Μουσείο Τυπογραφείας

“Σφακιανή Οθόνη”

Εκθεση για τα Σφακιά, όπως τα φωτογραφίζουν οι κάτοικοί τους, με τίλτο “Σφακιανή Οθόνη” θα λειτουργεί από σήμερα έως 13 Αυγούστου στο Φραγκοκάστελλο (κάστρο). Η έκθεση θα συνεχιστεί από 14- 29 Αυγούστου στη Χώρα Σφακίων (Πνευματικό Κέντρο Δήμου) και από 30 Αυγούστου έως 12 Σεπτεμβρίου στ΄ Ασκύφου (Αμμουδάρι, κτήριο Μπικουβάρη).
Η “Σφακιανή Οθόνη”, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι μία φωτογραφική έκθεση που αφορά στη ζωή στα Λευκά Όρη, όπως τη φωτογραφίζουν σήμερα άνθρωποι που κατοικούν στα σύγχρονα Σφακιά της Κρήτης.
Συνδιαλέγεται με θεματικές που ανέδειξε αυτή η φωτογραφική παράδοση αλλά ταυτόχρονα διαφέρει σημαντικά από αυτήν καθώς αποτελεί την πρώτη έκθεση που βασίζεται στη δουλειά ντόπιων φωτογράφων και όχι ειδικών που επισκέπτονται την περιοχή. Ο τίτλος περιέχει τον όρο “οθόνη” καθώς οι περισσότερες από τις φωτογραφίες της έκθεσης πρωτοεμφανίζονται και ανταλλάσσονται σε ψηφιακές οθόνες (τηλέφωνα, υπολογιστές κ.λπ.), ενώ οι οθόνες αυτές επιτρέπουν στους φωτογράφους να δημοσιοποιούν τη δουλειά τους καθημερινά.
Την έκθεση επιμελείται ο ανθρωπολόγος Κωνσταντίνος Καλαντζής ο οποίος δουλεύει στην περιοχή των Σφακίων από το 2006. Η διοργάνωση της έκθεσης βασίζεται στον μακρόχρονο διάλογο μεταξύ φωτογράφων και επιμελητή, ενώ η επιλογή των εικόνων πατά σε συζητήσεις μεταξύ τους δίνοντας έμφαση και στην προτίμηση των φωτογράφων για συγκεκριμένες εικόνες και λεζάντες. Ενώ η έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει βασικές θεματικές της φωτογραφίας μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα Σφακιά, επηρεάζεται ταυτόχρονα από παράγοντες όπως η τεχνική διαθεσιμότητα φωτογραφιών αλλά και βιογραφικές διαδρομές της σχέσης μεταξύ επιμελητή και ανθρώπων της περιοχής. Υπό την έννοια αυτή, η έκθεση ρίχνει φως σε ένα τμήμα της πλούσιας και δημιουργικής φωτογραφίας που παράγεται καθημερινά στα Σφακιά, παρέχοντας απλά μία εικόνα της παραγωγής αυτής η οποία και συνεχίζει ακατάπαυστα σε οθόνες εντός και εκτός της έκθεσης. Η έκθεση υποστηρίζεται από το European Research Council (ερευνητική ομάδα Photodemos-Citizens of Photography, University College London) και τον Δήμο Σφακίων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.