Μουσείο Τυπογραφείας

Στα πεταχτά

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
«ΕΝΑΣ ποδοσφαιριστής με “μέλλον”/ πρώτα κλωτσάει τη σφαίρα του πνεύματος/ – και τη βγάζει “άουτ”./ Ύστερα κλωτσάει τη σφαίρα του ποδιού/ – και βάζει “γκολ”./ Συχνά κλωτσάει το σφυρό του συμπαίκτη/ – και κάνει “πέναλντυ”./ Και κάποτε κλωτσάει και το ίδιο το ποδόσφαιρο/ – και γίνεται “χούλιγκαν”». Από το “Ψηφιδωτό” (τρίτη ποιητική σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.

ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ σκοινί, κι ενώ ο χρόνος τελειώνει, οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς. Ουδείς μπορεί να προβλέψει με σιγουριά “τι τέξεται η επιούσα”. Η ελπίδα, ωστόσο, πάντα πεθαίνει τελευταία. Διορθώνω. Ποτέ δεν πεθαίνει η ελπίδα. Ο,τι κι αν γίνει τελικά δεν θα χαθούμε. Μες στα όλα έχει μάθει να διασχίζει τους αιώνες η Ελλάδα, για να θυμηθούμε τον Οδυσσέα Ελύτη στο “Τρελοβάπορο”.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ να ’ναι κι ό,τι να ’ναι; Οχι βέβαια! Υπάρχουν όρια κι αυτά τα όρια δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβιαστούν. “Κάθετος” σ’ αυτό και ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος. Οπως η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, άλλωστε.

«ΔΙΑΦΩΝΩ με ό,τι λές, αλλα θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα που έχεις να το λες». Σαν σχόλιο στη μη πραγματοποίηση τελικά της προγραμματισμένης εκδήλωσης για την Παιδεία στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων (εκ παραδρομής έγραψα ότι έγινε) προχθές η γνωστή φράση του Βολταίρου. Παιδείας ανάγνωσμα…

«ΣΤΗ ΓΗΣ ετούτη σα βρεθείς ντρέτα να περπατήσεις/ τα χνάρια να μυρίζουνε οπίσω σαν τ’ αφήσεις!». Από τον και εκλεκτό συνεργατη της εφημερίδας μας, Μυτιληνιό συγγραφέα Γιώργο Καμβυσέλλη, που κατοικοεδρεύει στο Σφηνάρι, η σημερινή μαντινάδα. Σφηναριώτικη!

ΕΥΦΗΜΗ… ευφημότατη (!) μνεία στον 35χρονο συμπολίτη μας Αντώνη Ντουντουλάκη που δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή να κρατήσει για πάρτη του τα 7.500 € που βρήκε κι έσπευσε να τα παραδώσει στην Αστυνομία. Η ανθρωπιά δεν είναι είδος εν ανεπαρκεία στον τόπο μας!

ΡΥΓΧΙΤΕΣ, ωτιόρυγχοι, μαργαρόνια, τα ονόματα των σκαθαριών που απειλούν τον καρπό της ελιάς με το που θα δέσει. Δράκοι κι αυτά όπως οι δάκοι κι άντε να ψάχνεις τον Αϊ-Γιώργη με… την ψεκαστήρα.

ΜΕ την Μπαρτσελόνα και όχι με τη Γιουβέντους στον αποψινό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ που θα γίνει στο Βερολίνο. Οπως οι περισσότεροι Ελληνες φίλαθλοι, άλλωστε. Μπάρτσα πάσης Ευρώπης!

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Φροντιστή, ποιήτρια, Αθήνα: Πολλά απ’ τα ποιήματα της συλλογής σας “Οι ωροδείκτες του άχρονου” (εκδ. “Ιωλκός”, 2014), που μου θυμίζουν τη δική μου. “Τα άλογα του χρόνου”, έχουν θέση στο τέλος των “πεταχτών”. Χάρηκα πολύ για τη γνωριμία μας στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών. Καλή συνέχεια!

Ο ΑΝΤΙΟΧΟΣ Γ’ αναμετρήθηκε στη θάλασσα με τους Ρωμαίους και ηττήθηκε κατά κράτος. Οταν ο Ρωμαίος στρατηγός Πόπλιος Σκιπίων πέρασε με τον στρατό του στην Ασία, ο Αντίοχος έστειλε πρεσβεία σ’ αυτόν ζητώντας ειρήνη, με όρους που δεν ήταν τόσο επαχθείς για τον ίδιο. Ο Σκιπίων τότε του απάντησε ότι, αν είχε υποβάλει αυτήν την πρόταση πριν από την ήττα του ή πριν οι Ρωμαίοι περάσουν στη Μ. Ασία, θα μπορούσε να ζητήσει αυτά που ζητούσε. Τώρα, όμως, που ο Ρωμαϊκός στρατός πέρασε στην Ασία ήταν υποχρεωμένος να δεχτεί για τον εαυτό του όχι μόνο το χαλινάρι, αλλά και τον αναβάτη και φυσικά να μην ελπίζει ότι θα γίνουν δεκτές οι προτάσεις του. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας” εκδ. “Σαββάλας”).

«Ενός λεπτούς σιγή/ για τους αιώνες/ που χάθηκαν/ δίχως ψυχών δικαίων/ ανταμοιβή./ Ενός λεπτού σιγή/ για τις αγνές υπάρξεις/ που συνθλίφτηκαν/ σε συμπληγάδες πέτρες/ και χάθηκαν στο υπερπέραν/ αστέρια έρημα/ στο αχανές το σύμπαν./ Ενός λεπτού σιγή/ για τις ψυχές/ που εξατμίστηκαν αργά/ μες στο κοχλάζον αίμα του χρόνου./ Ενός λεπτού σιγή/ για τις χαμένες πατρίδες».
Το ποίημα “Χαμένες πατρίδες” της Αναστασίας Φροντιστή.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.