυτά.
– Ποτίζουμε ή ψεκάζουμε τα φυτά μας με οικολογικό εκχύλισμα φυκιών που λόγω των φυσικών ορμονών που περιέχουν, βοηθούν σε συνθήκες υψηλού θερμικού στρες και υπερβολικής ζέστης, την σημαντική αναπλήρωση των κατεστραμμένων κυττάρων των φυτών.

2Τι συνθήκες χρειάζεται η φτέρη για να αναπτυχθεί;
Η φτέρη είναι ένα καταπράσινο φυτό που μπορούμε να διατηρήσουμε στον κήπο, καθώς και μέσα στο σπίτι για να δώσουμε ζωντάνια και να δημιουργήσουμε μοναδικές διακοσμητικές συνθέσεις. Αν και η φτέρη δεν μας χαρίζει ανθοφορία, διαθέτει εξαιρετική καλλωπιστική αξία χάρη στα εντυπωσιακά μακρόστενα φύλλα της. Η φτέρη ανήκει στα τροπικά φυτά και αναπτύσσεται καλύτερα σε ζεστό και υγρό περιβάλλον. Σε εξωτερικό χώρο, επιλέγουμε ημισκιερές και σκιερές θέσεις που δεν βρίσκονται εκτεθιμένα στον έντονο μεσημεριανό ηλιο του καλοκαιριού. Για να φυτέψουμε τη φτέρη σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, επιλέγουμε σημεία με ανατολική ή δυτική έκθεση. Αν πάλι θέλουμε να την τοποθετήσουμε μέσα στο σπίτι, επιλέγουμε ένα φωτεινό χώρο που δεν χτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου. Η φτέρη είναι ευαίσθητη τόσο σε χαμηλές θερμοκρασίες όσο και σε πολύ υψηλές, καθώς και σε απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας. Καθώς είναι ευαίσθητη σε ψυχρά και θερμά ρεύματα, είναι σημαντικο να της εξασφαλίσουμε μία προφυλαγμένη θέση.

3Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του νυχτολούλουδου;
Για να φτιάξουμε καινούρια φυτά νυχτολούλουδου, στα τελη της άνοιξης, παίρνουμε τμήματα βλαστού μήκους 10-15 εκατοστών από την κορυφαία βλάστηση του φυτου. Οι βλαστοί αυτού (μοσχεύματα) δεν πρέπει να είναι ξυλώδεις και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φέρουν ανθοφορία για μπορέσει να πετύχει ο πολλαπλασιασμός. Φροντίζουμε να κόβουμε τα μοσχεύματα του νυχτολούλουδου σε σημείο ακριβώς λίγο πάνω από το γόνατο, δηλαδή την υπερπλασία του βλαστού από την οποία βγαίνουν νέοι βλαστοί και φύλλα. Αφαιρούμε τουλάχιστον τα 2/3 των φύλλων του μοσχεύματος του νυχτολούλουδου αφήνοντας λίγα φύλλα μόνο στην κορυφή του. Επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης με αρκετό περλίτη και ελαφρόπετρα για να φυτέψουμε το μόσχευμα σε μικρή γλάστρα φυτωρίου. Ο χρόνος ριζοβολίας του μοσχεύματος του νυχτολούλουδου, μέχρι να μπορούμε να το μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική του θέση στον κήπο, κυμαίνεται από 6-8 εβδομάδες ανάλογα τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα