Μουσείο Τυπογραφείας

Στην πόλη του Υψηλάντη

Εσχάτως η κα Γιάννα  Αγγελοπούλου εκάλεσε τους Έλληνες να συνδράμουν και με τις ιδέες τους, στον επικείμενο εορτασμό των 200 ετών από της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
Έτσι αφού μεταφέρω στις στήλες της εφημερίδος σας την κατωτέρω ΄΄είδησιν΄΄΄,
ΜΕΛΛΟΝ, 27.2.1870 – Εδημοσιεύθη εν τω χθεσινώ φύλλω του ΑΙΩΝΟΣ, ότι υπαρχούσης εν τη επαρχία Μίσγαν της Αμερ. Ομοσπονδίας πόλεως ονομαζομένης ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ, ο εκτελών χρέη πρεσβευτού ημών παρά τη Ομοσπονδία, Κλ.  Ραγκαβής εκ περιεργείας ηρώτησε δι΄επιστολής τον δήμαρχον , πόθεν ωνομάσθη ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ , ο δε απήντησεν ότι επί του κατά των Οθωμανών αγώνος των Ελλήνων, διαρκούσης της φήμης των κατορθωμάτων του αοιδίμου στρατηγού και πληρούσης ενθουσιασμού τους Αμερικανούς εδόθη τ΄ όνομα αυτού εις την αρτιγενή τότε πόλιν υπό των κατοίκων. Πόσον εκφραστικόν είναι τούτο παρά λαού μεγάλου και ελευθέρου΄.
Προτείνω να λάβη χώρα κ’αποια εκδήλωση στην πόλη του Μίτσιγκαν, η οποία φέρει το όνομα του ηγέτη της Φιλικής Εταιρείας και πρωταγωνιστή της εθνικής εξέγερσης, πρίγκηπα Αλέξανδρο Υψηλάντη , ο οποίος, ως και ο αδελφός του Δημήτριος, εγκατέλειψαν πλούτη και ανέσεις και ηνάλωσαν σύμπασαν την πατρικήν και μητρικήν περιουσίαν των και εν τέλει και την ζωήν των, εις τον βωμόν της ανεξαρτησίας των Ελλήνων.

1 σχολιο

  • [ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ [Συντ/χος νομικός, κοινωνιολόγος ΧΑΝΙΑ]] ~ ~ ~ Απάντηση

    Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι οι αδελφοί Αλέξανδρος και Δημήτριος “Υψηλάντης” κατάγονταν από τον Ελληνικό Πόντο.
    Με εκτίμηση Γ. Καραγεωργίου, συντ/χος νομικός, κοινωνιολόγος. ΧΑΝΙΑ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.