Μουσείο Τυπογραφείας

«Σκάσε και κολύμπα»

Εικόνα εφησυχασμού έχει τις τελευταίες ημέρες η πόλη των Χανίων. Μέτρα προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό ελάχιστοι τηρούν, εκτός φυσικά από τα μαγαζιά που ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες. Καθημερινότητα εν μέσω πανδημίας δεν την λες πάντως.
Αυτό θέλαμε όλοι βέβαια. Να ξεπεράσουμε το γρηγορότερο δυνατόν αυτή την πρωτόγνωρη περιπέτεια, να ξαναβρούμε την κανονικότητά μας.
Πώς όμως μπορούμε να πιστέψουμε ότι ξεμπερδέψαμε έτσι εύκολα, μετά από δυο μήνες που πατήσαμε “παύση” στις ζωές μας με την καραντίνα; Τεκμαίρεται επιστημονικά μια τέτοια σιγουριά, σε βαθμό μάλιστα τέτοιο, που να παίρνουμε ένα μεγάλο ρίσκο με τουρίστες που απλά θα… ορκίζονται στην προσκοπική τους τιμή ότι δεν νοσούν, για να έρθουν στην Κρήτη και στους άλλους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς;
Με λίγα λόγια, ο φόβος των τελευταίων δύο μηνών, δίνει τη σκυτάλη στην αμφιβολία, στην αμηχανία για το πώς θα υποδεχθούμε φέτος τον “ξένο”. Πώς θα τον φιλέψουμε, πώς θα προφυλαχθούμε από αυτόν και πώς θα τον προφυλάξουμε από εμάς;
Οδηγίες βέβαια, θεωρητικά έχουμε. Στην πράξη όμως, η εικόνα της πόλης μας, δείχνει ότι όλα αυτά θα εφαρμοστούν μονάχα για τα μάτια του κόσμου και υπό τον φόβο προστίμων.
Πρόβα τζενεράλε για τον παγκόσμιο τουρισμό κάνει ουσιαστικά η Ελλάδα. Την ώρα που ο πλανήτης ολάκερος φαίνεται να τζογάρει σε ένα χρηματιστήριο θανάτου.
«Θα νοσήσουμε ή θα πεινάσουμε;». Αυτό μοιάζει να είναι το κυρίαρχο δίλημμα σε όλες τις κοινωνίες. Αχαρτογράφητα νερά. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια.
Εδώ που φτάσαμε, «σκάσε και κολύμπα»…

1 σχολιο

  • [Γιώργος Κιαγιάς] ~ ~ ~ Απάντηση

    Και να σκεφτεί κανείς πως θα μπορούσαν να γίνονται τεστ πριν ταξιδέψουν οι τουρίστες, αλλά αυτό θεωρήθηκε υπερβολικό. Έτσι είναι οι άνθρωποι, θυσιάζουν τα πάντα, κάνουν τα πάντα, κλείνουν όλη την οικονομία και μετά τους λες κάνε και αυτό το λίγο αλλά το τόσο σημαντικό ακόμα, και σου λένε όχι αυτό δεν γίνεται, πάει πολύ. Βάλε λοιπόν όλους μαζί στα αεροπλάνα και αμόλησε τους σαν τα πρόβατα στην πατρίδα μας, και ο θεός βοηθός! Αν δεν τα καταφέρει αυτός μόνος του, φώναξε πάλι τον Τσιόδρα και τον Χαρδαλιά…

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.