Μουσείο Τυπογραφείας

“Στην Αρένα” με όπλο την ευαισθησία

Ενα αγωνιστικό προσκλητήριο απέναντι στις προκλήσεις που επιφυλάσσει η ζωή αποτελεί η ποιητική συλλογή με τίτλο “Στην αρένα” του Σήφη Μιχελογιάννη, η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Ραδάμανθυς” και παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
O  ίδιος μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε πως «η Αρένα μας καλεί να προσέλθουμε στον αγώνα με τόλμη και αυταπάρνηση κι ας είναι σίγουρο το τέλος που μπορεί να είναι τραγικό».
«Το νόημα της ζωής είναι ο αγώνας», σημείωσε ο Χανιώτης νομικός και παλιός πολιτικός και συμπλήρωσε: «Τα ποιήματα αυτά θυμίζουν τον Καζαντζάκη που στέκεται μπροστά στην άβυσσο, κραυγάζει αλλά δεν πέφτει μέσα. Θέλει να συνεχίσει τον ανηφορικό του αγώνα».
Στην ερώτηση των «Χ.ν.» γιατί επέλεξε την ποιητική γλώσσα, ο κ. Μιχελογιάννης αναφέρθηκε στην πυκνότητα που χαρακτηρίζει την ποιητική έκφραση: «Η ποίηση σου δίνει το δικαίωμα με ένα περιεκτικό και σύντομο τρόπο να προσπαθήσεις να αποκαλύψεις την αλήθεια της ανθρώπινης ψυχής και των πολύπλοκων ανθρώπινων σχέσεων».
Ο τέως πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φίλης χαρακτήρισε το βιβλίο «απόσταγμα εμπειρίας μιας ολόκληρης ζωής, ενός ανθρώπου που έχει ζήσει πολλές όψεις αυτής της κοινωνίας ως άνθρωπος, επιστήμονας και πολιτικός». Συνεχίζοντας ο κ. Φίλης επεσήμανε ότι ο αναγνώστης των ποιημάτων μπορεί να διαπιστώσει πως ο ποιητής καταφέρνει μέσα από ελάχιστες λέξεις να πει πάρα πολλά πράγματα. «Αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της συλλογής», τόνισε ο κ. Φίλης.
Η φιλόλογος και υπεύθυνη της τοπικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Ρούλα Βουράκη μίλησε για την ευαισθησία που διακρίνει τον Σ. Μιχελογιάννη στον τρόπο που παρατηρεί τον κόσμο. «Είναι ποιήματα όχι μόνο με αισθαντική πνοή, αλλά και μια έλλογη, γραπτή διαμαρτυρία. Είναι πολλαπλά τα μηνύματα της “Αρένας” από το εξώφυλλο ακόμα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι το μήνυμα που στέλνει η «Αρένα» είναι «να δώσει φωνή στους αδύναμους και όραμα στους νέους, προτρέποντας τον καθένα να πάρει θέση απέναντι στα πράγματα». «Είναι ποιήματα απόσταγμα πείρας, βιωμάτων και ευαισθησίας βαθιάς. Περιέχει πολιτικά μηνύματα, κοινωνικές θέσεις αλλά και ρομαντική διάθεση. Περιδιαβαίνει κανείς όλες τις περιστάσεις της ζωής. Είναι μια ποιητική κατάθεση που διαβάζεται πολλαπλώς», υπογράμμισε η κα Βουράκη.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) και οι εκδόσεις «Ραδάμανθυς», ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η φιλόλογος Μαρία Μαράκη.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.