Μουσείο Τυπογραφείας

Στάση εργασίας πραγματοποιούν την Πέμπτη οι δικαστικοί υπάλληλοι

Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν αύριο Πέμπτη, από τις 9 έως τις 11 το  πρωί οι υπάλληλοι των δικαστηρίων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιθετική στάση ορισμένων πολιτών απέναντί τους και για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους προς ένα συνάδελφό τους ο οποίος, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, καλείται να δώσει εξηγήσεις στον πταισματοδίκη ως ύποπτος για παράβαση καθήκοντος μετά από καταγγελία από πολίτη που θεωρεί ότι θίγονται τα συμφέροντά του από τον τρόπο που ο υπάλληλος εκτελεί τα καθήκοντά του.
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ο χώρος των Δικαστηρίων είναι από τη φύση του ένας χώρος γεμάτος ένταση και πίεση, επειδή τις περισσότερες φορές οι πολίτες προσέρχονται στις Δικαστικές υπηρεσίες συναισθηματικά φορτισμένοι και αγανακτισμένοι. Τα τελευταία χρόνια ιδίως, αυξάνονται συνεχώς σε αριθμό οι περιπτώσεις πολιτών που έχοντας πληθώρα νομικών υποθέσεων βρίσκονται συστηματικά στα Δικαστήρια και απαιτούν να εξυπηρετούνται κατ’εξαίρεση και κατά προτεραιότητα, χωρίς να σέβονται τους κανόνες λειτουργίας των Δικαστικών υπηρεσιών και εν τέλει καταφεύγουν σε αναφορές, καταγγελίες, μηνύσεις και προσβολές δια του τύπου εναντίον των δικαστικών υπαλλήλων που προσπαθούν να τους εξυπηρετήσουν.
Οι Δικαστικοί υπάλληλοι καθημερινά καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πολίτες, επιδεικνύοντας εργατικότητα, φιλότιμο και αυταπάρνηση, καθώς είμαστε μέρος της κοινωνίας που μάχεται για να δικαιωθεί και βοηθάμε στην διεκπεραίωση των υποθέσεων τους με κατανόηση, υπομονή και ευγένεια.
Δοθέντων όλων των ανωτέρω, δεν μπορούμε να εργαζόμαστε στο χώρο της Δικαιοσύνης υπό το κράτος της απειλής, ούτε να συρόμαστε οι ίδιοι στα δικαστήρια ως ύποπτοι ή κατηγορούμενοι χωρίς προφανή λόγο. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να διασφαλίσουμε στις δικαστικές υπηρεσίες μια απρόσκοπτη εργασία, όπως επιτάσσει ο νόμος και όχι όπως επιτάσσουν οι επιθυμίες ή οι εμμονές και τα συμφέροντα ορισμένων.
Στο πλαίσιο αυτό, συμπαραστεκόμαστε σε συνάδελφό μας που καλείται στα πλαίσια προκαταρτικής εξέτασης να δώσει εξηγήσεις στον Πταισματοδίκη ως ύποπτος για παράβαση καθήκοντος, μετά από καταγγελία πολίτη, που θεωρεί ότι θίγονται τα συμφέροντά του από τον τρόπο που ο συνάδελφος εκτελεί τα καθήκοντά του.
Θεωρούμε, ότι είναι καταφανώς άδικο και απαράδεκτο ένας συνάδελφος να δέχεται επίθεση από πολίτη που θεωρεί ότι μέσω παράνομων πιέσεων στο χώρο εργασίας, μέσω καταγγελιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εν τέλει μέσω καταγγελιών προς τον Εισαγγελέα, θα καταφέρει να επιλύσει τις υποθέσεις του, χωρίς επί της ουσίας να μπορεί να στοιχειοθετήσει κάποια κατηγορία εναντίον του συναδέλφου.
Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Χανίων καταγγέλλει ως απαράδεκτες τέτοιου είδους συμπεριφορές στο χώρο της Δικαιοσύνης και ιδίως στις περιπτώσεις που ευοδώνονται τέτοιες καταγγελίες και προχωρούν σε προκαταρτική εξέταση, όπως του συναδέλφου και ενημερώνει τους πολίτες ότι θα προβεί σε δίωρη διακοπή εργασιών την Πέμπτη 14/11/2019 και από ώρες 09:00-11:00, προκειμένου να αναδειχθεί το πρόβλημα.

4 Σχόλια

 • [Συντεχνίας Αλληλέγγυος] ~ ~ ~ Απάντηση

  Κύριοι υπάλληλοι Δικαστηρίων και κύριοι του Δημοσίου γενικότερα από ποτέ δηλαδή αρνεισθε το δικαίωμα στον οποιονδήποτε να κάνει μήνυση για οποιοδηποτε θέμα;Εγω λεω ότι δεν έχει βλαση η καταγγελία του πολίτη, αλλά θα μπορούσε και να έχει. Δεν έχει δικαίωμα ο πολίτης να υποβλαει μήνυση, να κάνει τα νόμιμα; Αν νομίζει ότι θίγεται ο υπάλληλος ας αντιδράσει στα πλαίσια του Νόμου όπως έχει δικαίωμα. Κανένας ΔΕΝ Είναι Υπεράνω ΤΗΣ διαδικασίας και του Νόμου . Αρνεισθε συνταγματικό δικαίωμα σε έναν πολίτη;

  Απίθανα Πράγματα!

 • [ΚΑΡΑΤΕΚΑΣ] ~ ~ ~ Απάντηση

  Γιατί δίκιο έχουμε πάντοτε εμείς. Και οποίος τα βάζει με εμάς ταλαιπωρούμε και αυτόν και τον ξάδερφο του και όλο του το σόι και τους γείτονες του και τους συγχωριανους του και όλη την πόλη.
  Δίκιο έχουμε εμείς, πάει και τελείωσε! οι άλλοι να πάνε να….

 • [γιώργος Νεα χωρα] ~ ~ ~ Απάντηση

  ΘΛΙΒΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΤ.

 • [Μάρκος Δασκαλάκης] ~ ~ ~ Απάντηση

  Κανένας δεν είναι υπεράνω του Νόμου, όλοι (πρέπει να) ελεγχομαστε και να ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕΘΑ για τις πράξεις μας και ιδιαίτερα οι Δημόσιοι Υπαλλήλοι που -υποτιθεται- εργάζονται για όλους τους πολίτες.

  Για άλλη μια φορά όμως, αποδεικνυεται, πως οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται μόνο για την πάρτη τους.

  Θλιβερό.

  Μάρκος Δασκαλάκης

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.