Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Tα Μυστικά του Κήπου…

Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά η τούτα στη ντομάτα;
Για την οικολογική και βιολογική καταπολέμηση του εντόμου της Τuta και περιορισμό της δράσης του, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μέτρων που περιλαμβάνει τις παρακάτω ενέργειες:
– Καταστρέφουμε τα υπολείμματα προηγούμενων καλλιεργειών ντομάτας, πιπεριάς, μελιτζάνας, πατάτας καθώς και τα ζιζάνια του στίφνου και του τάτουλα όπου φιλοξενείται επίσης το έντομο της τούτα.
– Αποφεύγουμε νέες φυτεύσεις ντομάτας δίπλα σε καλλιέργεια με ήδη προσβεβλημέvα φυτά τομάτας, πιπεριάς, μελιτζάνας, πατάτας.
– Χρησιμοποιούμε υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό ντομάτας από τα φυτώρια, απαλλαγμένο από το έντομο της τούτα.
– Χρησιμοποιούμε ειδικές φερομονικές παγίδες που ελκύουν μαζικά τα αρσενικά έντομα τούτα, τόσο για την παρακολούθηση αλλά και για τη σύλληψη πληθυσμού του εντόμου και τον περιορισμό αύξησης του.
– Σκονίζουμε ή ψεκάζουμε με βιολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας τα φυτά ντομάτας κάθε 15 μέρες για την αντιμετώπιση των καμπιών της Tuta στο φύλλωμα και στους καρπούς.
– Ψεκάζουμε με ζεόλιθο ή με καολίνη, προληπτικά στο φύλλωμα των φυτών της ντομάτας για να μην μπορέσουν να αφήσουν τα αβγά τους, τα έντομα της τούτα.

Θα μου πείτε λίγα λόγια για το λουλούδι σχίζανθο;
mistikakipou-sxizanthos-frontida-370x220Ο σχίζανθος είναι ένα πανέμορφο ετήσιο λουλούδι με καταγωγή από το Περού που ανήκει στην ίδια οικογένεια με την πετούνια. Τα λουλούδια του σχίζανθου εμφανίζονται από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου και τα συναντάμε σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, σχεδίων και μεγεθών. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα εντυπωσιακά, καθώς θυμίζουν μικρές πεταλούδες και γι’ αυτό αλλωστε ο σχίζανθος αναφέρεται ως λουλούδι πεταλούδα (butterfly). Ο σχίζανθος χρειάζεται σχετικά δροσερό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει και γι’ αυτό προτιμάμε ημισκιερες θέσεις για τη φύτευσή του. Αν τον φυτέψουμε σε ηλιοφανή σημεία, τα άνθη του θα ξεραθούν κατά τους καλοκαιρνούς μήνες. Ο σχίζανθος είναι ευαίσθητος στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και στις πρώτες χειμωνιάτικές παγωνιές. Προτιμά γόνιμο χώμα που να συγκρατεί την υγρασία, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για να μπορέσει να δώσει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία. Για να φυτέψουμε τον σχίζανθο σε γλάστρα στο μπαλκόνι, προτιμούμε θέση με δυτική ή ανατολική έκθεση προκειμένου να τον προφυλάξουμε από τον δυνατό καλοκαιρινό ήλιο.

Τι συνθήκες χρειάζεται ο καλλιστήμονας για να αναπτυχθεί;
mistikakipou-kallistimonas_vourtses-370x220Ο καλλιστήμονας είναι ένας εξωτικός καλλωπιστικός θάμνος που ανθίζει από το Μάιο ως τον Σεπτέμβριο. Με καταγωγή από τη μακρινή Αυστραλία, ο καλλιστήμονας ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά επιμήκη λουλούδια με τους κόκκινους στήμονες που μοιάζουν με βούρτσες. Aπό εκεί, άλλωστε, ο καλλιστήμονας πήρε και το ιδιαίτερο όνομα του. Ο καλλιστήμονας ανήκει στην ίδια οικογένεια με την μυρτιά και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 3-4 μέτρα. Δημοφιλές φυτό για τους κηποτέχνες, ο καλλιστήμονας επιλέγεται για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο αλλά και σε μεγάλες γλάστρες. O καλλιστήμονας ευδοκιμεί σε περιοχές με θερμό, ξηρό καλοκαίρι και ήπιο χειμώνα. Επειδή ο καλλιστήμονας είναι ευαίσθητος σε παρατεταμένη παγωνιά και στους βοριάδες, προτιμούμε να τον φυτεύουμε σε ηλιόλουστες προφυλαγμένες θέσεις. Αν φυτέψουμε τον καλλιστήμονα σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, επιλέγουμε σημεία με νότια ή δυτική έκθεση. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο καλλιστήμονας αναπτύσσεται καλύτερα σε όξινα εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία που διαθέτουν καλή αποστράγγιση. Κατά τη μεταφύτευση του καλλιστήμονα, θα πρέπει να προσέξουμε να μην σπάσει η μπάλα χώματος γύρω από τη ρίζα, καθώς διαθέτει ευαίσθητο ριζικό σύστημα και ίσως δημιουργηθεί πρόβλημα.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα