Μουσείο Τυπογραφείας

Τα μυστικά του κήπου

Ποιος ο ρόλος του βορίου στην λίπανση της ελιάς;
H καλλιέργεια της ελιάς, εκτός από τα βασικά θρεπτικά στοιχεία λίπανσης που απαιτεί (άζωτο, φώσφορο, κάλιο) έχει και την ανάγκη ιχνοστοιχείων όπως το βόριο. Το βόριο είναι κρίσιμο ιχνοστοιχείο στη λίπανση της ελιάς, πολύ σημαντικό για το στάδιο της άνθησης και καρπόδεσης. Η έλλειψη βορίου στην ελιά είναι πολύ διαδεδομένη και παρατηρείται τόσο σε νεαρά όσο και σε αιωνόβια ελαιόδεντρα, όπου εμφανίζεται ξήρανση κλάδων και κιτρίνισμα του κορυφαίου τμήματος των φύλλων. Επίσης, η έλλειψη βορίου στην ελιά, έχει σαν συμπτώματα την νέκρωση του ακραίου οφθαλμού της βλάστησης, τη μείωση διαφοροποίησης ανθοφόρων οφθαλμών, την καρπόπτωση την περίοδο του καλοκαιριού, καθώς και την παραμόρφωση του ελαιόκαρπου. Τέλος, η μεγάλη έλλειψη βορίου στα ελαιόδεντρα μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη ξήρανση κλάδων και να οδηγήσει σταδιακά, ακόμα και σε πλήρη ακαρπία. Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της έλλειψης βορίου στην ελιά, μπορεί να γίνει με την προσθήκη λιπάσματος βορίου μέσα στο χειμώνα. Μπορεί να γίνει λίπανση των ελαιόδεντρων με βόρακα (βόριο) 250-300 γραμμάρια ανά δέντρο κάθε 2-3 χρόνια. Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα μικτά λιπάσματα της ελιάς, που προσθέτουμε κάθε χρόνο, περιέχουν μικρή ποσότητα βορίου 0,3-0,5% που ισοδυναμεί με τις ετήσιες ανάγκες λίπανσης των ελαιόδεντρων σε βόριο. Η λίπανση με βόριο στα ελαιόδεντρα μπορεί να γίνει και με διαφυλλική εφαρμογή κατά την περίοδο της άνθησης και της καρπόδεσης της ελιάς,

Τι φυτά ευδοκιμούν κάτω από πεύκα;
mistikakipou-fita-kato-apo-pefko-370x220Όσοι έχουμε πεύκο στον κήπο μας, έχουμε αντιμετωπίσει δυσκολίες στο να φυτέψουμε λουλούδια και θάμνους και ενδεχομένως να έχουμε την εντύπωση ότι δεν υπάρχει φυτό που να αναπτύσσεται κάτω από πεύκο. Όμως Αρκετά φυτά μπορούν να ευδοκιμήσουν κάτω από πεύκα όπως ο σχίνος, το πουρνάρι, το ρείκι και η δάφνη, πρόκεται για ιδιαίτερα ανθεκτικούς θάμνους με δυνατές ξυλώδεις ρίζες που αναπτύσσονται ικανοποιητικά ανάμεσα από το πυκνό ριζικό σύστημα των πεύκων. Από ανθοφόρα καλλωπιστικά φυτά, η αζαλέα, το ροδόδενδρο και η ορτανσία μπορούν να φυτευτούν κάτω από πεύκα, καθώς χρειάζονται όξινο έδαφος και σκιερές θέσεις για να μας χαρίσουν την πλούσια ανθοφορία τους, περιβάλλον που ταιριάζει με αυτό τον πεύκων. Αν θέλουμε φυτά εδαφοκάλυψης, ο κισσός και η έρπουσα βίγκα αποτελούν δύο πολύ καλές επιλογές. Αρκετά είδη γερανιού μπορούν επίσης να αναπτυχθούν και να ανθοφορήσουν κάτω από πεύκα. Κι αν θέλουμε και καρποφόρους θάμνους στον κήπο με τα πεύκα, το βατόμουρο, το σμέουρο, το φραγκοστάφυλο και το μύρτιλο είναι εξίσου ανθεκτικά.

Θα μου πείτε λίγες πληροφορίες για το κίτρινο γιασεμί;
mistikakipou-kitrino-giasemi-370x220Εκτός από το γνωστό γιασεμί που ανθίζει την άνοιξη και το καλοκαίρι, υπάρχει και το χειμωνιάτικο γιασεμί με τα υπέροχα κίτρινα λουλούδια! Δεν αναρριχάται τόσο όπως τα περισσότερα είδη γιασεμιού, γι’ αυτό το λέγεται και ημιαναρριχόμενο, έχει πιο κρεμοκλαδή ανάπτυξη. Με καταγωγή από την Κίνα, το κίτρινο γιασεμί αναπτύσσεται περισσότερο πλευρικά και φτάνει τα 3 μέτρα σε πλάτος και τα δύο μέτρα σε ύψος. Ανθίζει από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο στις ζεστές περιοχές της χώρας και πιο όψιμα στις βόρειες. Η ανθοφορία του χειμωνιάτικου γιασεμιού ξεκινάει πριν αναπτυχθεί το ανοιξιάτικο φύλλωμα και γι’ αυτό άλλωστε ονομάζεται και γυμνανθές. Τα λουλούδια του, αν και δεν είναι αρωματικά, παραμένουν στο φυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το κίτρινο γιασεμί αποτελεί εξαιρετική επιλογή για φράκτες, τοίχους και χαμηλά κιγκλιδώματα, κατά την περίοδο του χειμώνα όπου οι επιλογές σε λουλούδια είναι αρκετά περιορισμένες. Το κίτρινο γιασεμί είναι αρκετά πιο ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες, σε παγετό και βοριάδες.  Αναπτύσσεται καλύτερα και ανθοφορεί σε ηλιοφανή ή ημισκιερά σημεία και μπορεί να φυτευτεί σε όλα  σχεδόν τα εδάφη.

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.