Μουσείο Τυπογραφείας

Στα πεταχτά

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΠΑΠΠΟΥ, να ’ρθεις στη γιορτή μας, είμαι το “δελφινοκόριτσο”, μου ’πε μ’ όλη τη ναζιάρικη σοβαρότητα των έξι της χρόνων, η μικρή Ευδοκία κι αλίμονό μου αν δεν πήγαινα. Απίστευτο κι όμως αληθινό! Στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη μας ξενάγησαν (γονείς, παππούδες, γιαγιάδες και όχι μόνο) στο θέατρο “Δημήτρης Βλησίδης”, ένα βράδυ της περασμένης εβδομάδας τα νηπιάκια του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων. Αξιον εστί μιας βραδιάς Ιουνίου η γιορτή! Αξιες εισίν οι δασκάλες των παιδιών!

ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ τα παιδιά! Μια άλλη ελπίδα η ποίηση! Τα παιδιά της ελπίδας! Η ελπίδα των παιδιών! Τα παιδιά της ποίησης! Η ποίηση των παιδιών! Τι παιχνίδι κι αυτό το παιχνίδι των λέξεων…

ΔΥΣΚΟΛΗ κι αυτή η εβδομάδα που διανύουμε. Κάρο που έχει κολλήσει στη λάσπη και δεν λέει να ξεκολλήσει η χώρα. «Ομπρός παιδιά και δεν βολεί μονάχος του ν’ ανέβει ο ήλιος,/ σπρώχτε με γόνα και με στήθος να τον βγάλουμε απ’ τη λάσπη». Διαχρονική η παραγγελιά του ποιητή. Μέχρι πότε θα τον στέλνουμε απ’ “το άλλο μας τ’ αφτί”, παίζοντας την… πινακωτή;

«ΕΛΛΗΝΑΣ ονομάζεται/ όποιος προσπέρασε την ευτυχία/ αδιάφορος,/ στον νου του μόνον έχοντας ελευθερία». Απ’ το “Ψηφιδωτό” (τρίτη σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.

ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ τους άστεγους να ψάχνουν παγκάκι στα πάρκα… Να βλέπουμε τους άνεργους να περιφέρονται άσκοπα στις πλατείες… Να βλέπουμε τις ουρές των συσσιτίων να μεγαλώνουν… Συνηθίσαμε στις εικόνες της ντροπής;

ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ η έξοδος της Ελλάδας απ’ την Ευρωζώνη (Γκρέξιτ) με κάθε τρόπο συμβουλεύει ο Ομπάμα τη Μέρκελ. Την αποκλείει, ωστόσο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και περιμένει τις ελληνικές προτάσεις. Το μήνυμα “σφάξτε μας αγάδες μας ν’ αγιάσουμε”, δηλαδή.

«ΣΥΝΟΜΙΛΟΥΝΕ καθ’ αργά, αλλά δεν βγαίνει πράμα/ λύση στην κρίση δίνει πια μονάχα ένα θαύμα», η άποψη που διατυπώνει στη σημερινή του μαντινάδα ο Ηλίας ο Σταματάκης. Για λαγό απ’ το καπέλο του, που δεν μπορεί, όμως, να τον βγάλει, έκανε λόγο ο Γιούνκερ.

ΛΑΓΟΣ τη φτέρη έσειε κακό της κεφαλής του. Για τον λαγό που ακούει στο όνομα “Ευρωπαϊκή Ενωση” ο λόγος, σ’ ένα δεύτερο επίπεδο. Ο κυνηγός παραμονεύει. Πάντα οι κυνηγοί παραμονεύουν περιμένοντας να δουν τις φτέρες να κουνιούνται.

ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ είναι απλό άθλημα, 22 παίκτες κυνηγούν μια μπάλα για 90 λεπτά και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί. Δεν το είπε ξεκάρφωτα ο βετεράνος Αγγλος ποδοσφαιριστής Γκάρι Λίνεκερ, αυτό που κατέβηκε στην άκρη του μολυβιού μου. Για να κατεβεί κάπου κολλάει, για σκεφτείτε το…

ΜΕ ΤΟ που έφυγε απ’ τα Χανιά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ήρθε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Στις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Καντάνου ο πρώτος, στα εγκαίνια του πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου στα Σφακιά ο δεύτερος. Να βλέπουμε υπουργούς να ’ρχονται…

ΣΥΜΦΩΝΑ με τους νόμους του Λυκούργου, όποιος Σπαρτιάτης έμενε ανύπαντρος δεν είχε όλα τα πολιτικά του δικαιώματα και δεν μπορούσε να απαιτεί σεβασμό από τους νεότερους. Στον ονομαστό στρατηγό Δερκυλλίδα, όταν αυτός κάποτε ήλθε σε μια συγκέντρωση του λαού, ένας νεαρός Σπαρτιάτης αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση του λέγοντας: «Δεν έχεις γεννήσει παιδί, που θα παραχωρήσει σε μένα τη θέση του, όταν γεράσω». (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).

«Αξιον εστί το σύννεφο στη χλόη/ στο βρεμένο αστράγαλο το φρτ της σαύρας/ το βαθύ της Μνησαρέτης βλέμμα/ που δεν είναι αρνιού και άφεση δίνει./ Της καμπάνας ο άνεμος ο χρυσεγέρτης/ ο ιππέας που πάει ν’ αναληφτεί στη δύση/ και ο άλλος ιππέας ο νοητός που πάει/ της φθοράς τον καιρό ν’ ανασκολοπίσει/ Μιας νυχτός Ιουνίου η νηνεμία/ γιασεμιά και φουστάνια στο περιβόλι/ το ζωάκι των άστρων που ανεβαίνει/ της χαράς η στιγμή λίγο πριν κλάψει».
Από το “Αξιον εστί” του Οδυσσέα Ελύτη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.