Μουσείο Τυπογραφείας

Συνάντηση με τα ΔΗΠΕΘΕ στο υπουργείο Πολιτισμού

Η πρώτη συνάντηση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και των καλλιτεχνικών διευθυντών και προέδρων των ΔΗΠΕΘΕ, με θέμα την επανεκκίνηση του θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου.
Οπως ανακοίνωσε χθες το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, μεταξύ άλλων η υπουργός Λίνα Μενδώνη στην εισήγηση της προέταξε τον περιφερειακό χαρακτήρα και ρόλο των θεάτρων, καθώς πολλοί οργανισμοί από αυτούς βρίσκονται υπό την αιγίδα ενός και μόνο δήμου. Δεσμεύτηκε επίσης στην αύξηση του ποσού της επιχορήγησης του Υπουργείου Πολιτισμού που θα ισχύσει από την επόμενη προγραμματική σύμβαση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ως υπόδειγμα για το νέο νομικό πλαίσιο προτάθηκε το παράδειγμα της διοικητικής δομής του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, το οποίο έχει συσταθεί εξαρχής ως πολυμετοχική Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.. Το παράδειγμα αυτό θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα περιφερειακά θέατρα της χώρας».
Ακόμα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης Σοφία Μαλανδράκη Κρασουδάκη τόνισε μεταξύ άλλων «τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Κρήτης και την ανάγκη να προβλεφτεί ένα επιπλέον ποσό για τα έξοδα μετακίνησης των συντελεστών αλλά και των ίδιων των παραστάσεων εντός και εκτός Κρήτης, καθώς η μετακίνηση των παραστάσεων ανά την Ελλάδα είναι επιθυμία όλων των ΔΗΠΕΘΕ αλλά και του Υπουργείου. Επιπλέον έκρινε σημαντικό να υπάρξει ένας αλγόριθμος που θα συνδέσει την επιχορήγηση του Υπουργείου με τα χρήματα της Αυτοδιοίκησης».
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης Έφη Θεοδώρου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη διαφύλαξης του δημόσιου χαρακτήρα των ΔΗΠΕΘΕ, στο πλαίσιο μιας εθνικής περιφερειακής πολιτικής που θα επιτρέψει στα ΔΗΠΕΘΕ να επιτελέσουν τον ιδρυτικό τους ρόλο, μέσω μίας ισχυρής οικονομικής υποστήριξης του Υπουργείου, καθώς τα τελευταία χρόνια με τη μείωση των επιχορηγήσεων παρατηρήθηκε συρρίκνωση της λειτουργίας των ΔΗΠΕΘΕ με επακόλουθο τη σημαντική μείωση των θεατών.
Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του δήμου Χανίων και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης Γιάννης Γιαννακάκης «επιβεβαίωσε τα προνόμια και την ευελιξία της νομικής μορφής του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, με κύριο μέτοχο το δήμο Χανίων, την Περιφέρεια Κρήτης και μετόχους από περισσότερους δήμους της Κρήτης».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.