Μουσείο Τυπογραφείας

Σημάδια περιβαλλοντικής υποβάθμισης στο Λαφονήσι

Άκρως προβληματική η εικόνα που καταγράφεται τις ημέρες αυτές σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές όπως το Λαφονήσι. Παρότι οι τουρίστες δεν είναι τόσο πολλοί όσο τα προηγούμενα χρόνια λόγω κορωνοϊού, διαπιστώνεται μια “χαλαρότητα” στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και σε όσα ορίζει για περιοχές προστατευόμενες.

Παράλληλα, δε φαίνεται να υπάρχει κανένας ουσιαστικός έλεγχος ούτε από τον Φορέα Διαχείρισης, ούτε από τους Δήμους που εκμεταλλεύονται τα ομπρελοκαθίσματα. Ειδικότερα:
• Σε διάφορα σημεία, άτομα περνάνε την καλαίσθητη περίφραξη που ορίζει την προστατευμένη περιοχή και κατασκηνώνουν κάτω από τα δέντρα, κάτι ιδιαίτερα επιζήμιο σε ότι έχει να κάνει με τους Κέδρους.
• Η περίφραξη έχει καταστραφεί σε δύο τουλάχιστον σημεία, καθώς έχουν ξηλωθεί τα “πασαλάκια”, το ένα στην αρχή του νησιού και το δεύτερο προς το τέλος της περίφραξης από τη νότια πλευρά.
• Οι ενημερωτικές πινακίδες σε πολλά σημεία έχουν “βανδαλιστεί”, έχουν γεμίσει αυτοκόλλητα, ή λόγω πολυκαιρίας δεν μπορούν να διαβαστούν .
• Δε λειτουργεί το περίπτερο που θα ενημέρωνε τον κόσμο για την σημασία του βιότοπου του Λαφονησιού.
• Η στάθμευση των οχημάτων γίνεται στους χώρους που έχουν οριστεί εδώ και χρόνια. Σημειώνεται ότι Φορέας και Δήμοι Κισσάμου και Καντάνου – Σελίνου είχαν δεσμευτεί ότι από φέτος θα προσπαθούσαν να προχωρήσουν στην κατάργηση των χώρων στάθμευσης δίπλα στην παραλία και τη μεταφορά των επισκεπτών με μικρά λεωφορεία από χώρους στάθμευσης εκτός της προστατευόμενης περιοχής.
• Οι διάδρομοι προς τη θάλασσα διατηρούνται σε γενικές γραμμές σε καλή κατάσταση όπως και η περίφραξη των κέδρων δίπλα στους χώρους στάθμευσης. Η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται ικανοποιητικά, ενώ σε σύγκριση με άλλες χρονιές τα ομπρελοκαθίσματα είναι περιορισμένα σε συγκεκριμένα σημεία της παραλίας.
Η ουσία είναι ότι από την εποχή του πρώην Δήμου Ιναχωρίου όταν και έγιναν μια σειρά από έργα προστασίας και ανάδειξης της περιοχής δεν έχει γίνει κάτι ανάλογο τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα η περιοχή να παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.