Μουσείο Τυπογραφείας

Η σχιζοφρένεια και η χρήση κάνναβης έχουν κοινά γονίδια

Τα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας σε έναν άνθρωπο, είναι τα ίδια που αυξάνουν την πιθανότητα κάποιος να κάνει χρήση κάνναβης (μαριχουάνας), σύμφωνα με μια νέα βρετανο-αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.

Προηγούμενες μελέτες είχαν εντοπίσει σχέση ανάμεσα στη χρήση κάνναβης και στη σχιζοφρένεια, αλλά δεν ήταν ξεκάθαρη. Η νέα μελέτη δείχνει ότι εν μέρει αυτή η σχέση είναι γενετικής φύσης, με συνέπεια οι άνθρωποι που έχουν γενετική προδιάθεση για σχιζοφρένεια, να είναι επίσης πιο πιθανό να γίνουν χρήστες κάνναβης και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι όσοι δεν έχουν τα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο για σχιζοφρένεια.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King΄s College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Πάουερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μοριακής ψυχιατρικής «Molecular Psychiatry», μελέτησαν περίπου 2.100 άτομα, από τα οποία σχεδόν τα μισά είχαν κάνει χρήση κάνναβης σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Για κάθε έναν δημιουργήθηκε ένα «προφίλ γενετικού κινδύνου», ανάλογα με τον αριθμό των σχετικών με τη σχιζοφρένεια γονιδίων, που διέθετε στο DNA του.
Η έρευνα έδειξε ότι υπάρχει κοινό γενετικό υπόβαθρο ανάμεσα στη συγκεκριμένη ψυχική πάθηση και στη συχνή χρήση μαριχουάνας. Προηγούμενες έρευνες έχουν φέρει στο φως μια σειρά από γονίδια, καθένα από τα οποία αυξάνει από λίγο τον κίνδυνο σχιζοφρένειας.

«Ξέραμε ότι η χρήση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο σχιζοφρένειας. Η νέα μελέτη δεν αποκλείει κάτι τέτοιο, δείχνει όμως επίσης ότι μπορεί να ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή μια γενετική προδιάθεση για σχιζοφρένεια να αυξάνει την πιθανότητα κάποιου να γίνει χρήστης κάνναβης», δήλωσε ο Πάουερ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.