Μουσείο Τυπογραφείας

Σύσκεψη για τα προβλήματα παραγωγής καστάνου, στο ΜΑΙΧ

Απαραίτητη είναι η στήριξη της τοπικής ποικιλίας του κάστανου και προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί το πρόγραμμα που υλοποιείται από το ΜΑΙΧ και τη Διεύθυνση Δασών.

Για το πρόγραμμα μίλησε ο ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών κ. Στέφανος Διαμαντής σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στο ΜΑΙΧ.

«Το πρόγραμμα έχει διάφορους στόχους. Βασικός στόχος είναι η διατήρηση και προστασία του ιδιόρρυθμου γενετικού υλικού του κάστανου Χανίων. Το κάστανο των Χανίων είναι σχετικά μικρό σε μέγεθος, είναι όμως γλυκό, ξεφλουδίζει εύκολα και είναι προσαρμοσμένο στις καιρικές συνθήκες της Κρήτης. Προσπαθούμε να προστατεύσουμε αυτό το γενετικό υλικό και βασικό μας στόχος είναι να δούμε αν μπορεί να επεκταθεί η καλλιέργεια της καστανιάς που στα Χανιά περιορίζεται μέσα σε λαγκαδιές» είπε στα «Χ.Ν.» ο κ. Διαμαντής .

Στη συνάντηση πήραν μέρος εκτός από το ΜΑΙΧ και τη Διεύθυνση Δασών, ο συνεταιρισμός Καστανοπαραγωγών, ο δήμαρχος Καντάνο Σελίνου κ. Αντώνης Περάκη, οι αντιδήμαρχοι Κισάμου Στ. Βαρουχάκη και Β. Γλαμπεδάκης κα.

Στη διάρκεια της συνάντησης εκτιμήθηκε δεόντως η πρόταση του Δημάρχου Κισσάμου, Θεόδωρου Σταθάκη για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης (των τριών εμπλεκόμενων Δήμων) ώστε να ενοικιαστεί συγκεκριμένος χώρος στο Δήμο Πλατανιά που θα έχει ως στόχο την συντήρηση και την προφύλαξη του γενετικού υλικού της καστανιάς. Σύμφωνα με το παραπάνω ο αντιδήμαρχος Κισσάμου Βασίλης Γλαμπεδάκης τόνισε στη διάρκεια της συνάντησης:Πρέπει να βρούμε λύση για το ενοίκιο ώστε να δοθούν νόμιμα τα χρήματα. Το κάστανο πρέπει να το δούμε σοβαρά. Πρέπει να γίνουν προσπάθειες για αντιμετώπιση των προβλημάτων του καστάνου.

Μάλιστα, ο κ.Γλαμπεδάκης εξέφρασε την άποψη ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες απαιτείται να γίνουν και στην Κίσσαμο, ώστε να ενημερωθούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι με την παραγωγή της καστανιάς.

Το έργο που υλοποιείται από το ΜΑΙΧ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Χανίων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, είναι διάρκειας τεσσάρων επανεντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2016 και χρηματοδοτείται για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο/Πρόγραμμα Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2016.

Δικαιούχος του έργου είναι η Διεύθυνση Προγραμματισμού & Δασικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών & Αγροπεριβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η καλλιέργεια του κάστανου αποτελεί μια από τις πλέον παραδοσιακές αλλά και ιδιαίτερα ελκυστικές δεντροκαλλιέργειες της Κρήτης και ιδιαίτερα της νοτιοδυτικής ορεινής ενδοχώρας του Ν. Χανίων.

Τέλος, στο έργο αυτό αλλά και στη συγκεκριμένη συνάντηση συμμετείχε ο Δρ Στέφανος Διαμαντής, Τακτ. Ερευνητής του Ελληνικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, με εκτενή εμπειρία στην καλλιέργεια της καστανιάς και ιδιαίτερα στην καταπολέμηση των ασθενειών της.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.