Μουσείο Τυπογραφείας

Σελφοκόνταρα και γεωτρύπανα

Την ώρα που η Κρήτη παρατηρεί ως θεατής τις εξελίξεις για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νότια και δυτικά των Χανίων, αυτοδιοικητικοί συμμετέχουν σε κάθε λογής εκδηλώσεις που αφορούν το Περιβάλλον.
Η αντίφαση πρόδηλη, όπως και η απουσία οποιασδήποτε τεκμηριωμένης άποψης από θεσμικό φορέα του νησιού για το ζήτημα των υδρογονανθράκων.
Περιφέρεια και Δήμος Χανίων “βομβαρδίζουν” επικοινωνιακά με ανακοινώσεις για ένα σωρό ευρωπαϊκά προγράμματα, φόρουμ και συνέδρια στα οποία συμμετέχουν τα τελευταία χρόνια, με αντικείμενο το περιβάλλον και την προστασία του.
Λόγια ωραία, φωτογραφίες, ευχολόγια. Επί της ουσίας όμως σιωπή…
Είναι δυνατόν η Περιφέρεια και ο μεγαλύτερος Δήμος του νομού να μην έχουν να πουν μία ουσιαστική κουβέντα για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων;
Είναι δυνατόν να προσεγγίζουν το ζήτημα με εκθέσεις ιδεών;
Είναι δυνατόν να μην έχει συσταθεί έστω μια επιστημονική επιτροπή που να διεκδικήσει να συμμετέχει στις όποιες συζητήσεις και σχεδιασμούς έγιναν τα περασμένα χρόνια, δεσμεύοντας το μέλλον της Κρήτης;
Κι όμως είναι! Γιατί κατά πώς φαίνεται στον τόπο μας, για τους θεσμικούς φορείς η συζήτηση για το περιβάλλον προσαρμόζεται και λειτουργεί αποκλειστικά με τρόπο τέτοιο ώστε να “βαφτίζει” μελλοντικά φαραωνικά έργα ως “πράσινα”.
Στη μεγαλύτερη αναπτυξιακή συζήτηση για το νησί, η τοπική αυτοδιοίκηση επέλεξε να κρυφτεί όταν η συζήτηση άρχισε να περιλαμβάνει κινδύνους και απειλές εκτός από πετροδόλαρα.
Απαντες παρατεταγμένοι με σελφοκόνταρα, απέναντι από τα γεωτρύπανα…

1 σχολιο

 • [Κελεσιδης Βασιλειος] ~ ~ ~ Απάντηση

  Το χθεσινο σας αρθρο ομως νομιζω ειναι ανακριβες.

  Η περιφερεια Κρητης γνωμοδοτησε θετικα για την Στρατηγικη Μελετη Περιβαλλο τοκων επιπτωσεων, ηδη απο Οκτωβρη 2018, με την θετικη εισηγηση της ομαδας του Πολυτεχνειου Κρητης. αναζητειστε την, θα την βρειτε στο διαδικτυο.

  Καλον είναι να το δειτε ξανα το θεμα.

  Επισης σε πολυ προσφατη ημεριδα, και Ηρακλειο και Χανια, οι δημοι παρουσιασαν και τις δικες τους αποψεις.

  Με εκτιμηση, Βασιλης Κελεσιδης, 

  πρωην καθ. Πολυτεχνειου Κρητης, ειδικευμενος σε γεωτρησεις υδρογονανθρακων

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.