Μουσείο Τυπογραφείας

«Συνεδριακό Κέντρο η πρώην Γαλλική Σχολή»

Επιμένει η Διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης στην απόφασή της να μεταφερθεί και να λειτουργήσει το Τμήμα Αρχιτεκτόνων στην Πολυτεχνειούπολη στα Κουνουπιδιανά και συγκεκριμένα σε Τμήμα της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος, ώστε, όπως εξηγεί, να ξαναγίνει η πρώην Γαλλική Σχολή της Χαλέπας συνεδριακό κέντρο «το οποίο θα επιτρέψει τη διαρκή διοργάνωση μικρών συνεδρίων, θερινών σχολείων και συναφών δράσεων χωρίς υπερβολικό κόστος για το Πολυτεχνείο».

Ωστόσο, παραδέχεται πως δεν πρόκειται για μόνιμη λύση και επισημαίνει ότι η λύση αυτή θα δρομολογηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.
Χθες, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, αλλά και τη σχετική συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, η Πρυτανεία, αλλά και το Συμβούλιο του Ιδρύματος, εξέδωσαν ανακοίνωση – απάντηση και μεταξύ άλλων, αφού κάνουν μια ιστορική αναδρομή, υποστηρίζουν:
«Η Αρχιτεκτονική Σχολή, ως η νεότερη Σχολή του Πολυτεχνείου, στεγάστηκε αρχικά στην πρώην Γαλλική Σχολή στη Χαλέπα, με προοπτική κάποια στιγμή να αποκτήσει κατάλληλες μόνιμες εγκαταστάσεις. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να δοθεί καλύτερη λύση, οι ανάγκες διαρκώς μεγάλωναν και οι προσωρινές λύσεις που κατά καιρούς δρομολογήθηκαν με τη χρήση αυθαιρέτων εγκαταστάσεων στον περίβολο της Γαλλικής δεν είναι πλέον αποδεκτές: Δεν πληρούνται στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας, ενώ έχει επιβληθεί στο Ιδρυμα πρόστιμο από την Πολεοδομία μετά από επαναλαμβανόμενες καταγγελίες των περιοίκων και τη διενέργεια αυτοψίας. Ταυτόχρονα, στις σημερινές οικονομικές συνθήκες το Ιδρυμα δεν μπορεί να αντέξει το κόστος που επιφέρει η αναγκαστική λειτουργία διπλών εγκαταστάσεων στην Πολυτεχνειούπολη και στη Γαλλική Σχολή (εστιατόρια, βιβλιοθήκες, μηχανογραφικά κέντρα) και το υψηλό κόστος λειτουργίας ενός παλαιού και ενεργοβόρου κτηρίου.
Για να δοθεί άμεσα λύση στο πιεστικό στεγαστικό πρόβλημα της Αρχιτεκτονικής Σχολής, η Σύγκλητος του Ιδρύματος ομόφωνα ενέκρινε πρόταση της σημερινής διοίκησης, η οποία διαμορφώθηκε μέσα από συνεργασία με τη Γενική Συνέλευση της Σχολής και αποδοχή προτάσεων από μεγάλο μέρος φοιτητών της Σχολής. Η Αρχιτεκτονική Σχολή μεταφέρεται σε τμήμα των νέων κτηρίων της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος (με τη σύμφωνη γνώμη της Σχολής αυτής) καθώς και σε ειδικά κατασκευασμένους χώρους Σχεδιαστηρίων που είναι διαθέσιμοι στην Πολυτεχνειούπολη. Η λύση αυτή αποδίδει άμεσα στη Σχολή Αρχιτεκτόνων χώρους συνολικού εμβαδού περίπου 2.500 τετραγωνικών μέτρων, τη στιγμή που οι ωφέλιμοι χώροι του κτηρίου της πρώην Γαλλικής Σχολής είναι περίπου 1.100 τετραγωνικά μέτρα».
Καταλήγοντας αναφέρουν:
«Η μόνιμη λύση για τη στέγαση της Αρχιτεκτονικής Σχολής θα δρομολογηθεί μετά από ενδελεχή αξιολόγηση των εναλλακτικών λύσεων από τη διοίκηση και τα όργανα του Ιδρύματος (Σύγκλητο και Συμβούλιο Ιδρύματος) το επόμενο χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες υποδομές, εντός και εκτός Πολυτεχνειούπολης και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.
Η πρώην Γαλλική Σχολή θα ξαναγίνει ένα μικρό Συνεδριακό Κέντρο, το οποίο θα επιτρέψει τη διαρκή διοργάνωση μικρών συνεδρίων, θερινών σχολείων και συναφών δράσεων χωρίς υπερβολικό κόστος για το Πολυτεχνείο. Η ύπαρξη μάλιστα σε μικρή απόσταση του συνεδριακού κέντρου του Ιδρύματος “Ελ. Κ. Βενιζέλος” και των χώρων διαλέξεων στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο μπορεί να υποστηρίξει και τη διοργάνωση μεγαλυτέρων συνεδρίων με παράλληλες συνεδρίες στην περιοχή της Χαλέπας. Ακολουθώντας τα καλύτερα πρότυπα που υπάρχουν και στην Ελλάδα, η Γαλλική Σχολή ως Συνεδριακό Κέντρο θα προβάλλει τις δράσεις του Πολυτεχνείου και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία».
Την ανακοίνωση υπογράφουν ο πρύτανης Βασίλης Διγαλάκης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Διονύσης Τσιχριτζής, οι αναπληρωτές πρύτανη Γιώργος Σταυρουλάκης και Νίκος Νικολαΐδης και ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Νίκος Καλογεράκης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.