Μουσείο Τυπογραφείας

Στα πεταχτά

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΕΠΗΡΑΜΕ, επήραμε, φλουρί κωνσταντινάτο! Ετούτοι, οι της συμπολίτευσης κατά πλειοψηφία. Επήρατε, επήρατε βαρέλι δίχως πάτο! Οι άλλοι, οι της αντιπολίτευσης, πάλι κατά πλειοψηφία. Τελικά ούτε οι μεν ούτε οι δε φώναζαν από τηλεοράσεως τα συνθήματα που είχαν ετοιμάσει χθες και το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα τα φωνάξουν ούτε σήμερα. Η μπάλα χάθηκε, κάπου στην εξέδρα κι όσο να ’ναι απαιτείται χρόνος μέχρι να βρεθεί.

ΑΝΘΡΑΚΕΣ ο θησαυρός προχθές, αλλά μάλλον και για χθες. Για τον ας πούμε “θησαυρό” της συμφωνίας με τους εταίρους, τους δυνάστες δανειστές μας βεβαίως – βεβαίως ο λόγος. Ακούς εκεί θησαυρός. Εν πάση περιπτώσει και εν περιπτώσει πάση. Το τοπίο, ενώ έχω ήδη αρχίσει να γράφω, τη στήλη (μεσημεράκι Πέμπτης) είνα θολό και κανείς δεν εγγυάται ότι θα ξεθολώσει τουλάχιστον σήμερα. Κι αν έχουν δει τα ματάκια μας αυτές τις μέρες!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ πρωτοφανές το φαινόμενο να μαλώνουν δύο ή περισσότεροι γαϊδάροι σε ξένο αχυρώνα! Εχει έναν δικό του τρόπο ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος να σχολιάζει τα πράγματα. Για τη διαφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για το ελληνικό ζήτημα, ο λόγος. Εν τη παλάμη και ούτω βοήσομεν! Η απάντηση που μου έδωσε, όταν του ζήτησα να μου πει τη γνώμη του για τη συμφωνία ή τη μη συμφωνία. Εκ των ων ουκ άνευ βέβαια ότι δηλώνει αγανακτισμένος με τη συμπεριφορά των δανειστών και ότι συνιστά ψυχραιμία. Ο,τι κι αν γίνει!

«ΤΟ ΟΤΙ δεν πεθαίνει η ελπίδα/ δε σημαίνει πως είναι και γεμάτη υγεία./ Αφού χρειάζεται συνέχεια μεταγγίσεις/ απ’ το αίμα μας». Από το “Ψηφιδωτό” (δεύτερη ποιητική σειρά του Ιάσονα Ευαγγέλου).

«ΖΗΤΑ ΝΑ ζήσει τη χαρά με σύριγγα στο χέρι/ αλλά ο Χάρος χαίρεται και του ’στησε καρτέρι». Δεν το ξέχασε ότι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών σήμερα ο φίλος ιερωμένος. Δική του η μαντινάδα στην οποία περιγράφει ωμά την πραγματικότητα. Χωρίς… ήξεις αφήξεις… Κι όποιος έχει αυτιά, ας ακούσει!

«ΣΤΗ ΡΩΜΑΪΚΗ σύγκλητο κάθε πρωί ακουγόταν το “Hannibal ante portas!”. Και από μένα κάθε μέρα θα ακούτε: “Kάτω τα χέρια από την Ελλάδα, δεν επιτρέπεται να επεμβαίνετε στη χώρα μου, όπου χαράζει ο λαός της το δικό της δρόμο”». Καταχειροκροτήθηκε απ’ όλες τις πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου ο Μανόλης Γλέζος, γι’ αυτά που είπε, μεταξύ των άλλων, προ ημερών σε μια μονόλεπτη παρέμβαση. Να τον χειροκροτούσαν και οι εδώ υπερασπιστές των δανειστών δυναστών μας, λέει…

ΠΑΡΕΛΑΣΗ υπουργών της νέας (ακόμα) κυβέρνησης στα Χανιά. Οχι όμως και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, η περιοδεία του οποίου στο νησί μας αναβλήθηκε. Μια άλλη φορά, εμείς εδώ θα είμαστε…

ΓΡΑΨΤΕ λάθος και μάλιστα εις διπλούν. Καλά να ’ναι ο φίλος, καθημερινός και πολύ προσεκτικός αναγνώστης της στήλης Σωτήρης Κοϊνάς που μου το υπέδειξε. Για την εκ παραδρομής αναφορά μου χθες στην επέτειο της επαναφοράς της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και τη θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ένα μήνα πριν, ο λόγος. Αναγκαία η διόρθωση! Αλλος ο Ιούνιος και άλλος ο Ιούλιος.

Ο ΑΡΙΣΤΙΠΠΟΣ ήξερε να προσαρμόζεται σε κάθε μέρος, κάθε στιγμή, σε κάθε πρόσωπο και ήταν γενικά καλοπερασάκιας. Κάποτε παρήγγειλε και του αγόρασαν μια πέρδικα για πενήντα δραχμές. Κι όταν κάποιος τον κατηγόρησε γι’ αυτό του απάντησε: «Εσύ ασφαλώς δεν θα έδινες ούτε έναν οβολό». Ο συνομιλητής του συμφώνησε μαζί του. Και ο Αρίστιππος: «Για μένα πενήντα δραχμές είναι ένας οβολός». (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της ιστορίας” εκδ. “Σαββάλας”).

«Κουράστηκα/ με τις υποσχέσεις που γέμισαν τη ζωή μου/ με τα ψίχουλα που ταΐζουν τις ελπίδες μου/ με την ισόβια κρίση και τη γενική αλαλία/ με τους ευήθεις πολιτικάντηδες που άσκεφτα φλυαρούν/ με τους εκ γενετής διαβρωμένους και πολλά υποσχόμενους/ με τους καταστροφείς και συνάμα αυτόκλητους σωτήρες/ με τους αδαείς που βυθίζουν τα παιδιά μας στην άγνοια/ με τους πειραματιστές ασελγούς στο σώμα της παιδείας/ με τους μικρόψυχους της κάθε λογής εξουσίας».
Από το ποίημα “Κουράστηκα” του Γιώργου Δουατζή.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.