Μουσείο Τυπογραφείας

Σε προτεραιότητα μπαίνει η έρευνα για το σκάνδαλο Novartis

novartisΝέα έρευνα για τη Novartis, αυτή τη φορά για να διερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, παρήγγειλε ο οικονομικός εισαγγελέας.

Ο κ. Αθανασίου, στην παραγγελία του ζητεί να ελεγχθούν τα στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα, καθώς οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί μπορεί να οδηγήσουν σε κρίσιμα συμπεράσματα για το εάν η εταιρεία χρησιμοποιούσε αθέμιτες πρακτικές, δωροδοκώντας γιατρούς, και διευθυντές νοσοκομείων.

Την έρευνα για φορολογικό έλεγχο θα διενεργήσει ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γ. Δραγάτσης, με εντολή να επεκταθεί σε βάθος δεκαετίας.
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Δεκεμβρίου, ανάλογη έρευνα ανέλαβε να διεξαγάγει και η Εισαγγελία Διαφθοράς, με στόχο να εντοπιστεί εάν υπάρχουν δωροδοκίες ή άλλες παράνομες πράξεις από κρατικούς αξιωματούχους, μετά τις καταθέσεις δύο πρώην στελεχών της εταιρείας, οι οποίοι φέρονται να έχουν μιλήσει για μία σειρά παρανομιών της Novartis. «Η έρευνα στην Αμερική δεν έχει ακόμη τελειώσει, η συλλογή στοιχείων συνεχίζεται» λέει στο «Εθνος» πηγή που έχει γνώση των διαδικασιών, «και μόλις ολοκληρωθεί, θα αποσταλούν τα στοιχεία στην ελληνική δικαιοσύνη».

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι οι αμερικανικές αρχές και η Εισαγγελία Διαφθοράς έχουν αναπτύξει σχέσεις εμπιστοσύνης, γεγονός που βοηθάει την ελληνική πλευρά. Η πρώτη «κυβερνητική» σύσκεψη για τη Novartis

Το θέμα Novartis απασχόλησε το Μέγαρο Μαξίμου, που το θέτει πλέον στις προτεραιότητες, στον αγώνα καταπολέμησης της διαφθοράς: χθες, στελέχη του υπ. Δικαιοσύνης και του υπ. Υγείας συσκέφθηκαν υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να χαράξουν μία στρατηγική συντονισμού αλλά και συνδρομής της εισαγγελικής έρευνας με στοιχεία που έχουν απασχολήσει τη διοίκηση στο παρελθόν. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα ερευνηθεί ποιες υποθέσεις «άνοιξαν» χωρίς όμως να καταλήξουν στα χέρια του εισαγγελέα.

Στο πλαίσιο αυτό πάντως, έχει ήδη κινηθεί και η Εισαγγελία Διαφθοράς, αφού ερευνά ποιες δικογραφίες είχαν ανοιχθεί στο παρελθόν είτε για την ίδια την εταιρεία είτε για άλλες, και πού κατέληξαν. Την κυβερνητική σύσκεψη απασχόλησε τέλος και το θέμα της δικαστικής συνδρομής από την Αμερική, αφού το υλικό που θα έρθει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού θεωρείται «πολύτιμο». Γι’ αυτό τον λόγο, είναι κρίσιμο να έρθουν όλα τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι αμερικανικές αρχές και όχι μέρος αυτών.

Παιχνίδι τιμών
Από την πλευρά του ο Π. Πολάκης υποστήριξε μιλώντας «Στο Κόκκινο» ότι μέσω της Ελλάδας γινόταν παιχνίδι τιμών στα φάρμακα και πως πέρα από την εικόνα που έχουμε σήμερα, υπάρχει πιο μεγάλο βάθος. «Ηδη κυκλοφορούν πολλά ονόματα και θα κυκλοφορήσουν και άλλα» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, συμπληρώνοντας ότι οι προηγούμενοι υπουργοί Υγείας «δεν πείραξαν ούτε μία τρίχα από το σύστημα υπερτιμολόγησης και λαμογιάς».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς για το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές σε άλλες χώρες, και εξ αυτού του λόγου δεν αποκλείεται αντικείμενο της έρευνας να είναι και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τιμολογούνταν τα φάρμακα.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.