Μουσείο Τυπογραφείας

Στην Ελλάδα του σήμερα

Συνθλιμμένη είναι η μεσαία τάξη στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.
Και πώς να μην είναι… Οταν χιλιάδες νοικοκυριά μόλις και με τα βίας αντεπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους. Οταν στενάζουν από τις φορολογικές επιβαρύνσεις των τελευταίων χρόνων -άλλη έρευνα του Οργανισμού δείχνει μάλιστα ότι η χώρα μας καταλαμβάνει την 13η θέση ανάμεσα σε 36 χώρες σε φορολογικά βάρη.
Οταν οι δαπάνες τους υπερβαίνουν τα εισοδήματά τους και για την κάλυψη των ουσιαστικών αναγκών, αρχίζουν και… κόβουν δαπάνες, περιοριζόμενα στα άκρως απαραίτητα.
Σε συνδυασμό δε, με τις μειώσεις των μισθών ή συντάξεων που έχουν υποστεί και με την ανεργία να είναι σε υψηλά επίπεδα, ο μέσος Ελληνας πώς να αντέξει;
Περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά της ελληνικής μεσαίας τάξης βιώνουν τέτοιου είδους καταστάσεις.
Καταρρέουν κυριολεκτικά, καθώς χρόνο με τον χρόνο γίνονται περισσότερο ευάλωτα, με το κόστος διαβίωσης να αυξάνεται ταχύτερα από το διαθέσιμο εισόδημα, και τα σημάδια της υπερχρέωσης να είναι ολοένα και πιο έντονα.
Και κάπως έτσι, η μεσαία τάξη οδηγείται στην εξαφάνιση… Για να μείνουμε πλέον με δύο αυστηρά διαχωρισμένες κοινωνικές ομάδες: τους πλούσιους και τους φτωχούς. Και να λέμε ότι κάποτε «υπήρχε στην Ελλάδα και η μεσαία τάξη»!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.